Finalizarea cadastrării terenurilor pentru subvenții APIA

ANCPI finalizează înregistrarea sistematică în 262 de unități administrativ-teritoriale, cu finanțare europeană și locală, facilitând accesul la subvenții agricole

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a finalizat procesul de înregistrare sistematică a proprietăților în 262 de unități administrativ-teritoriale (UAT), acoperind o suprafață de peste 5,8 milioane de hectare.

Prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF), ANCPI a eliberat gratuit cărți funciare pentru cetățeni, finanțarea fiind asigurată din veniturile proprii ale agenției, fonduri europene nerambursabile și bugetele locale. În alte 2.124 de UAT-uri și sectoare cadastrale se desfășoară lucrări de cadastru în curs de finalizare.

Până la 1 august 2024, ANCPI, subordonată Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), a emis peste 7,3 milioane de noi cărți funciare gratuite. Suprafața totală a imobilelor înregistrate este de 5.847.676 de hectare, iar lucrările de cadastru se desfășoară pe 7.020.351 de hectare.

Conform agroinfo.ro , dintre cele 262 de UAT-uri și 27.344 de sectoare cadastrale finalizate, opt UAT-uri și 283 de sectoare cadastrale, acoperind 52.200 de hectare, au beneficiat de cofinanțare din veniturile proprii ale ANCPI. Alte 137 de comune au fost cadastrate prin fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.

Află cine beneficiază de finanțarea europeană!

În prezent, 511 din cele 548 de UAT-uri cu lucrări de înregistrare sistematică la nivelul întregii localități beneficiază de finanțare europeană. Dintre cele 9,54 milioane de hectare de terenuri agricole eligibile pentru subvenții APIA, 7,80 milioane de hectare (82%) sunt înregistrate în sistemul de cadastru și carte funciară.

ANCPI derulează proiectul major "Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România", completând obiectivul PNCCF prin înregistrarea a 5.758.314 hectare în 660 de UAT-uri rurale. Bugetul total al proiectului este de 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 de euro provin din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, iar 46.933.673 de euro reprezintă cofinanțarea de la bugetul de stat. Proiectul, finanțat în cadrul Axei prioritare 11 din Programul Operațional Regional, va continua în perioada 2024-2027 prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PoCIDIF), conform comunicatului ANCPI.

Culturi protejate, recolte bogate

Descoperă pachetele promoționale de la BASF pentru cereale, floarea-soarelui, rapiță, leguminoase și primești banii înapoi

Află mai multe

Asigură-ți profitul în cultura de rapiță!

Primești 300 de lei pentru fiecare sac de semințe de rapiță InVigor® cumpărat (la achiziția a minimum 5 saci)

Află mai multe

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care te confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus