Tensiune la APIA – plata în avans a subvențiilor poate avea întârziere

Potrivit agrointel.ro , Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) trebuie să dea curs plății în avans a subvențiilor pe hectar din campania 2023 până la data de 16 octombrie. Ulterior, primii fermieri ar trebui să fie incluși pe listele de beneficiari, cu 70% din sumele directe și 85% din măsurile compensatorii.

În acest an, procesul de asigurare a plăților anticipate în agricultură se desfășoară cu întârziere față de anii precedenți. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) încă nu a publicat proiectul de hotărâre de guvern pentru dezbatere publică, proiect care ar trebui să stabilească limitele alocate și sumele per hectar și per animal după finalizarea controalelor din campania agricolă din 2023. Conform legislației naționale, acest proiect de act normativ trebuie să fie supus dezbaterii publice timp de 10 zile, să fie aprobat de Guvern și, în cele din urmă, să fie publicat în Monitorul Oficial. Abia după finalizarea acestor etape, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) poate demara oficial procesul de eliberare a plăților anticipate.

APIA ar fi trebuit să înceapă plata subvențiilor pe hectar și cap de animal pe data de 16 octombrie. Controalele din 2023 au fost finalizate de către funcționarii APIA și au fost introduse rapoartele în platforma online pentru subvenții. În viitorul apropiat, APIA urmează să dezvăluie sumele alocate per hectar și per cap de animal, abia după ce au fost finalizate verificările și s-a determinat numărul de hectare eligibile și numărul de capete. APIA va distribui plafoanele alocate între aceste aspecte și va stabili cuantumurile corespunzătoare.

Cert este că APIA va plăti în avans 85% din măsurile compensatorii și 70% din plățile directe. Cu toate că listele de fermieri au fost deja pregătite, funcționarii agenției urmează să introducă abia în următoarea perioadă cuantumurile în aplicația de plăți.

Ce subvenții vor primi fermierii?

Pentru subvențiile din campania din 2023 fermierii vor fi autorizați peste o săptămână, iar în conturile acestora vor fi transferate sumele în lei. Conform normelor europene, pentru achitarea subvențiilor se folosește cel mai recent curs de schimb valutar, exact ca și în anii precedenți. Cursul va fi stabilit de Banca Centrală Europeană înainte de 1 octombrie a anului în cerere, acesta fiind publicat și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Vineri, 29 septembrie, Banca Centrală Europeană a stabilit care va fi cursul de referință pentru plățile directe în agricultură. Pentru fiecare euro alocat în plățile directe, fermierii din România vor primi echivalentul a 4,9735 lei în conturi, ceea ce înseamnă că producătorii au mai mult de câștigat în acest sens.

Concluzionând, plățile anticipate pentru subvențiile agricole din 2023 în România întârzie din cauza absenței proiectului de hotărâre de guvern. Cu toate acestea, fermierii vor beneficia de un curs valutar mai avantajos și de o sumă de 1 miliard de euro pentru aceste plăți.

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

Recolte bogate cu investiții echilibrate

Profită de promoția BASF la semințele de floarea-soarelui. Cumpără* și primești înapoi 350 de lei!

Află mai multe
Mergi sus