Agricultura în 2024/2025: Incertitudini și recolte mai mari

EDITORIAL Producția de cereale în 2024/2025 va fi ceva mai mare, dar incertitudinile și costul inputurilor vor continua să reprezinte probleme importante pentru fermieri

Veștile bune vin, de multe ori, însoțite de unele mai puțin bune. Una caldă, alta rece, cum se spune. Această regulă se aplică și în cazul ultimului raport publicat recent de Comisia Europeană privind perspectivele piețelor agricole. Vestea bună că este așteptată o creștere de 3% a producției agricole. Nu e mult, dar nici puțin, depinde cum privești situația. Vestea proastă este însă că fermierii vor avea de luptat în continuare cu incertitudini cauzate de un climat geopolitic instabil, cu potențialul să devină și mai instabil, de costuri în continuare ridicate de producție și de un nivel global imprevizibil al cererii. În acest context, cei care s-au pregătit bine, atât logistic cât și financiar, pentru perioade de nesiguranță pe piețele internaționale, vor avea de câștigat într-un final.

Producție de cereale mai mare

Potrivit raportului Comisiei Europene, producția de cereale din UE în 2024/25 ar putea crește până la aproximativ 278,5 milioane de tone (+3% an la an), în principal datorită unei eficiențe mai bune. În 2023/2024, producția a fost afectată de umezeală, făcând dificil uneori inclusiv accesul fermierilor la câmpurile lor pentru a semănăturile de primăvară. În general, importurile de cereale din UE în perioada iulie 2023-iunie 2024 ar putea rămâne cu 17% mai mari decât media pe ultimii 5 ani. Însă, specialiștii Comisiei Europene susțin că există o logistică mai bun pe coridorul Mării Negre, care facilitează exporturile de cereale ucrainene pe piețele globale. În acest fel, vom vedea mai puține cereale ucrainene care intră pe piețele UE, dar asta nu ar trebui să fie o veste bună în ceea ce privește prețul plătit de cumpărători.

Multe semne de întrebare

Următorul an are însă și vești mai puțin bune pentru fermieri. Incertitudinile pot proveni din mai multe zone, însă trebuie menționată în primul rând situația tensionată de la nivelul regiunii Europei de Est. Războiul pare departe de final, iar zona Mării Negre rămâne una extrem de imprevizibilă. De asemenea, există tensiuni economice și sociale în mai multe zone ale globului, dintre care Orientul Mijlociu iese în evidență. Aceste tensiuni se adaugă la problemele existente deja, reprezentate de ratele mari ale dobânzilor, care nu se știe când vor fi reduse. Ele trebuie menținute la un nivel ridicat cât timp inflația nu scade în mod convingător, altfel ne putem trezi cu revenire puternică a acesteia, unul dintre cele mai negre scenarii care pot exista în acest moment. Dobânzi mai mari înseamnă însă costuri de finanțare ridicate pentru companii din toate domeniile, dar în special pentru cele din agricultură, un domeniu nu tocmai iubit de bănci din cauza unui grad de predictibilitate mai scăzut. De asemenea, fenomenele meteorologice extreme par să devină tot mai dese și mai intense, iar acest trend nu este așteptat să se schimbe în 2024/2025. Acestea ar putea pune presiune pe costurile și așa ridicate ale fermierilor, crescând totodată și pierderile. Prețurile alimentelor rămân în continuare ridicate, în ciuda unei inflații mai mici, iar perspectivele nu sunt îmbucurătoare. În paralel, producția de îngrășăminte din UE continuă să își revină, dar importurile rămân semnificative.

Soluțiile nu sunt ușor de găsit

Soluțiile nu sunt ușor de găsit sau aplicat. În primul rând, fermierii trebuie să facă tot posibilul să reducă gradul de incertitudine deja existent în piață. Este importantă asigurarea unor rezerve de bani necesari desfășurării activității și în condiții ostile de piață, dar și a unor surse de venit sigure, fără pariuri riscante pe evoluțiile ulterioare ale prețurilor. La nivelul Comisiei Europene au fost luat o serie de măsuri pe termen scurt și lung pentru a sprijini agricultorii, în special în ceea ce privește problemele administrative și cele legate de poziția lor în lanțul de aprovizionare cu alimente. Politica agricolă comună (PAC) oferă, de asemenea, o plasă de siguranță solidă pentru agricultori și un cadru legal stabil pentru a susține sustenabilitatea acestui sector. În rest, ține de fiecare țară cum se organizează și cum reușește să-și gestioneze resursele interne. În România, lipsa unui sistem eficient de irigații, fărâmițarea fermelor și lipsa de predictibilitate a sectorului rămân probleme importante.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 18 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum News.ro, Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care te confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!
Mergi sus