Agricultura României în 2025: Stagnare sau evoluție?

EDITORIAL În timp ce Uniunea Europeană a înregistrat în 2023 o scădere a valorii producției agricole, ajungând la circa 537 miliarde de euro, România a reușit să se evidențieze printr-o creștere a producției.

Această evoluție scoate în evidență potențialul agricol al țării noastre, dar și fragilitatea unui sector expus la provocări multiple, în special cele reprezentate de schimbările climatice și presiunile financiare.

În ciuda acestei evoluții, perspectivele pentru 2025 sunt îngrijorătoare. Seceta extremă care afectează Europa de Est, inclusiv România, amenință să destabilizeze și mai mult un sector deja vulnerabil. Datele oficiale arată că peste jumătate din suprafața agricolă a României este în suferință, iar peste 1,5 milioane de hectare de culturi de primăvară au fost afectate. În plus, fermierii avertizează asupra unui val de insolvențe care ar putea veni pe fondul unui acces limitat la finanțare și a unor rezultate slabe.

Provocările de anul viitor

Schimbările climatice reprezintă, în mod evident, cea mai mare problemă.

Seceta extremă devine o amenințare constantă, reducând randamentul culturilor și afectând calitatea solului, mai ales în contextul în care sistemele de irigații sunt insuficient dezvoltate. În plus, ea are efecte nocive atât în ceea ce privește creșterea costurilor pentru fermieri, cât și în ceea ce privește prețurile alimentelor. Astfel, ea are o contribuție majoră la apariția presiunilor financiare. Accesul limitat la finanțare agravează și mai mult o situație deja delicată.

O altă veche problemă este una de organizare la nivel național și este reprezentată de fragmentarea terenurilor.

Astfel, suprafețele mici și neproductive limitează competitivitatea și posibilitatea de modernizare a fermelor, dar și capacitatea fermierilor de a negocia mai bine cu procesatorii și cu retailerii. La acasta se adaugă desigur și infrastructura deficitară. Lipsa sistemelor eficiente de irigații și a spațiilor moderne de depozitare îngreunează eforturile fermierilor de a obține profituri sustenabile pe termen lung. În plus, îi face vulnerabili la schimbările climatice și contribuie din plin la limitarea accesului la finanțare, din cauza unui grad redus de predictibilitate.

Soluții pentru evoluția sectorului agricol în 2025

Pentru ca România să-și valorifice mai bine potențialul agricol, să recupereze mai repede decalajul față de țările dezvoltate din Centrul și Vestul Europei și pentru a reduce impactul schimbărilor climatice, anul 2025 trebuie să reprezinte un an al schimbărilor radicale. În primul rând, este vorba de modernizarea infrastructurii de irigații, un subiect de care tot vorbim de mulți ani. Nu ne mai putem permite să ignorăm ceva atât de evident, în contextul în care seceta a devenit o problemă cronică de câțiva ani încoace și toate datele arată o continuare a acestui trend pentru mulți ani de acum înainte.

În acest fel, crește gradul de predictibilitate al recoltelor și nu mai suntem la mâna ploilor. Prin asta, crește gradul de accesibilitate la finanțare al fermierilor, băncile fiind mai dornice să finanțeze o activitate de business care are constant, an de an, rezultate bune. Fermierii, care reușesc deja să facă asta , pot să-și acopere mai bine costurile tot mai mari cu materiile prime și input-uri și să obțină profituri consistente. În plus, un alt instrument eficient ar putea fi parteneriatele public-private, care ar putea facilita investițiile în tehnologie.

Un alt instrument al fermierilor l-ar putea reprezenta adoptarea pe scară largă a tehnologiilor de tip „smart farming” – inclusiv monitorizarea solului, utilizarea dronelor și prognoza meteo avansată – ceea ar putea crește eficiența și reduce pierderile.

Nu trebuie uitat că fermierii au nevoie de programe educative de formare pentru a adopta practici moderne și sustenabile. De asemenea, promovarea cooperativelor agricole ar putea îmbunătăți accesul la piețe și crește puterea de negociere a micilor producători.

Ei ar putea învăța, de exemplu, mai multe despre diversificarea și sustenabilitatea producției. Agricultura ecologică și procesarea locală a produselor ar putea aduce valoare adăugată mai mare și reduce vulnerabilitatea față de piețele externe. În plus, cultivarea culturilor rezistente la secetă ar trebui să devină o prioritate.

În fața schimbărilor climatice și a provocărilor economice, agricultura trebuie să devină o prioritate strategică, iar anul 2025 poate fi decisiv în acest sens. Viitorul agriculturii românești nu trebuie să fie despre supraviețuire și obținerea unor rezultate submediocre, ci despre transformare și evoluție. Educarea fermierilor și accesul lor la informații despre cele mai noi instrumente din zona lor de activitate sunt esențiale pentru a construi o agricultură a viitorului. Iar banii vor veni tot mai mulți în cazul în care agricultura devine un sector economic solid și rezistent la șocuri.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 18 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum News.ro, Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Recolte bogate cu investiții echilibrate

Profită de promoția BASF la semințele de floarea-soarelui. Cumpără* și primești înapoi 350 de lei!

Află mai multe

Culturi protejate, recolte bogate

Descoperă pachetele promoționale de la BASF pentru cereale, floarea-soarelui, rapiță, leguminoase și primești banii înapoi

Află mai multe

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus