APIA a confirmat plata avansurilor pentru peste 165.000 de fermieri

Ce se întâmplă cu fermierii cu erori la control

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură confirmă deblocarea plăților pentru prima tranșă din subvenții. APIA a anunțat că a plătit 276.521.796,10 lei pentru 165.914 de fermieri care respectă condițiile pentru avansul corespunzător Campaniei din anul 2023, se arată în comunicatul agenției.

APIA le reamintește aminte fermierilor că, în cadrul Campaniei 2023, se acordă avansuri în cuantum de 70% din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru achitările directe și de 85% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru măsurile autorizate.

Momentan, banii se acordă pentru cele trei scheme de plăți directe: PD-01, ajutorul de bază pentru venit în scopul sustenabilității BISS, în valoare de 97,57 euro/ha, PD-02, sprijinul redistributiv complementar pentru venit pentru sustenabilitate, CRISS, în cuantum de 51,13 euro/ha și PD-03 care este un ajutor complementar pentru venit pentru tinerii fermieri CIS-YF, în valoare de 46,00 euro/ha.

Plățile pentru intervențiile finanțate din FEGA se realizează în lei, la cursul de 4,9735 lei/euro. De asemenea, renumerațiile pentru măsuri plătite de FEADR se efectuează la cursul valutar de 4,9495 lei/euro.

Aproximativ 140.000 de fermieri au probleme cu primirea banilor

Erorile de sistem de la interpretarea imaginilor din satelit la controlul prin monitorizare au creat blocaje la plată pentru circa 140.000 de fermieri. Reprezentanții APIA și MADR dau însă asigurări că fermierii nu vor pierde subvențiile din cauza acestor erori. Pintea a menționat că gradul de soluționare a cererilor a ajung la aproximativ 90%. Mai mult, acesta a spus în cadrul aceleiați emisiuni că fermierii nu vor fi penalizați la subvenții, fiind vorba doar de o eroare a sistemului informatic.

”Într-adevăr a fost această situație și chiar am ieșit public și am spus, ceea ce repet și acum: nimeni nu va fi sancționat pentru o eroare a sistemului informatic. Nu doar România ci toate statele s-au confruntat cu astfel de erori”, a declarat secretarul de stat în MADR în cadrul emisiunii. El a explicat și cauza erorii, monitorizarea tuturor suprafețelor declarate, fapt care a necesitat o a treia interpretare a controlului prin monitorizare.

Recolte bogate cu investiții echilibrate

Profită de promoția BASF la semințele de floarea-soarelui. Cumpără* și primești înapoi 350 de lei!

Află mai multe

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus