Avans APIA 2024: Fermierii din eșantionul de control vor primi primele plăți începând cu 15 octombrie
12.09.2024
Veste bună pentru agricultorii care au trecut prin procesul de control APIA: aceștia vor figura pe lista de plată a avansului pentru campania 2024, cu sume disponibile de la mijlocul lunii octombrie
Vești încurajatoare pentru fermierii din România care au fost incluși în eșantionul de control al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Conform anunțului făcut de Ovidiu Săvâșcă, directorul executiv al APIA Mureș, agricultorii care au fost verificați în cadrul campaniei din 2024 vor primi avansuri, sumele urmând să fie disponibile începând cu 15 octombrie.
Conform north_east agrointel.ro , Săvâșcă a subliniat că fermierii care au fost supuși controalelor de conformitate vor figura pe lista de plată a avansului. În acest an, procesul de verificare s-a simplificat considerabil la nivelul județului Mureș, numărul fermierilor selectați pentru control reducându-se la jumătate față de anii precedenți. Acest progres reflectă o îmbunătățire în respectarea cerințelor de conformitate de către fermieri, reducând astfel necesitatea de a verifica un număr mare de exploatații agricole.
Cum se va desfășura finalizarea controalelor APIA în județul Mureș?
În cadrul unui eveniment dedicat fermierilor, Ovidiu Săvâșcă a explicat că APIA Mureș este aproape de finalizarea controalelor necesare pentru acordarea subvențiilor agricole. „Controalele pentru subvenții sunt pe ultima sută de metri, iar fermierii din județul Mureș au observat o reducere semnificativă a numărului de verificări”, a spus Săvâșcă. Acesta a precizat că termenul pentru finalizarea acestor verificări este mijlocul lunii septembrie, după care APIA va trece la demararea celei mai importante campanii din an: plata avansurilor.
Plata avansurilor pentru fermierii din eșantionul de control
Directorul executiv a detaliat și calendarul pentru plățile în avans destinate agricultorilor care au fost verificați. Începând cu 15 octombrie, fermierii vor primi până la 70% din sumele alocate prin plățile directe din bugetul Fondului European de Garantare Agricolă (FEGA) și până la 85% din plățile compensatorii prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Această primă tranșă reprezintă o parte esențială din sprijinul financiar acordat fermierilor, ajutându-i să își mențină activitatea până la finalizarea procesului de plată integrală.
Agricultorii care au depus cereri în cadrul campaniei APIA 2024 și care au trecut prin procedura de control vor primi astfel primele fonduri, ceea ce reprezintă un sprijin considerabil pentru continuarea activităților agricole în condiții optime.