Cercetarea științifică și inovarea, piloni ai rezilienței și durabilității agricole

Cercetarea și inovația: soluții pentru un sistem agroalimentar durabil

Se spune adesea că fermierii reprezintă coloana vertebrală a sistemului care poate asigura autonomia alimentară națională și europeană, fiind și protagoniști ai ocupării forței de muncă și ai dezvoltării durabile în zonele rurale.

În Uniunea Europeană, fermierii sunt îndemnați să contribuie în mod semnificativ la tranziția verde, pentru a susține noua viziune asupra viitorului sistemului agro-alimentar comunitar.

Din păcate, provocările cu care se confruntă toți acești producători au devenit din ce în mai complicate și mai greu de depășit, dovedindu-se insuficiente nu doar finanțările, ci și vocația, mijloacele de lucru și experiența acumulată în timp.

Între cele mai importante dificultăți actuale care exercită presiuni semnificative asupra sistemului agro-alimentar european, se numără impactul cumulativ al crizelor geopolitice, evenimentele meteorologice extreme, scăderea veniturilor agricole, volatilitatea piețelor produselor de bază, schimbarea căilor și a direcțiilor de circulație a produselor alimentare de bază, etc.

Pe acest fond, în ultimii ani, a crescut exponențial importanța cercetării științifice și inovației, pentru o abordare strategică a problemei rezilienței și durabilității sectorului, asociată unei necesități de îmbunătățire a calității produselor agricole, spre a creşte competitivitatea acestora pe piață. Este esențial ca cercetarea științifică să ofere cele mai potrivite soluții pentru ca modelul tradițional de afaceri agricole să se adapteze cadrului actual, atât de sofisticat și de complex, în care se lucrează pământul și se produc alimentele necesare unei populații umane globale tot mai numeroase.

Pe de o parte, fermierii și reprezentanții întregului sistem de agribusiness, pentru a își fundamenta deciziile pe informații cât mai exacte și actualizate, au nevoie de soluțiile oferite de segmentul de cercetare științifică (și de piață), prin viziunea sa pragmatică și prin capacitatea de a anticipa anumite evoluții.

Pe de altă parte, însuși segmentul de cercetare științifică are nevoie de susținere, pentru a transpune cercetările de laborator la scară macro și în condiții experimentale reale, spre a putea genera soluții bazate, în primul rând, pe o înțelegere ȋn profunzime a tuturor mecanismelor și factorilor interni şi externi de producere/comercializare a alimentelor, precum și pe o perfectă raportare la trendurile și mişcările jucătorilor din piaţa agro-alimentară devenită extrem de competitivă.

În acest context, sunt esențiale orientările naționale și internaționale către susținerea și recunoașterea publică a importanței cercetării științifice pentru radiografierea stării actuale reale a sistemului agro-alimentar, pentru dobândirea de cunoștințe și identificarea celor mai inovatoare și benefice soluții, precum și pentru anticiparea nevoilor viitoare.

În mod concret, unele semnale legate de rolul cercetării științifice în agricultură vor fi făcute cunoscute în cadrul ediției din 2024 a Congresului European al Fermierilor care se va desfășura la București, în perioada 23-25 octombrie 2024, un eveniment organizat de COPA-COGECA o dată la doi ani, în câte un stat membru. ”Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui Congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Alianța pentru Agricultură și Cooperare, formată din Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF, este implicată în organizarea Congresului European al Fermierilor. La ediția din acest an, organizatorii așteaptă la Congres peste 300 de fermieri reprezentativi din statele membre UE iar România, prin reprezentanții celor patru organizații membre ale Alianței pentru Agricultură și Cooperare, va avea o delegație extrem de puternică astfel încât vocea fermierilor români va fi auzită la nivelul decidenților europeni. Discuțiile de la Congresul de anul acesta vor explora provocările principale ce afectează sectorul agricol, precum extinderea Uniunii, finanțarea sa și viitoarele politici agricole de sprijin. Aceste discuții vor viza probleme de durabilitate, dar și rolul jucat de cercetare și de inovare, pentru a oferi soluțiile atât de necesare pentru viitorul sectorului agricol”, arată organizatorii, pe site-ul oficial al Congresului European al Fermierilor 2024 : https://europeanfarmerscongress.eu/ro.

De asemenea, în cadrul expoziției mondiale de tehnică agricolă și grădinărit EIMA International Bologna 06-10 noiembrie 2024, se premiază inovația tehnică, în cadrul unui tradițional concurs, gândit să sprijine cercetarea științifică din domeniul mecanizării agriculturii. ”Pentru fiecare eveniment EIMA International Bologna desfășurat din 1986, FederUnacoma a susținut un Concurs pentru acordarea de premii care sporesc valoarea produselor inovatoare prezentate de către producătorii din sector, în slujba agriculturii și grădinăritului, care sunt din ce în ce mai avangardiste în ceea ce privește fabricarea de calitate, siguranța și durabilitatea mediului. Competiția este deschisă tuturor companiilor care expun la EIMA International Bologna care au dezvoltat mașini, accesorii sau componente cu adevărat inovatoare și capabile să îmbunătățească procedurile productive și calitatea muncii operatorilor din sector. Cercetarea științifică și inovația ar trebui considerate o provocare „sistemică” ce implică industriile, organismele publice, organizațiile profesionale, instituțiile de educație și formare. Sectorul mașinilor agricole este unul dintre cele mai active în dezvoltarea noilor tehnologii. Peste 680 de cereri au fost primite în ultimele cinci competiții, dintre acestea, 132 au primit recunoaștere pentru „Inovația tehnică”, iar alte 260 au primit „Mențiuni de onoare””, arătau reprezentanții FederUnacoma, organizatori ai târgului global EIMA International Bologna.

Cele două exemple evocate mai sus pot avea valoare de modele de urmat, pentru susținerea atât de necesară a sectorului de cercetare-inovare, în scopul creșterii durabilității și sustenabilității sistemului agro-alimentar, pe baza unui flux constant de informații și soluții actualizate, inovatoare și benefice agriculturii, omului și mediului.

Petronela Cotea Mihai este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști români pe teme agricole. Cu un master obținut la USAMV Iași, stagii de pregătire la BBC și o experiență de peste 26 de ani în presa agricolă, doamna Cotea a obținut numeroase premii la concursurile de specialitate. Începând din 2013 este membru fondator și vicepreședinte al Asociației Presei Agricole din România. Petronela Cotea Mihai este realizatorul Matinalului Agrar, din fiecare duminică la Radio România Iași, al rubricii ”Fermier European”, colaborator al televiziunii Telemoldova Plus, dar și colaborator al revistei agricole Ferma.

Începând cu august 2023, gazda podcastului Câmp Deschis, Informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri. Ascultă discuțiile captivante despre tehnologii inovatoare, practici sustenabile și sfaturi de la experți pentru recolte bogate și profitabile. Un proiect susținut de BASF Agricultural Solutions România.

Culturi protejate, recolte bogate

Descoperă pachetele promoționale de la BASF pentru cereale, floarea-soarelui, rapiță, leguminoase și primești banii înapoi

Află mai multe

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care te confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus