Condiții pentru suplimentarea subvenției APIA cu 128 de euro la hectar

Cum pot accesa fermierii suplimentarea subvenției APIA cu 128 euro/ha?

Prin intermediul plăților compensatorii din cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, fermierii își pot crește nivelul subvenției APIA pe suprafață. Sumele oferite fermierilor sunt calculate în funcție de opțiunile (pachetele) pe care ei le aleg.

Pentru a beneficia de plata compensatorie, fermierii vor avea de efectuat angajamente voluntare valabile 5 ani, iar suma fixă va fi calculată și acordată anual pentru suprafața deținută.

Este important ca fermierii să știe ce fel de opțiuni au la dispoziție, de aceea le vom prezenta aici într-o formă succintă și ușor de înțeles. În cadrul măsurilor pentru dezvoltare rurală DR-02 Agromediu și climă pe terenuri arabile, vor fi disponibile mai multe tipuri de pachete. Aplicarea măsurilor se va efectua în baza unor parametri teritoriali.

Pachetul 4 este destinat culturilor verzi și este pretabil terenurilor arabile aflate pe întreg teritoriul țării.

Pachetele 5, 7, 9.1 și 10 se pot implementa în cadrul terenurilor arabile aflate în comune, orașe și municipii.

Pentru a fi considerate eligibile, aplicațiile trebuie să respecte următoarele cerințe, aplicabile tuturor pachetelor:

  • Suprafața agricolă utilizată trebuie să se afle pe teritoriul României și să poată fi identificată în Sistemul Integrat de Administrare și control (IACS) și să aibă o categorie de utilizare eligibilă - pachetele 5, 7, 9.1 și 10 - localizare în zonă eligibilă;
  • Este necesar ca suprafața minimă a fermei să fie de un hectar, cu parcele eligibile de minimum 0,3 ha;
  • Toți fermierii vor avea responsabilitatea de a menține angajamentul agro-mediu pe o perioadă de 5 ani de la data semnării lui;
  • Se vor respecta întocmai toate cerințele de bază și cele specifice pachetului respectiv;
  • Va fi întocmită o evidență a activităților agricole corelate cu implementarea cerințelor de agro-mediu (cerințe de bază și specifice).

În continuare vom enumera și alte condiții de eligibilitate care se aplică punctual:

  • Menținerea valorii suprafeței pe toată perioada de angajament este o condiție principală pentru pachetele 4, 5 și 7, cu posibilitatea de a schimba de la un an la altul parcelele pe care se aplică cerințele;
  • Permutarea parcelelor nu se poate realiza în cadrul pachetelor 9.1 și 10, angajamentele fiind aplicate per parcelă în parte.

Conform agroinfo.ro , condițiile specifice sunt cele care înglobează cele mai multe particularități legate de suprafețe și culturi semănate. Din acest motiv, am pus la dispoziția fermierilor informații detaliate legate de cerințele specifice.

Cerințe specifice pentru Pachetul 4 – culturi verzi (128 euro/ha pe an)

  • Culturile de mazăre, măzăriche, muștar, rapiță, sulfină, ghizdei, trifoi, lucernă, fasole, soia, linte, lupin, năut, fasoliță, bob, sparceta se vor semăna în unitățile administrativ teritoriale (UAT) cu altitudine medie de până la 600 m până la data de 15 octombrie și până la 30 septembrie în UAT cu altitudine medie de peste 600 m (P).
  • Culturile verzi vor fi menținute pe întreaga perioadă a iernii, începând cu luna decembrie și terminând cu luna februarie; ulterior, culturile vor fi distruse mecanic în primăvara anului următor, cu posibilitatea de a fi încorporate în sol (data limită - 31 martie).
  • Vor fi utilizați fertilizanți organici înaintea înființării culturilor verzi, folosirea fertilizanților chimici este interzisă.
  • Va fi elaborată o evidență a activităților agricole corelate cu implementarea cerințelor de agro-mediu.
  • Culturile vor fi înființate în mod unitar sau în combinație cu altele din enumerarea de la primul punct, însă va fi necesară asigurarea unei ponderi predominante a culturilor în vederea identificării lor.

Cerințe specifice pentru Pachetul 5 – Adaptarea la efectele schimbărilor climatice (105 euro/ha pe an)

Acest pachet este destinat terenurilor arabile aflate pe teritorii cu risc ridicat în ceea ce privește deșertificarea.

  • Este necesară folosirea concomitentă a cel puțin două/doi soiuri/hibrizi care prezintă precocități diferite (timpurii sau semi-timpurii, semi-tardive sau tardive) pentru fiecare cultură de primăvară, respectiv porumb, sorg, floarea-soarelui, soia.
  • Doar metodele care implică lucrări minime ale solului sunt permise, aratul este interzis.
  • Va fi elaborată o evidență a activităților agricole corelate cu implementarea cerințelor de agro-mediu.

Cerințe specifice pentru Pachetul 7 – Terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roșu (93 euro/ha pe an)

Acest pachet este destinat terenurilor arabile aflate în arii de protecție specială (SPA), reprezentative pentru specia respectivă.

  • În fiecare an, înființarea culturilor se va împărți astfel: cel puțin 20% din suprafața totală va fi cultivată cu porumb și 30% cu culturi de toamnă (grâu, orz, secară, triticale, rapiță; însămânțarea culturii de toamnă are data limită de 15 octombrie.
  • Recoltarea porumbului se va realiza începând cu data de 15 septembrie.
  • Substanțele chimice și îngrășămintele nu vor fi folosite între însămânțarea culturii de toamnă și data de 28 februarie.
  • Între 15 noiembrie și 28 februarie nu se vor efectua lucrări agricole sau pășunat pe suprafața angajată.
  • Metodele de alungare a păsărilor sunt interzise în perioada 15 noiembrie - 28 februarie.
  • Va fi elaborată o evidență a activităților agricole corelate cu implementarea cerințelor de agro-mediu.

Sporește producția recoltelor tale cu BASF

Descoperă pachetele promoționale de la BASF pentru floarea-soarelui și rapiță și primești banii înapoi

Află mai multe

Culturi protejate, recolte bogate

Descoperă pachetele promoționale de la BASF pentru cereale, floarea-soarelui, rapiță, leguminoase și primești banii înapoi

Află mai multe

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus