Contextul complicat pune presiune pe maturizarea economiei

EDITORIAL Producția internă începe, încet-încet, să compenseze scăderea importurilor, punând presiune pe maturizarea economiei într-un mediu economic dur

Procesele de maturizare nu sunt neapărat ceva frumos. Întotdeauna există undeva un grad de frustrare, de anxiozitate, o presiune, o problemă care trebuie rezolvată, altfel nu ar fi un proces de maturizare real. Nimeni nu se maturizează doar pentru că vrea, fără a exista o presiune exterioară, o nevoie care trebuie satisfăcută.

Nici economia românească nu face excepție de la regulă, iar asta s-a văzut mai ales după criza financiară din 2009-2010. În perioada care a urmat, datele macroeconomice au arătat foarte bine timp de mai mulți ani, iar bugetul statului a fost unul extrem de echilibrat, cu deficite mult reduse față de perioada de boom din 2007-2008. Acum, vorbim despre o presiune a inflației care a obligat mai multe sectoare ale economiei, în acest an, printre care și sectorul produselor alimentare, să devină mai eficiente, să se organizeze mai bine pe plan intern și să se bazeze mai puțin pe importuri.

Laptele, din eternă problemă în exemplu

Dacă vorbim de agricultură, mereu ne plângem de faptul că exportăm prea multe materii prime și importăm prea multe alimente. Mai mult, până și în cazul unor produse de bază, cum este laptele, importurile ajunseseră să depășească 10% din producția consumată pe plan intern. Însă, din acest an, avem, în sfârșit, vești bune.

Astfel, în primele 7 luni ale lui 2023, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploatațiile agricole și centrele de colectare de către unitățile procesatoare a crescut cu 11,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). În paralel, în aceeași perioadă, vedem o scădere a cantității de lapte brut importată de către unitățile procesatoare cu 36,5%, față de primele 7 luni din 2022. Altfel spus, observăm că producția internă începe să acopere din importuri, o evoluție clară, de maturizare, a acestui sector.

Scăderea importurilor și reducerea deficitului comercial, o șansă care trebuie exploatată

Aproape întotdeauna, când vorbim de un context economic dur, vedem o scădere a importurilor, pe fondul scăderii consumului. În cazul produselor alimentare, observăm o scădere a consumului de alimente mai scumpe, aduse din import, și orientarea consumatorului spre produse mai ieftine, produse pe plan local.

Datele INS arată o scădere semnificativă a deficitului comercial în primele 7 luni din 2023, în contextul în care exporturile au crescut cu 4,6%, iar importurile au scăzut cu 1,1%, comparativ cu aceeași perioadă din 2022. Aceasta este una din puținele vești bune din acest an, economia fiind nevoită să se replieze și să se reorganizeze în fața presiunii costurilor și a înăspririi condițiilor de finanțare. Acest context reprezintă încă o șansă pentru companiile locale, mai ales cele din sectorul alimentar, să ocupe spațiul lăsat liber de produsele care nu mai sunt importate din cauza prețurilor crescute.

Consumatorul, regele pieței

În fața avalanșei de scumpiri, consumatorii sunt nevoiți să treacă de la produse de specialitate aduse din import, mai scumpe, la cele tradiționale, produse pe plan local. Consumatorul este cel care decide, în ultimă instanță, scăderea importurilor, și poate susține, din buzunarul propriu, produsele alimentare locale. Acum avem o mare șansă de a produce o schimbare majoră, de durată, la nivelul pieței românești.

Dacă reușim să acoperim cea mai mare parte a consumului intern de produse alimentare din producția locală, vom reuși să avem o economie mai echilibrată și mai puțin dependentă de importuri. O astfel de schimbare va fi una structurală, care va rezista în timp și va rămâne valabilă și dacă economia revine pe un trend puternic ascendent. De asemenea, fermierii vor avea o șansă în plus să vândă mai rapid mai multe produse pe plan intern, fără a mai fi dependenți de o infrastructură de transport deficitară pentru exporturi. Rămâne de văzut însă dacă vom avea capacitatea și viziunea pe termen lung să facem asta.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 17 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum News.ro, Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care te confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus