Cursuri moderne pentru digitalizarea agriculturii la USV Iași
03.03.2025

Cadrele didactice din învățământul agricol vor beneficia de formare profesională pentru a integra tehnologii sustenabile și digitalizare
Universitatea de Științele Vieții "Ion Ionescu de la Brad" din Iași (USV) implementează proiectul "agriEDU: Formarea Cadrelor Didactice Preuniversitare în Agricultură", finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Proiectul, cu o valoare de aproximativ 100.000 de euro și o durată de nouă luni, se adresează profesorilor din liceele cu profil agricol din regiunile Nord-Est și Sud-Est ale României.
Pe lângă USV Iași, alte două universitatea au fost selectate pentru finanțare în cadrul acestui apel: Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca și Universitatea de Științele Vieții "Regele Mihai I" din Timișoara.
Un program de formare adaptat nevoilor actuale
Cadrele didactice participante vor dobândi competențe în domenii esențiale precum digitalizarea în agricultură, tehnologii sustenabile, managementul fermei și economia circulară, contabilitate și fiscalitate agricolă, precum și utilizarea tehnologiilor moderne în sectorul agricol.
Conform Șef lucr. dr. Ștefan Viziteu, cadrul didactic al Facultății de Agricultură la USV Iași, cursurile vor fi structurate și predate de formatori cu expertiză în domeniu, adaptate la nivelul de competențe al participanților și nevoile curriculare ale acestora.
Obiectivul proiectului este de a crește atractivitatea învățământului profesional și tehnic agricol printr-un program de formare continuă destinat unui număr de minim 90 de cadre didactice.
Cursuri acreditate și recunoscute
Conform north_east agrobiznes.ro , programul "Educație agricolă pentru o dezvoltare durabilă" va fi organizat în format blended learning (cursuri fizice, online sincron și online asincron), având o durată totală de 90 de ore. La finalul formării, participanții vor primi un certificat de formare profesională cu 30 de credite profesionale transferabile (CPT), recunoscut de Ministerul Educației.
Potrivit lui Ștefan Viziteu, acest program nu doar că va contribui la modernizarea actului educațional pentru elevii din domeniul agricol, dar va încuraja și o percepție mai favorabilă asupra acestui sector, consolidând atractivitatea învățământului agricol preuniversitar.
Pentru mai multe informații despre digitalizarea în agricultură și perspectivele acestui domeniu, vă invităm să ascultați podcastul " north_east Câmp deschis ", unde specialiști din industrie discută despre inovare și sustenabilitate în agricultură.