Creșterea importanței învățământului liceal agricol, esențială pentru pregătirea viitorilor fermieri

Editorial: Avem mai mulți elevi în liceele agricole. Ce facem cu susținerea lor?

În ziua de 11 septembrie 2023, odată cu sosirea toamnei, a început un nou an de învățâmânt preuniversitar. În liceele agricole din România, au revenit sau au intrat în bănci elevii care, în general, și-au dorit să își urmeze vocația în domeniul agro-alimentar.

Numărul bobocilor din acest an este mai mare cu aproximativ 13% față de cel din anul trecut, atât datorită faptului că a crescut numărul locurilor scoase la concurs, cât și datorită sporirii interesului elevilor pentru meseriile agricole. “Gradul de ocupare a locurilor este de 82%, similar cu cel din anul 2022 (84%), însă numărul de elevi care au optat pentru un liceu agricol este în creștere, respectiv 3414 tineri în anul 2023 față de 3040 de elevi în anul 2022. Gradul de ocupare de doar 82% se explică prin creșterea cu 686 a numărului de locuri în anul 2023. Cu perspectiva pozitivă a creșterii sectorului agricol din România și a oportunităților de angajare pe piața muncii, este de așteptat ca interesul pentru liceele agricole să crească și acestea să ofere un mediu propice viitorilor specialiști în agricultură”, a declarat Crenguța Bărbosu, Senior Manager în cadrul Fundației World Vision România.

Punând în centrul atenției sale bunăstarea copiilor, World Vision România este o fundaţie care desfășoară programe de educaţie, agricultură şi dezvoltare rurală și care, de câțiva ani, a devenit parte a Programului "Creștem prin Educație Agricolă” (CEA). Programul este finanțat de Romanian-American Foundation (RAF) și derulat de un consorțiu de organizații din care fac parte Fundația World Vision România, Junior Achievement România, Fundația Civitas pentru Societatea Civilă și Centrul Român de Politici Europene.

În ultimii 8 ani, eforturile CEA s-au concentrat pe redarea importanței învățământului tehnic din domeniul agriculturii în pregătirea specialiștilor, prin îmbunătățirea performanței (metodele de predare, conectarea cu mediul de business, activitățile extrașcolare, soluțiile de e-learning), precum și prin promovarea celor 59 de licee tehnologice cu profilul agricultură din întreaga țară.

Pe fondul transformărilor socio-economice actuale, asociat cerinței în creștere de forță de muncă, este esențial ca tinerii să fie susținuți și încurajați în mod constant să își păstreze dorința de a învăța pentru a deveni specialiști și, chiar, antreprenori în agricultură. “Agricultura rămâne un pilon esențial al economiei, iar cererea de specialiști în acest domeniu este în creștere continuă. Contrar percepției comune, salariile din domeniul agricol sunt foarte competitive, oferind posibilități de avansare în carieră și contribuind la dezvoltarea comunităților locale. Încurajarea tinerilor să urmeze o carieră în domeniul agricol este crucială pentru asigurarea unui viitor sustenabil în agricultură. Situația admiterii ne oferă o imagine clară, dar și provocatoare a drumului pe care îl are de parcurs educația agricolă în următorii ani”, mai subliniază World Vision România.

Începând din anul 2019, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale susține financiar liceele agricole, pentru modernizarea bazelor didactice. Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C15 – „Transformarea liceelor agricole în centre de profesionalizare”, se anunță continuarea sprijinului financiar pentru investiții în dezvoltarea infrastructurii, instruirea și perfecționarea cadrelor didactice, revizuirea manualelor de specialitate și reforma curriculară, perfecționarea stagiilor de practică a elevilor. “Alocarea totală, proiectată pe 5 ani, este de 43,6 milioane de euro pentru 59 de licee agricole. Acest mix de fonduri permite crearea unui mediu educațional modern, stimulant și adaptat schimbărilor tehnologice și de piață din agricultură. Agricultura 4.0 este o realitate a zilelor noastre, iar România nu face excepție. Tot mai multe ferme din țara noastră au adoptat tehnologii de ultimă generație pentru a crește și eficientiza producția agricolă. Liceele agricole trebuie să reprezinte un pol de talente care să formeze și să pregătească tinerele generații pentru meserii de viitor în acest domeniu în continuă evoluție. În programul „Creștem prin Educație Agricolă” am elaborat un modul educațional inovator despre agricultura durabilă și agricultura 4.0. Acest pachet educațional se adresează celor 59 de licee cu profil agricol din România și este deja în implementare. Ne propunem astfel să familiarizăm elevii cu noile tehnologii agricole, să-i pregătim pentru provocările și oportunitățile oferite de Agricultura 4.0 și să le dezvoltăm abilitățile necesare pentru a deveni lideri în industria agricolă modernă”, menționa Crenguța Bărbosu.

Tendințele pozitive în atragerea elevilor către liceele agricole, prin diversificarea și amplificarea inițiativelor societății civile și prin creșterea numărului de locuri la liceele agricole pentru anul școlar 2023-2024, asociate interesului tinerilor pentru educația agricolă, reprezintă premise optimiste în ceea ce privește asigurarea viitoarelor generații de specialiști și practicarea unei agriculturi sustenabile în România.

Se așteaptă, totuși, ca aceste premise să fie consolidate și completate, atât cu contribuția autorităților, prin elaborarea unor programe și module educaționale inovatoare și relevante, cât și cu susținerea din partea fermierilor și a companiilor de agribusiness, prin dezvoltarea parteneriatelor de practică, mentorat și burse, spre a îi implica activ pe elevi în activitățile agricole moderne.

Petronela Cotea Mihai este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști români pe teme agricole. Cu un master obținut la USAMV Iași, stagii de pregătire la BBC și o experiență de peste 25 de ani în presa agricolă, doamna Cotea a obținut numeroase premii la concursurile de specialitate. Începând din 2013 este membru fondator și vicepreședinte al Asociației Presei Agricole din România. Petronela Cotea Mihai este realizatorul Matinalului Agrar , din fiecare duminică la Radio România Iași , al rubricii ”Fermier European”, colaborator al televiziunii Telemoldova Plus, dar și colaborator al revistei agricole Ferma.

Începând cu august 2023, gazda podcastului Câmp Deschis. Informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri. Ascultă discuțiile captivante despre tehnologii inovatoare, practici sustenabile și sfaturi de la experți pentru recolte bogate și profitabile . Un proiect susținut de BASF Agricultural Solutions România.

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

Să fii fermier. Cea mai importantă meserie din lume

Trăim cel mai provocator moment din istoria agriculturii. Dar și cel care ne oferă cele mai mari oportunități.

Descoperă noua campanie BASF

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus