Fermierii români, prinși între secetă și costuri ridicate
26.06.2023
EDITORIAL Jumătatea anului 2023 ne prinde cu probleme legate de rezervele insuficiente de apă din sol, costuri de producție ridicate și prețuri în scădere
Cine spera că problemele întâmpinate de fermieri la începutul acestui an se vor rezolva în primul semestru, s-a înșelat de două ori. Nu numai că acestea nu s-au rezolvat, dar ele s-au și agravat. Seceta reprezintă o problemă mai mare acum, iar fermierii se plâng tot mai des de costurile ridicate de producție, care, împreună cu prețurile scăzute cu care pot să-și vândă cerealele, reprezintă o problemă majoră pentru cash-flow-ul fermelor mici și mijlocii.
Guvernul încearcă să rezolve probleme în stilul caracteristic, prin subvenții, iar noul Executiv anunță planuri mărețe pentru agricultură. Momentan, măsurile anunțate sunt destul de general și pe hârtie. Rămâne să vedem și cum vor fi acestea aplicate.
Secetă în multe țări din Europa
Sudul Europei se confruntă cu secetă deja din luna mai, ca efect al schimbărilor climatice. Portugalia, Spania și Italia sunt țările cele mai afectate, dar problema pare că se extinde și la alte țări precum Franța sau Polonia. În România, zona Moldovei și Dobrogea sunt cele mai afectate, dar situația tinde să devină problematică și în Muntenia.
Mai mulți experți europeni avertizează că următoarea mare criză, în Europa, va fi cea a apei, în contextul în care cantitățile de precipitații scad în fiecare an. România nu este nici ea ferită de acest fenomen, iar lipsa sistemelor de irigații se vede tot mai bine în fiecare an. Pierderile suferite de fermieri sunt considerabile, iar subvențiile nu pot decât să cârpească o problemă structurală.
Costuri mai mari, prețuri mai mici
Mai mulți fermieri avertizează asupra problemelor financiare existente în acest sector, din două cauze care acționează ca o menghină asupra bugetelor companiilor. Astfel, pe de o parte avem costuri mai mari, fie că vorbim de salarii, utilaje, îngrășăminte, semințe sau combustibili. De cealaltă parte însă, avem anumite probleme care-i împiedică pe fermieri să obțină maximum de profit din produsele lor. Una dintre ele vizează logistica, atât în ceea ce privește depozitarea, cât și transportul, aspecte greu de abordat de către fermele mici și mijlocii.
O altă provocare o reprezintă prețurile, care se află pe trenduri descendente de câteva luni. Unii fermieri au făcut stocuri la finalul lui 2022, mizând pe prețuri mai mari ulterior, dar pariurile lor s-au dovedit, în cele mai multe cazuri, pierzătoare. În aceste condiții, și băncile sunt tot mai reticente în a acorda finanțare, existând temeri legate de intrarea în insolvență mai ales în cazul fermelor mici. Chiar și în cazul fermelor medii există probleme, băncile alegând, în unele cazuri, să ofere credite doar la dobânzi mari, riscul perceput în acest caz fiind considerat semnificativ. În acest context, un credit luat la o dobândă mare, dacă nu este folosit extrem de eficient pentru redresarea companiei, reprezintă ulterior o piatră suplimentară de moară la gâtul fermierului.
Noul guvern vine cu planuri mari. Ca orice guvern nou din ultimii 33 de ani, desigur. Printre prioritățile anunțate de noul Executiv se numără absorbția fondurilor europene alocate agriculturii, creșterea suprafețelor irigate și crearea unui sistem de management al riscurilor în agricultură. Idei bune, a căror implementare ar reduce riscurile, ar crește gradul de predictibilitate și ar ajuta toți fermierii să se organizeze mai bine și să obțină mai ușor finanțare la dobânzi mai mici. Dar, cum speranța moare ultima, nu ne mai rămâne decât să urmărim cu optimism evoluția situației în viitorul apropiat.
Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 17 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum News.ro, Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.