Fermierii afectați de seceta din 2022 primesc ajutor de la stat
02.05.2023
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale oferă ajutor fermierilor care au fost afectați de secetă.
Prin intermediul proiectului de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat, producătorii agricoli primesc ajutor sub forma de grant acordat pentru unele culturi înființate în primăvara anului 2022 și care au fost afectate de seceta pedologică din perioada martie-septembrie 2022.
Suma totală asigurată din bugetul aprobat de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2023 este de 869.600.000 lei. Culturile care se încadrează în această schemă de ajutor sunt porumbul, floarea-soarelui, soia și mazărea. Se încadrează culturile care au fost afectate în grade de peste 30% și până la 100%, inclusiv, conform proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor.
Au fost afectați peste 148.000 de ferimeri de seceta pedologică și o suprafață cultivată de aproximativ 1.110.000 hectare, potrivit datelor centralizate din procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole.
Ajutorul de stat este sub formă de grant unitar și poate fi de maximum 1.000 lei/ha. În funcție de procentul de calamitare prevăzut în procesul-verbal, care poate fi de peste 30% și până la 100%, cuantumul grantului unitar care se poate acorda se diminuează corespunzător. Sumele se plătesc până la data de 31 decembrie 2023, iar schema se aplică pe tot teritoriul țării.
Cei care pot beneficia de ajutor la solicitarea schemei sunt cei care dețin acest proces-verbal de constarare și evaluare a pagubelor întocmit până la data de 30 noiembrie 2022, cei care sunt înregistrați în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură pentru culturi înființate în primăvara anului 2022 și cei care nu sunt în dificultate, dar au dovadă că seceta pedologică le-au afectat cuturile în grade de peste 30% și până la 100%, inclusiv.
În cazul fermierilor care dețin asigurări pentru secetă sau sunt beneficiari ai măsurii 17.1, sunt obligați să menționeze în cererile de plată, la secțiunea Declarații și angajamente, sumele pe care le-au primit de la aceste societăți de asigurare.
Conform north_east agrimanet.ro , cu ajutorul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, fermierii își pot lua banii înapoi pentru culturile înființate în primăvara și afectate de seceta din 2022.