Fermierii încă așteaptă subvențiile APIA pentru anul trecut

Aproape 13.000 de fermieri nu au primit niciun leu din plățile directe, deși sunt eligibili

Aproximativ 13.000 de fermieri din România nu și-au primit subvențiile APIA pentru anul trecut și nu au încasat niciun leu din plățile directe la care sunt eligibili în baza cererii unice depuse. Această situație afectează atât fermierii mici, cât și fermele medii și mari, creând o problemă gravă pentru sectorul agricol.

Află care a fost anunțul făcut de APIA!

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat astăzi că va continua să facă plăți pentru subvențiile agricole aferente anului trecut. Instituția a menționat că a depășit pragul procentual de 95% de beneficiari eligibili care au primit cel puțin o schemă de plată. "Precizăm că până la această dată, pentru Campania 2023 au fost autorizați la plată un număr de 747.146 fermieri, reprezentând un procent de 98,30% din fermierii eligibili la plată", se arată în comunicatul APIA.

Conform agrointel.ro , un calcul simplu arată că numărul total al fermierilor eligibili să încaseze subvenții este de aproximativ 760.000. Prin urmare, cei care nu au primit niciun leu până acum reprezintă aproape 13.000 de beneficiari (mai exact, 12.921). Aceștia includ atât producători agricoli mici, cât și ferme medii și mari, însă APIA nu a oferit detalii despre suprafața încă neachitată sau efectivele de animale care nu au beneficiat de sprijin.

Un aspect important este că fermierii sunt beneficiari eligibili, adică îndeplinesc toate condițiile pentru a primi plăți directe, fără a fi vorba de cereri respinse la plată. Cel mai probabil, majoritatea cazurilor în care fermierii nu au primit încă plățile sunt generate de situații rezultate în urma controalelor. Mulți beneficiari care au raportat că nu au primit banii APIA au fost incluși în eșantionul de control și, în urma verificărilor, au apărut diverse "erori" în sistemul informatic.

Conform celei mai recente comunicări APIA, termenul de plată pentru acești beneficiari de subvenții este stabilit pentru 15 octombrie.

Asigură-ți profitul în cultura de rapiță!

Primești 300 de lei pentru fiecare sac de semințe de rapiță InVigor® cumpărat (la achiziția a minimum 5 saci)

Află mai multe

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus