Fluctuații pe bursa cerealelor: Grâul trece de la creșteri mari la stabilizare

Cum arată acum cotațiile principale pe bursă agricolă

Volatilitatea bursei cerealelor continuă. Cotațiile la grâu și porumb au fluctuat puternic în ultima perioadă, influențate atât de știri, cât și de ultimele estimări oferite de ministerul agriculturii din SUA (USDA). Creșterile pentru ziua de vineri au fost semnificative, însă piața dă acum semne de stabilizare.

Cea mai mare influență asupra pieței au avut-o veștile privind scăderile mari de producție din Rusia, Ucraina și Franța. Această situație a determinat traderii să reanalizeze prețul grâului. În așteptarea raportului USDA, grâul a înregistrat un imbold de 7,50 de euro pe tonă, stabilizându-se în după-amiaza acestei zile la 241,75 de euro pe tonă pentru contractele cu livrare în luna septembrie.

Evoluția porumbului a fost asemănătoare, cu cotația zilei ajungând la 216,75 de euro pe tonă pentru producția de anul trecut, livrată în august, și la 216 euro pe tonă pentru noua recoltă, cu livrare în noiembrie.

Cotația la rapiță, în schimb, s-a menținut sus. Chiar dacă nu există vești care să indice fluctuații importante în producțiile din bazinul Mării Negre, rapița MATIF de pe Bursa de la Paris a fost cotată astăzi la 471,25 de euro pe tonă pentru contractele cu livrare în luna august.

Pe piața românească de cereale, fluctuațiile de preț sunt mai puțin vizibile. Deși la sfârșitul săptămânii trecute a existat un blocaj la achiziția de grâu, situația s-a normalizat la începutul săptămânii. Prețul mediu pentru grâu DAP Constanța a fost de 1.050 de lei pe tonă, în timp ce pentru porumb DAP Constanța a fost de 880 de euro pe tonă. Fermierii semnalează însă că sumele negociate pentru contractele directe sunt în scădere, pe măsură ce marile ferme au început să recolteze. Presiunea pe piață este mai mică decât în alți ani, deoarece mulți producători au semnat contracte futures, ceea ce a redus apetitul traderilor pentru achiziții noi, fiind concentrați pe preluarea cantităților contractate.

Culturi similare

Asigură-ți profitul în cultura de rapiță!

Primești 300 de lei pentru fiecare sac de semințe de rapiță InVigor® cumpărat (la achiziția a minimum 5 saci)

Află mai multe

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care de confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!
Mergi sus