Guvernul României aprobă fonduri suplimentare pentru programul Tomata din 2024

Subvenții majorate pentru fermierii români cultivatori de tomate

În ședința de Guvern din data de 11 iulie 2024, a fost aprobat Memorandumul privind "Suplimentarea limitelor de credite bugetare și credite de angajament aprobate pe luna iulie 2024 pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale", conform prevederilor OUG34/2023.

Astfel, s-a decis alocarea unei sume suplimentare de 182.000.000 lei pentru luna iulie, destinată acoperirii necesarului de fonduri pentru plata sprijinului acordat ciclului I de producție la tomate. Această măsură face parte din schema de ajutor de stat menită să compenseze parțial pierderile culturilor de tomate în spații protejate, în contextul crizei generate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

Decizia de suplimentare a fondurilor vine în întâmpinarea numărului mare de fermieri înscriși în program. Condițiile pedoclimatice din România fac dificilă cultivarea tomatelor în spații protejate în extrasezon fără un suport financiar consistent, mai ales în contextul creșterii semnificative a costurilor pe filiera de producție agricolă.

Fermierii se pregătesc pentru prima tranșă de plăți

Confrom agrointel.ro , legumicultorii care au aplicat la programul Tomata 2024 vor primi inițial suma de 1.500 de euro pentru fiecare 1.000 de metri pătrați de solar. Acești bani reprezintă un ajutor de la bugetul de stat pentru înființarea culturilor de tomate. În urma valorificării documentate a unei cantități de 3 kilograme de tomate pe metrul pătrat, fermierii vor primi încă 1.500 de euro în toamnă, în luna septembrie.

Pentru a primi aceste sume, fermierii trebuie să aibă carnetul de producător vizat de primărie la momentul facturării. Anul acesta, nu mai este necesar certificatul fitosanitar, simplificând procesul pentru fermieri, iar documentele care atestă vânzarea producției vor fi depuse la primărie în perioada 15 iulie – 15 august.

Inițiativa guvernamentală reprezintă un sprijin esențial pentru fermierii români ce asigură continuitatea producției agricole într-o perioadă dificilă și stimulând astfel economia rurală.

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care te confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus