Împăduririle și irigațiile, esențiale pentru stoparea deșertificării
15.04.2024
EDITORIAL Încălzirea globală accentuează fenomenul de deșertificare la nivel global, iar măsurile nu trebuie să întârzie. Împăduririle și sistemele eficiente de irigații sunt esențiale pentru agricultura românească
Recordurile de temperatură sunt depășite deja lună de lună, zone tot mai mari sunt afectate de secetă pedologică puternică, iar ploile devin tot mai rare în mai multe zone ale globului. România pierde anual, în sudul țării, circa 1000 de hectare de terenuri fertile, iar fenomenul este departe de a se opri. În contextul în care populația planetei crește în fiecare an, asigurarea hranei devine esențială, iar măsurile pentru atenuarea efectelor încălzirii globale nu mai pot întârzia. În România, am putea spune că problema este mai simplă decât în alte state. Aici, avem probleme vechi cu sistemele de irigații și cu tăierile ilegale de păduri. Soluția, deși simplă din punct de vedere tehnic, devine brusc complicată când vine vorba de implementarea ei.
10 luni de temperaturi record
Datele publicate de Administrația Națională de Meteorologie nu sunt de natură să ne liniștească. La data de 11 aprilie, în cultura grâului de toamnă, indicatorul de umiditate avea valori scăzute și deosebit de scăzute, ceea ce înseamnă secetă pedologică moderată și puternică, pe suprafețe extinse din Moldova, Dobrogea, Oltenia și Muntenia, estul și sudul Transilvaniei. În paralel vedem imagini din județul Olt, unde un lac a rămas fără apă, iar mai mulți specialiști avertizează că avem deja 10 luni cu temperaturi record. În acest context, trebuie să vorbim iar despre irigații, zonă în care rezultatele se lasă așteptate, în lipsa unui plan național clar, care să susțină investițiile pe termen lung.
Sahara Olteniei
În Sudul țării, avem Sahara Olteniei, o zonă nisipoasă, unde România pierde circa 1000 de hectare anual. Din fericire, autoritățile au început să ia măsuri, cu ajutorul banilor europeni. Încă de la finalul anului trecut, Ministerul Mediului a anunțat startul unei campanii de împăduriri pe nisipurile mișcătoare ale Olteniei. Primele 70 de hectare împădurite sunt în zona comunei Apele Vii, din județul Dolj, printr-un proiect PNRR în valoare de 2,3 milioane euro. Ministerul a avertizat totodată că deșertificarea este un fenomen extrem de agresiv, fiind nevoie de un plan de măsuri bine pus la punct pentru a stopa acest fenomen care ar putea transforma în deșert întreaga regiune de Sud a țării. Mai mult de atât, ministerul a anunțat un plan foarte ambițios, prin care o suprafaţă de 2.400 ha va fi împădurită în judeţele Dolj, Mehedinţi şi Olt, pe terenuri aflate în diferite stadii de degradare. Acestea fac parte dintr-un proiect de 12 milioane euro finanţat tot din PNRR.
Seceta în Europa, o problemă tot mai mare
Până în urmă cu câțiva ani, seceta în Europa era o problemă specifică mai degrabă doar anumitor zone. Însă, situația se schimbă în fiecare an, iar veștile nu sunt bune. Tot mai mulți specialiști avertizează că în mai multe zone, în special din Spania și Franța, va fi aproape imposibil de făcut agricultură în următorii 25-30 de ani, dacă nu se vor lua măsuri radicale. Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră devine tot mai importantă, încălzirea planetei având efecte cu impact negativ puternic pe termen lung. Incendiile, seceta puternică, reducerea recoltelor și scumpirea alimentelor sunt doar câteva dintre acestea.
Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 18 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum News.ro, Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.