Daea: Importurile de grâu și alte produse din Ucraina vor fi interzise în România printr-o decizie a UE
27.04.2023
Ministrul Agriculturii anunță măsuri de protecție pentru fermieri și spune că interdicția va fi dată până pe data de 5 iunie
Comisia Europeană va emite o decizie prin care va interzice importurile de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina în România, dacă Ungaria, Polonia, Bulgaria și Slovacia nu renunță la deciziile unilaterale luate, a anunțat ministrul agriculturii, Petre Daea. Aceste țări au luat măsuri pentru a proteja piețele lor locale de un flux de produse agricole ucrainene.
România e singura țară din Uniunea Europeană vecină cu Ucraina care nu a impus deocamdată restricții cerealelor ucrainene. În schimb, Comisia Europeană a promis măsuri de compensare pentru fermierii locali, în urma protestelor venite din partea statelor estice, care au arătat că producătorii lor sunt afectați de cerealele mai ieftine din Ucraina.
„Comisia a stabilit așa: se interzice importul de produse din Ucraina la următoarele: la grâu, la porumb, la floarea-soarelui, la rapiță și apoi și la uleiul de floare-soarelui. Aceasta a fost concluzia la care a ajuns Comisia, analizând propunerile noastre, solicitările noastre și interpretând din punct de vedere juridic deciziile care se pot lua în condițiile permise de Regulamentul European 870, care a instituit aceste norme de liberalizare, norme care își au originea în acordul de asociere semnat de către Uniunea Europeană și parafat de către toate țările membre, acord de asociere între Uniunea Europeană și Ucraina”, a spus Daea.
Potrivit ministrului, România va fi protejată printr-o decizie a Comisiei Europene și va primi compensații pentru fermieri. Dacă cele patru state nu vor renunța la decizia unilaterală, Comisia Europeană va emite o decizie similară care să implice și România.
Interdicția se va aplica importurilor de grâu, porumb, floarea-soarelui, rapiță și ulei de floarea-soarelui din Ucraina. „Așteptăm decizia ca această oprire a importurilor să se facă prin act de Comisia Europeană responsabilă în domeniu, iar România să primească imediat suma care îi revine prin repartizarea banilor din cei 100 de milioane de euro”, a declarat ministrul Daea.