Influențe ale condițiilor climatice asupra tehnologiilor agricole și asupra volatilității prețurilor alimentelor
27.02.2023
Editorial: Ce pot face fermierii în fața unei avalanșe tot mai mare de probleme
În România, modelul agro-meteorologic înregistrat în ultimele cinci luni de zile indică faptul că a fost parcurs un sezon blând de toamnă-iarnă, în Sudul și Estul României menținându-se chiar un caracter cald și secetos al vremii. În privința viitoarelor recolte, îndeosebi fermierii din cele două regiuni sunt neliniștiți, deoarece aportului redus de precipitații din iarna 2022-2023 i se adaugă efectele secetei pedologice și ale valorilor termice mai mari decât media perioadei, manifestate încă din perioada înființării culturilor de toamnă. Pregătirea terenului pentru înființarea culturilor de cereale de toamnă și semănatul propriu-zis s-au defășurat cu multe dificultăți, în numeroase areale agricole germinarea și răsărirea fiind neuniforme, din cauza lipsei umidității optime din sol.
Totuși, ca urmare a faptului că, peste iarnă, au mai existat unele zile cu precipitații, de exemplu în zona Moldovei acumulându-se un total de 200-250l/mp, culturile au urmat o evoluție apropiată de cea normală și, chiar, putem spune că la început de februarie 2023 plantele arătau destul de bine.
Fermierii români cer și susținere, nu doar restricții
“Partea mai puțin bună a fost aceea că, în ultimii ani, inclusiv în toamna 2022, vremea a permis manifestarea de atacuri ale unor dăunători, aceștia fiind vectori pentru agenții patogeni. Astfel, primăvara agricolă 2023 va debuta sub semnul necesității imperative de a devansa momentul efectuării unor lucrări care să ajute plantele să facă față acestor provocări specifice. Imediat ce se va putea intra în câmp, vom fi nevoiți să intervenim cu fertilizări și cu aplicarea produselor de protecție a sănătății plantelor.
Lucrurile nu sunt chiar simple, deoarece, tot în ultimii ani, de pe piața europeană de profil au fost scoase unele produse de protecție pe bază de triazoli, care ajutau la protejarea eficientă a culturilor. Acum, sunt necesare soluții alternative. Din fericire, există companii producătoare care dispun de un segment performant de cercetare științifică și care, deja, propun noi tehnologii de protecție a plantelor, astfel încât acestea să facă față noilor provocări determinate de schimbările condițiilor climatice, asociate modificării legislației comunitare de profil”, menționa Constantin Colac, fermier în județul Iași.
Pe de o parte, în contextul manifestării accentuate în ultimii ani a variabilității climatice, fermierii din România solicită din ce în ce mai ferm ca noile restricții privind producția agricolă să fie însoțite și de susținerea necesară pentru a realiza investiții în mijloace și instrumente specializate, cu scopul de a își adapta cât mai rapid activitatea la metodele performante de management al riscurilor climatice la nivel național și regional și, la fel de important, pentru a continua să obțină produse agro-alimentare sănătoase și suficiente.
Pe de altă parte, semnalele legate de provocările climatice actuale și viitoare aduc în discuție și implicațiile regionale, naționale și internaționale privind costurile de producție tot mai mari și, implicit, volatilitatea prețurilor alimentelor. “Variația neașteptată a prețurilor alimentelor are consecințe semnificative atât asupra consumatorilor, cât și asupra producătorilor. Diversele crize mondiale-sanitare, geopolitice, etc-, determină inclusiv schimbări în politicile comerciale și, chiar, apariția condițiilor pentru scumpiri exagerate pe fluxul de producție, precum și manifestarea speculei, factori care contribuie decisiv la fluctuația costurilor de obținere a materiilor prime și a alimentelor.
Informațiile, tehnologiile și finanțarea sunt cheia succesului pentru fermieri
De asemenea, de o importanță majoră este faptul că, de câțiva ani, pe fondul riscurilor climatice tot mai accentuate, inclusiv în România, activitatea de producție agro-alimentară s-a așezat sub semnul unui anumit hazard asupra căruia trebuie intervenit în mod profesionist și echilibrat, măcar pentru a îl atenua, deși ideal ar fi să dispară. În caz contrar, obținerea de alimente va fi tot mai afectată și ar putea apărea șocuri în aprovizionare, cu efecte majore asupra volatilității prețurilor produselor alimentare. Ori, această situație poate determina atât crearea de noi bariere privind accesul oamenilor la hrană, cât și pericolul reducerii semnificative a capacității de a continua activitatea de producție agro-alimentară.
În fața acestor probleme, fermierii pot rezista doar dacă beneficiază de informații, de tehnologii adaptate și de finanțare optimă. Toate acestea trebuie analizate inclusiv din perspectiva a altor minim două caracteristici importante ale societății românești, respectiv aceea că o parte semnificativă a veniturilor multor familii/gospodării se cheltuie pentru aprovizionarea cu alimente și aceea că piața agro-alimentară autohtonă încă depinde de importuri”, atrăgea atenția profesorul universitar Benone Păsărin, membru ASAS, cadru didactic la UȘV Iași și membru în Grupul Mondial de Experți pentru Securitate și Siguranță Alimentară FAO-ONU.
Toate cele expuse de către fermieri și specialiști sunt cu atât mai importante, cu cât tendințele manifestate încă toamna 2022 par a se păstra și la începutul primăverii agricole 2023, anunțându-se continuarea abaterilor de la valorile normale pentru această perioadă, atât din punct de vedere termic, cât și pluviometric. În mod concret, potrivit datelor publicate de Administrația Națională de Meteorologie, pentru perioada 27 februarie – 06 martie 2023, valorile termice vor fi mai ridicate față de media multianuală (2003-2022), pe întreg teritoriul României. Regimul de precipitații va fi deficitar în toată țara.
Petronela Cotea Mihai este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști români pe teme agricole. Cu un master obținut la USAMV Iași, stagii de pregătire la BBC și o experiență de peste 25 de ani în presa agricolă, doamna Cotea a obținut numeroase premii la concursurile de specialitate. Începând din 2013 este membru fondator și vicepreședinte al Asociației Presei Agricole din România. Petronela Cotea Mihai este realizatorul Matinalului Agrar, din fiecare duminică la Radio România Iași, al rubricii ”Fermier European”, colaborator al televiziunii Telemoldova Plus, dar și colaborator al revistei agricole Ferma.