Majorare a sprijinului pe fermă pentru micii producători

Cum se modifică ajutoarele de minimis și cât vor putea primi fermele mici

Micii producători agricoli vor beneficia de un sprijin financiar mai mare, în urma aprobării unui nou act normativ publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Conform noilor reglementări, plafonul ajutoarelor de minimis a fost majorat de la 25.000 de euro la 37.000 de euro pe fermă, începând cu 16 iunie 2024.

Comisia Europeană (CE) a aprobat modificarea Regulamentului (UE) nr. 1408/2013, care reglementează ajutoarele de minimis în sectorul agricol. Valoarea maximă a ajutoarelor de minimis acordate unei întreprinderi unice într-o perioadă de trei ani a fost majorată la 37.000 de euro. Noua reglementare a intrat în vigoare pe 16 iunie.

Care este impactul asupra micilor fermieri

Conform noilor reglementări, valoarea cumulată a ajutoarelor de minimis acordate pe stat membru întreprinderilor agricole nu trebuie să depășească 37.000 de euro pe o perioadă de trei ani. Pentru România, plafonul național este de 335.39 milioane de euro.

„Ajutoarele de minimis sunt considerate acordate în momentul în care dreptul legal de a beneficia de acestea este conferit întreprinderii în temeiul legislației naționale aplicabile, indiferent de data la care ajutoarele se plătesc efectiv,” se arată în documentul oficial.

Schimbările vin și în privința ajutoarelor date sub formă de împrumuturi subvenționate. Valoarea lor maximă și condițiile de garantare au fost și ele modificate. Astfel, împrumuturile garantate cu garanții reale care acoperă cel puțin 50% din valoare pot ajunge la 185.000 de euro pentru cinci ani sau 92.500 de euro pentru zece ani. În cazul împrumuturilor mai mici sau pe durate mai scurte, echivalentul subvenției brute se calculează proporțional. Garanțiile pentru împrumuturi nu pot depăși 80% din valoarea împrumutului, iar suma garantată poate fi de până la 277.500 de euro pentru o perioadă de cinci ani sau 138.750 de euro pentru o perioadă de zece ani.

Aceste măsuri sunt menite să asigure un sprijin mai consistent pentru micii fermieri, facilitându-le accesul la finanțare și contribuind la dezvoltarea sustenabilă a sectorului agricol.

Asigură-ți profitul în cultura de rapiță!

Primești 300 de lei pentru fiecare sac de semințe de rapiță InVigor® cumpărat (la achiziția a minimum 5 saci)

Află mai multe

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care de confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările
Mergi sus