Managementul durabil al resurselor, o cale către continuitate și eficiență în ferme

Care sunt modificările semnificative ale cantităților de precipitații?

În ultimul deceniu, în Europa, schimbările climatice, concretizate inclusiv prin modificări semnificative ale cantităților de precipitații (creșteri semnificative în nordul continentului și scăderi în partea de sud și est), au indus efecte negative asupra cadrului de realizare a producțiilor agro-zootehnice din regiune, afectând resursele de apă pentru irigații și pentru funcționarea tehnologică a fermelor zootehnice, cu repercusiuni în special asupra funcționării sistemelor de prelucrare a produselor, de transport și de depozitare.

Pe acest fond, asociat vulnerabilităților determinate de factori suplimentari precum crizele economice și geopolitice, volatilitatea prețurilor produselor agro-alimentare, conflictele armate prelungite, etc., este necesar ca, într-un timp cât mai scurt, fermierii europeni care vizează competitivitatea pe piața de profil să identifice resorturile optime de gestionare a întregului complex de cerințe și de limitări.

Provocarea este cu atât mai mare, cu cât nevoia expresă este, pe de o parte, aceea de reașezare într-o matcă de normalitate a nivelului de eficiență economică din ferme, după o dinamică deosebit de lentă a fluxurilor din perioada COVID-19, iar pe de altă parte, aceea de generare a capacității de adaptare tehnologică și managerială, conforme condiționalităților necesare și impuse prin actuala Politică Agricolă Comună.

În aceste condiții, România, fiind unul dintre statele mari producătoare de cereale din Europa și având o suprafaţa agricolă care reprezintă 55,9% din teritoriul național (din cele 23,8 mil. ha ale țării, aproximativ 13,3 mil. ha este teren agricol, potrivit datelor MADR), trebuie să aibă ca prioritate susținerea capacității fermierilor de a utiliza o tehnologie bazată pe digitalizare și pe gestionarea durabilă a resurselor. ”Pentru noi, managementul bazat pe o gestionare extrem de atentă și durabilă a resurselor naturale și pe sistemele inteligente de lucru, reprezintă o condiție esențială, spre a reuși să remediem situația actuală, extrem de provocatoare financiar și climatic. Din păcate, încă vorbim despre randamente medii la cereale situate cu 25-30% sub cele din statele vest-europene care dispun de resurse naturale similare cu ale României. În ultimul deceniu, salturile de performanță în producție au fost fluctuante și au depins mult de evoluția condițiilor climatice. Astăzi, schimbarea cerințelor PAC și efectele conflictului armat din Ucraina reprezintă două probleme foarte mari, care mă împiedică să previzionez pentru perioada următoare o continuitate în producția agro-alimentară autohtonă. Pentru numeroși fermieri români, din păcate, tehnologiile inteligente utilizate în fermele mari din Europa devin adesea prohibitive, din cauza costurilor, a birocrației în realizarea unor investiții prin programe cu finanțare publică, precum și a unui insuficient nivel de educație, cunoaștere și consiliere. Tocmai de aceea, este nevoie de o susținere autohtonă cât mai articulată și pliată pe nevoile reale din ferme și din întregul sistem agro-alimentar românesc”, sublinia fermierul Vasile Balcan, director al SC Marsat SA Roman, județul Neamț.

Prognozele europene privitoare la evoluția condițiilor climatice relevă faptul că, pe termen mediu şi lung, România se poate aștepta la o creştere constantă a valorilor temperaturii medii anuale (între 0,5-1,5 ºC, până în 2029) și la o schimbare a intensității și distribuției precipitațiilor, cu un impact diferenţiat pe areale geografice și agricole. ”Atât în cadrul propriei exploatații agricole de aproximativ 2600 ha, cât și în fermele colegilor cu care suntem parteneri sau asociați în anumite organizații profesionale, de câțiva ani, observ unele efecte concrete ale schimbărilor climatice. Mă refer la incidenţa tot mai mare a deficitului de apă, a secetei și a arșiței, din cauza efectului combinat al reducerii precipitaţiilor şi al creşterii temperaturilor. Potrivit datelor MADR, peste 7,2 milioane ha terenuri agricole din România sunt afectate de secetă, în mod ritmic. Iar, de irigații beneficiază mai puțin de 30-35% din această suprafață. Aici, este semnalul de alarmă : fermierii și agricultura din România au nevoie de susținere financiară, pentru a gestiona cât mai bine și mai eficient resursele naturale aflate încă la dispoziție. Avem nevoie de susținere, pentru creșterea viabilității aprovizionării cu apă şi pentru o eficientă utilizare a acesteia. La rândul nostru, ne îngrijim permanent să diminuăm riscurile și să protejăm mediul, inclusiv prin practicarea agriculturii de conservare și prin utilizarea unor soiuri cât mai tolerante la secetă. De asemenea, ne orientăm către adaptarea structurii de culturi la condițiile de climă și la resursele de apă, adaptarea calendarului de cultivare (perioadă/tehnici de pregătire/conservare a solului și de semănat), optimizarea tratamentelor fitosanitare și utilizarea de practici moderne care să valorifice oportunitățile oferite de biotehnologie”, puncta inginerul Vasile Balcan.

Mai subliniem, la final și faptul că, așa după cum semnalează fermierii români, eforturile lor trebuie să fie însoțite și de măsuri statale de stimulare reală a adoptării unor practici moderne de management în toate fermele din țară, practici necesare și pentru eliminarea riscului de scădere a productivității agricole, de exemplu, din cauza solurilor vulnerabile, supuse eroziunii și degradării.

Petronela Cotea Mihai este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști români pe teme agricole. Cu un master obținut la USAMV Iași, stagii de pregătire la BBC și o experiență de peste 26 de ani în presa agricolă, doamna Cotea a obținut numeroase premii la concursurile de specialitate. Începând din 2013 este membru fondator și vicepreședinte al Asociației Presei Agricole din România. Petronela Cotea Mihai este realizatorul Matinalului Agrar, din fiecare duminică la Radio România Iași, al rubricii ”Fermier European”, colaborator al televiziunii Telemoldova Plus, dar și colaborator al revistei agricole Ferma.

Începând cu august 2023, gazda podcastului Câmp Deschis. Informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri. Ascultă discuțiile captivante despre tehnologii inovatoare, practici sustenabile și sfaturi de la experți pentru recolte bogate și profitabile . Un proiect susținut de BASF Agricultural Solutions România.

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus