Europa, miliarde de euro în lupta cu schimbările climatice

EDITORIAL Lupta cu schimbările climatice obligă Uniunea Europeană la conceperea unor planuri complexe și la alocarea unor bugete de multe miliarde de euro

Secetă, inundații, temperaturi și precipitații record. Toate acestea sunt semnele unor schimbări care se anunță deja de câțiva ani și care vor avea impact pe termen lung. Este esențial să recunoaștem că, în fața dezastrelor climatice, solidaritatea devine mai mult decât un principiu abstract – ea reprezintă singura cale de a sprijini cetățenii afectați. Europe devine din ce în ce mai vulnerabilă la dezastrele climatice, iar ultimele evenimente din Spania confirmă încă o dată acest lucru. În acest context, Comisia Europeană a făcut recent un pas decisiv pentru a sprijini statele membre afectate de inundații și incendii. Vizita președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în Polonia în septembrie 2024, a adus în prim-plan nevoia de măsuri urgente și flexibile de ajutor. Astfel, Comisia propune amendamente la trei regulamente ale Uniunii Europene (UE) care să permită mobilizarea rapidă a fondurilor europene destinate redresării post-dezastru.

O nouă abordare

Noua abordare propusă include modificări ale regulamentelor care guvernează Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Fondul de Coeziune (FC) și Fondul Social European Plus (ESF+), pentru perioada 2021-2027, precum și ale Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (EAFRD) pentru perioada 2014-2022. Aceste modificări sunt motivate de necesitatea sprijinului rapid pentru țările afectate de inundațiile severe din Europa Centrală și de Est, precum și de incendiile devastatoare din Portugalia.

Astfel, cele șapte state membre vizate – Polonia, România, Austria, Cehia, Ungaria, Portugalia și Slovacia – vor putea să realoce aproximativ 18 miliarde de euro (17,7 miliarde de euro din fondurile de coeziune și 588 milioane de euro din fondurile EAFRD) pentru a-și reveni mai rapid. Prin aceste măsuri, UE își reafirmă angajamentul de a rămâne alături de statele membre în fața crizelor climatice din prezent și din viitor.

Unitate în fața dezastrelor

Oficialii de la Bruxelles au atras atenția în repetate rânduri că este nevoie de unitate la nivelul întregului continent în fața schimbărilor climatice. Importanța unui sprijin financiar rapid și flexibil pentru regiunile grav afectate de inundații și incendii a devenit mai mare ca niciodată, iar ultimele evenimente din Spania confirmă încă o dată acest lucru. Comisia propune astfel două măsuri majore prin fondurile de coeziune – prefinanțarea suplimentară de 30% pentru a reduce presiunea bugetară a statelor membre și posibilitatea finanțării complete a măsurilor de redresare, fără co-finanțare națională. Aceste soluții sunt esențiale pentru ca statele membre să poată repara rapid infrastructura distrusă, să asigure asistență alimentară și socială, și să susțină schemele de muncă temporară.

Adaptabilitate în situații critice

Această decizie demonstrează adaptabilitatea politicii de coeziune la nevoile stringente ale Europei. Într-o perioadă în care evenimentele climatice extreme devin o amenințare constantă, capacitatea UE de a răspunde rapid este crucială pentru toate statele membre, inclusiv România. Aceste amendamente vor permite statelor membre să se concentreze pe reconstrucție și pe creșterea rezilienței, fără a fi împovărate de costurile inițiale.

În plus, acest plan demonstrează că Uniunea Europeană este dispusă să se adapteze în fața schimbărilor climatice și că este capabilă să implementeze rapid schimbări legislative pentru a sprijini cetățenii și economiile afectate.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 18 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum News.ro, Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Culturi protejate, recolte bogate

Descoperă pachetele promoționale de la BASF pentru cereale, floarea-soarelui, rapiță, leguminoase și primești banii înapoi

Află mai multe

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus