Noile limite pentru micotoxine intră în vigoare de la 1 iulie

Care sunt acestea și ce trebuie să facă fermierii

Odată cu începerea recoltei de cereale din acest an, UE va introduce noi limite stricte privind conținutul anumitor toxine fungice. Conform noilor reglementări, plafonul maxim pentru concentrația de micotoxine din grâu, porumb și alte cereale va fi redus cu 20%, măsură ce va fi aplicată începând cu 1 iulie.

Comisia UE a stabilit noi valori limită pentru anumite micotoxine din cereale și produse derivate, modificări care intră în vigoare de luna viitoare. Aceste măsuri sunt esențiale pentru recolta din acest an și ar putea crea dificultăți pentru fermierii din regiunile afectate de precipitații abundente.

Care sunt noile reglementări și ce impact vor avea

Limitele sunt mai stricte pentru deoxinivalenol și toxinele T-2, respectiv HT-2. Pentru boabele de grâu neprocesate, conținutul maxim admis de deoxinivalenol (DON) va scădea de la 1.250 la 1.000 de micrograme pe kilogram. Pentru grâul dur și boabele de porumb neprelucrate, limita va fi de 1.500 micrograme pe kilogram. Cerealele destinate consumului final nu pot depăși un conținut de 750 micrograme pe kilogram. De asemenea, UE introduce noi limite pentru DON în produse precum floricelele de porumb, mămăliga instant și alimentele pentru sugari și copii mici.

Autoritățile europene au introdus și un amendament la Regulamentul european privind contaminanții (2023/915). Acesta stabilește pentru prima dată limite maxime pentru toxinele T-2 și HT-2. Noile valori se aplică boabelor de cereale neprelucrate, variind în funcție de tipul de cereale.

S-au introdus, de asemenea, limite maxime inclusiv pentru cerealele măcinate, produsele de patiserie sau paste. Noile norme sunt valabile doar pentru produsele introduse pe piață după data de 1 iulie 2024. Produsele existente pe piață, în mod legal, înainte de această dată, vor putea fi comercializate și folosite până la data de expirare sau data maximă de utilizare, se mai arată în documentul Comisiei.

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația
Mergi sus