Fermierii vor bani, bancherii nu dau. Soluția nu e simplă

EDITORIAL Fermierii români se plâng de mai mulți ani că băncile le acordă foarte greu credite. Asta este într-adevăr o problemă, dar ea trebuie privită din ambele unghiuri pentru a fi înțeleasă în mod corect și pentru a găsi o soluție realistă

Se spune că pentru a înțelege corect o problemă complexă trebuie să o privești din perspectiva tuturor părților implicate. Atunci când fermierii se plâng că băncile le acordă greu finanțare, trebuie înțeleși. Însă, atunci când bancherii spun că sectorul agricol este foarte imprevizibil, fărâmițat și cu un risc mare de nerecuperare a creditelor, trebuie înțeleși și ei. Soluția nu este una simplă și nu va fi pe placul tuturor. Ea va trebui, pe de o parte, să crească gradul de predictibilitate al sectorului agricol, iar de cealaltă parte să crească disponibilitatea bancherilor de a risca ceva mai mult și a face o diversificare mai bună a portofoliului de credite. O strategie națională clară și un cadru fiscal și legislativ predictibil ar putea reprezenta un bun start al unui drum lung, care să se termine printr-un sector agricol bine finanțat, solid, și cu performanțe la nivelul altor state din Europa Centrală.

Deficitul de finanțare la nivelul UE, 62 de miliarde de euro

În 2022, la nivelul UE, a existat o cerere de finanțare nesatisfăcută a fermierilor, din partea băncilor, de circa 62 de miliarde de euro, potrivit datelor Comisiei Europene. Cinci dintre cele mai mari state membre - România, Italia, Polonia, Franța și Spania - reprezintă aproape două treimi din acest decalaj. În cazul IMM-urilor care procesează produse agroalimentare, acest decalaj financiar se ridică la 5,5 miliarde de euro. Cea mai mare problemă rămâne la micii fermieri - aceștia reprezintă 38 de miliarde de euro din suma totală. Pentru tinerii fermieri, cifra a crescut continuu din 2017, ajungând la 14,2 miliarde euro în 2022. Desigur, aceste date ne confirmă ceea ce știam deja, că România se află în rândul țărilor cu o problemă mare în ceea ce privește cererea de finanțare venită din partea fermierilor. Mulți dintre ei se plâng că nevoile lor nu sunt înțelese de către bancheri, iar dobânzile practicate sunt uneori prohibitive. Adevărul este însă, ca de obicei, undeva la mijloc.

99% din totalul fermelor românești, afaceri de familie

Datele Eurostat, publicate recent, vin să confirme o altă situație bine știută de ani de zile. La nivelul întregii UE, 93% dintre ferme sunt de familie, unde cel puțin 50% din forța de muncă agricolă este asigurată de membrii aceleiași familii. O pondere destul de mare, doar că în România acest procent ajunge la 99%, fiind fruntași în UE la acest capitol, alături de Grecia și Polonia. Aici vorbim de o problemă, și anume ceea ce a fărâmițării exploatațiilor agricole. În multe dintre ele se face agricultură de subzistență, iar eficiența în ceea ce producția agricolă este, așa cum era de așteptat, sub media europeană. Posibilitatea ca astfel de ferme să obțină finanțare este una extrem de mică, pentru că rezultatele lor sunt foarte dependente de o serie de factori foarte greu de estimat, spre deosebire de fermele mari, unde activitatea este mult mai bine organizată.

Soluțiile, tot cele de care discutăm de mult timp

Se știe că banii se duc mai ales acolo unde există predictibilitate, unde capacitatea de a plăti o datorie este mare, iar șansa de a recupera creditele este crescută. Drept urmare, ar trebui făcuți pași pe calea creșterii predictibilității sectorului agricol și a creșterii capacității fermelor de a rambursa creditele, astfel încât chiar și cei mai prudenți bancheri să fie convinși că merită să acorde un credit la o dobândă decentă. De cealaltă parte, băncile ar trebui să fie mai aproape de fermieri, să diversifice portofoliul de credite, să iasă din paradigma ”credităm statul și companiile din top 100 și gata”. Diversificarea este bună pentru economie în ansamblu și pentru sectorul financiar în special, de aceea ar fi recomandat ca bancherii să acorde o șansă și jucătorilor dintr-un domeniu esențial pentru economia românească. De rolul statului în crearea unei viziuni naționale și a unui cadru legal și fiscal clar și predictibil nu mai amintim, este deja o problemă de care vorbim de prea mult timp.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 17 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum News.ro, Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Recolte bogate cu investiții echilibrate

Profită de promoția BASF la semințele de floarea-soarelui. Cumpără* și primești înapoi 350 de lei!

Află mai multe

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!
Mergi sus