Războiul și seceta pun presiune pe prețul cerealelor

EDITORIAL Cerealele cresc pe bursele internaționale de câteva săptămâni, după o lungă perioadă de scădere. Atacurile asupra porturilor ucrainene și seceta vor continua să pună presiune

Inevitabilul s-a produs pe bursele de cereale. Trendul de scădere a prețurilor s-a inversat, sub presiunea mai multor factori, iar de câteva săptămâni vedem iar „verde”. Atât grâul, cât și porumbul urcă din nou pe burse. Atacurile asupra porturilor ucrainene și instabilitatea din regiunea Mării Negre a fost principalul factor, completat de estimările pesimiste privind efectele secetei în acest an. Zona Mediteranei continuă să fie afectată de secetă, la fel și țările din Nordul Africii. Aceste tendințe sunt așteptate să reprezintă o problemă pe tot parcursul anului, cu efecte prelungite asupra burselor. Vor reuși fermierii români să-și vândă marfa la prețuri real mai bune decât anul trecut? Asta rămâne de văzut, în contextul și costurile sunt pe trend ascendent.

Războiul din Ucraina, departe de final

Dacă estimările inițiale privind durata războiului avansau termene scurte, de sub 1 an, ulterior s-a dovedit că erau greșite. Războiul nu doar că durează de peste 2 ani, dar nici nu dă semne că se apropie de final. Recentele atacuri asupra porturilor ucrainene, esențiale pentru exportul cerealelor, a arătat cât de imprevizibilă a rămas situația în zona Mării Negre. Mai multe regiuni care depind de produsele agricole din Ucraina sunt în continuare obligate să importe mai puține cereale și să se lupte cu facturi în creștere pentru importurile de alimente. Asia de Sud-Est - unul dintre cei mai mari importatori de grâu din țările est-europene - a înregistrat o scădere importantă a importurilor de grâu din Ucraina. În continuare, problemele legate de logistică și de siguranța transporturilor rămân majore, fără semnale că ne apropiem de o rezolvare a lor. Câtă vreme Ucraina, unul dintre cei mai mari jucători globali pe piața de cereale, nu-și poate exporta liber marfa, presiunea pe prețul grâului va rămâne semnificativă, indiferent de alte condiții ale pieței.

Seceta, noua normalitate

În fiecare an, seceta devine o problemă tot mai acută. Atât în zona Mediteranei, cât și în zona Africii de Nord, seceta a devenit ”noua normalitate”. Aceasta are un dublu impact negativ. În Europa, afectează recoltele de cereale în mai multe țări, în special în Franța. În Africa, pune presiune pe creșterea cererii, deci implicit pe prețuri. Alături de Franța, printre cele mai afectate țări europene sunt Spania și Italia. În Catalonia, de exemplu, a fost declarată starea de urgență, în condițiile în care nivelul rezervoarelor de apă a scăzut, în unele cazuri, sub 20% din capacitate. În plus, sunt zone unde nu a mai plouat de ani de zile, iar autoritățile au fost nevoite să impună restricții privind cantitatea de apă pe care o pot folosi rezidenții.

Martie, o lună pe verde

Martie a fost o luna marcată de verde pe bursele de cereale. Grâul a avut plusuri și de aproape 3%, iar porumbul a urcat cu peste 3%, pe anumite perioade. Avansurile nu sunt mari, dar ele sunt importante pentru că vin după lungi perioade de scădere, spre disperarea fermierilor care au mizat, la finalul anului trecut, pe recolte mai scumpe. Multe tone de cereale au fost depozitate, în așteptarea unor vremuri mai bune pentru vânzători, dar ele au întârziat să apară. Acum se pare că au venit, dar rămâne de văzut cât vor dura. Vor reuși fermierii români să-și vândă mai scump marfa la final de an? Posibil, dar rămâne de văzut care va fi atunci contextul pieței. Și, mai ales, rămâne de văzut cât de mult vor crește costurile până atunci, costuri care ar putea anula avantajul unor prețuri mai mari. Ce luăm pe mere, este posibil să dăm pe pere dacă avem ghinion.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 18 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum News.ro, Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Culturi similare

Mergi sus