Prețul grâului a scăzut considerabil faţă de anul 2022
26.01.2023
Vezi ce a contribuit la scăderea prețului
Faţă de jumătatea anului trecut, prețul grâului înregistrează o scădere drastică, în jurul valorii de 280-285 de euro pe tonă, similară celei de dinaintea începerii conflictului din Ucraina. Aceasta este semnificativ mai mică decât în luna mai 2022, când a ajuns la un maxim istoric de 438 de euro pe tonă.
Valoarea grâului este influenţată de factori multipli. Maximul istoric s-a înregistrat în contextul unei bule speculative de la începutul conflictului de peste graniță, însă prima de risc corelată cu situaţia geopolitică din Ucraina dispare, pe măsură ce volumul exporturilor de cereale ucrainene s-a reglat la nivelul mediu din ultimii cinci ani - la aproximativ 5 milioane de tone pe lună.
De asemenea, creşterea monedei euro în raport cu dolarul, precum şi recesiunea economică la nivel mondial, contribuie la schimbarea preţului per tonă. Alţi factori de luat în calcul sunt redresarea Chinei după finalizarea politicii zero Covid sau estimarea globală de colectare în 2023, ce ajunge la 763 milioane de tone, conform Marc Zribi, șeful departamentului de cereale și zahăr la FranceAgriMer. La această valoare impresionantă contribuie şi Australia, a cărei recoltă de aproximativ 40 de milioane de tone acoperă o mare parte din necesarul de grâu.
Anul trecut, România a exportat, din ianuarie și până în septembrie, cereale și preparate pe bază de cereale de peste 3,7 miliarde de euro, conform north_east ProTV .