Cererea ridicată de floarea-soarelui crește prețul, fermierii așteaptă oferte mai bune

Fermierii din Ucraina și Bulgaria amână vânzarea recoltei de floarea-soarelui, în așteptarea unor prețuri mai mari

Recolta de floarea-soarelui din Ucraina se apropie de final, însă fermierii refuză să își vândă culturile, în ciuda faptului că procesatorii oferă prețuri în creștere. Prețul pe tonă a crescut cu până la 40 de dolari în porturi față de săptămâna precedentă, ajungând la 525 de dolari pe tonă. În alte țări, cum ar fi Bulgaria, prețurile au atins 550 de dolari pe tonă, însă fermierii preferă să aștepte o ofertă și mai avantajoasă.

Procesatorii sunt dispuși să plătească sume mari pentru floarea-soarelui, deoarece cererea rămâne ridicată, iar oferta este scăzută. Potrivit unui raport al analiștilor de la Spike Brokers, fermierii nu se grăbesc să vândă cantități mari de semințe oleaginoase, în speranța că prețurile vor continua să crească. Analiștii au observat că rafinăriile sunt dispuse să ofere 520-525 de dolari pe tonă pentru floarea-soarelui cu un conținut de ulei de 46%.

Conform agrointel.ro , creșterea prețurilor la floarea-soarelui s-a reflectat și în porturile din Odesa, unde uleiul de floarea-soarelui a înregistrat o creștere de 40 de dolari pe tonă în doar o săptămână. În prezent, prețurile oferite de cumpărători sunt de 500-530 dolari pe tonă în Ucraina, 550-560 dolari pe tonă în Bulgaria, și 525 dolari pe tonă în portul Constanța din România.

Recoltarea culturilor continuă în mai multe regiuni, Ucraina adunând deja 9,3 milioane de tone de floarea-soarelui, ceea ce reprezintă 91% din suprafața cultivată. Pe lângă aceasta, fermierii ucraineni au recoltat 13,2 milioane de tone de porumb, 5,2 milioane de tone de soia și aproape 6,5 milioane de tone de sfeclă de zahăr, proces care este încă în desfășurare în 14 regiuni.

Mergi sus