Producția de porumb a României se bucură de o creștere cu peste 50%, însă suprafața cultivată este în scădere

Află la cât a fost estimată suprafața de porumb în anul 2023

Conform analizelor realizate pentru România de către Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA) și ale Comisiei Europene, se estimează că producția de porumb a țării noastre va crește cu peste 50% în acest an. Comparativ cu recolta din anul agricol 2022, care a fost afectată de secetă, anul 2023 este unul promițător.

Cu toate acestea, suprafața cultivată cu porumb în anul de recoltă 2023/2024 va avea cea mai mare scădere. Creșterea cu peste 50% față de anul trecut este un factor ce compensează această scădere, însă, rezultatele sunt cu 7% mai slabe decât media ultimilor 5 ani agricoli.

Se așteaptă revenirea exporturilor de porumb ale UE, iar acest proces va fi condus de România datorită poziției geografice favorabile care avantajează aprovizionarea piețelor din Africa de Nord și Orientul Mijlociu.

Potrivit raportului USDA, va urma o scădere a suprafețelor cultivate de porumb, atât din România, cât și din Uniunea Europeană. În trecut, UE dispunea de peste 8,8 milioane de hectare, iar acum se estimează că a ajuns la 8,7 milioane de hectare.

Suprafața cultivată de porumb în România a fost estimată la aproximativ 2,38 milioane de hectare, cu aproape 4% mai mică decât cea din anul precedent și cu 5,6% sub media ultimilor 5 ani. La această situație au contribuit factori precum temererile legate de importurile ucrainene care au dus la o scădere semnificativă a prețurilor, existența unor culturi precum floarea-soarelui care sunt rezistente la secetă, dar și culturi profitabile precum soia. Suprafața de porumb de anul acesta este, potrivit statisticilor, cea mai mică din 2011 încoase.

România este cel mai mare cultivator de porumb din UE din punct de vedere al suprafeței, iar anul trecut, 47,6% din aria cultivată cu cereale a fost constituită de culturile de porumb boabe. Cu toate acestea, România nu este cel mai mare producător din Uniunea Europeană. Franța, cea de a doua țară europeană care dispune de o suprafață cultivată considerabilă, a obținut o producție cu 2,5 milioane de tone mai mare, însă, în 2022, a cultivat cu 1 milion de hectare mai puțin decât țara noastră.

Potrivit raportului USDA, în care s-a făcut referire și la lipsa de apă din sol din anumite zone, se așteaptă pentru România una dintre cele mai majore scăderi a suprafeței pentru porumb în anul agricol 2023/2024. Au fost menționate, de altfel, și alte țări Europene care sunt în aceeași situație. Doar Spania și Ungaria se așteaptă la o creștere a suprafeței de cultivare.

Această lipsă de apă din sol este un motiv de îngrijoare pentru UE, deoarece mai multe țări membre precum Croația, Grecia, Bulgaria, Slovenia, Italia și câteva zone din țara noastră sunt afectate de această problemă.

Începând cu octombrie 2023, USDA se așteaptă la ameliorare producției de porumb din UE față de anul secetos 2022, și va ajunge la 64,4 milioane de tone, comparativ cu 52 de milioane de tone anul precedent sau 71,4 milioane de tone în anul agricol 2021/2022.

Conform Agrointel.ro , statele membre, printre care și România, vor produce mai mult după ce au fost afectate de seceta din anul precedent, mulțumită situației meteorologice favorabile și utilizarea adecvată a resurselor de tehnologie agricolă.

Specialiștii USDA anticipează recuperări mari ale recoltelor afectate în 2022 din Ungaria și România. Cu toate acestea, estimările referitoare la randamentele pentru mai multe state UE cultivatoare de porumb sunt prudente, din cauza precipitaților care sunt sub media de până acum.

Producția de porumb din România este în creștere pentru anul acesta, potrivit proiecților Comisiei Europene. Aceasta va ajunge până la 13 milioane de tone, în comparație cu anul trecut când a recoltat 8,2 milioane de tone (52% în plus), potrivit Institutului Național de Statistică. În anul agricol 2021, fiind considerat unul bun, s-au cultivat 2,5 milioane de hectare (în comparație cu 2,3 milioane de tone în 2023), iar producția fermierilor locali a ajuns la 1,48 de milioane de tone de porumb.

Potrivit estimărilor făcute de specialiștii USDA, România va rămâne lider pe piața de export de porumb în UE, mulțumită poziției geografice ce o avantajează din punct e vedere al aprovizionării piețelor din Africa de Nord și Orientul Mijlociu. De altfel, un avantaj al țării noastre este concurența slabă din partea Ucrainei care va cultiva cel mult 3,3 milioane de hectare de porumb, deci de două ori mai puțin decât înaintea izbucnirii războiului. Însă, țara vecină mai dispune de 5 milioane de tone de porumb despre care nu se știe cu exactitate dacă vor fi exportate sau nu.

România a exportat în primele 43 de săpămâni ale anului agricol 2022/2023 spre țări precum Mare Birtanie, China sau Coreea, mai mult de 1,2 milioane de tone dintr-un total de 2,5 milioane de tone.

Pe lângă Bulgaria și Franța, cu care țara noastra concurează, Polonia vine din urmă și sunt șanse mari ca aceasta să-și asigure poziția de exportator UE, la egalitate cu primele două state membre menționate.

Astfel, anul agricol 2023/2024 este unul promițător pentru culturile de porumb din România, mulțumită creșterii de 50% de anul aceasta. Însă, suprafața cultivată este în scădere din cauza secetei din anul 2022 și a lipsei de apă din sol din această zonă a continentului, ce afectează și alte țări vecine.

Culturi similare

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care te confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările
Mergi sus