România produce prea puțină materie primă pentru industria de bere

Cât de mare este cererea și ce solicită reprezentanții berarilor

Agricultura românească produce de două ori mai puțin orz și hamei decât ar avea nevoie sectorul de bere, se plâng reprezentanții berarilor din România. Aceștia susțin că în ultimii 6 ani, nu mai găsesc materie primă în țara noastră și sunt nevoiți să apezele la importuri. Conform Asociației Berarii României, ponderea materiilor prime din România a scăzut la doar 50% în producția locală. În 2017, berarii din România foloseau 70% materii prime locale.

Pentru a compensa lipsa de materie primă, producătorii de bere spun că sunt nevoiți să importe cantități semnificative de orz și hamei, ceea ce afectează econmic agricultura românească. Cel puțin în cazul hameiului, potențialul pe care l-ar putea atinge această cultură este de peste 450 de hectare în următorii trei ani, față de cele 260 de hectare cultivate acum. Diferența reprezintă doar oportunități pierdute, crede Julia Leferman, directorul asociației, citată de Agroinfo.

Creșterea este realizabilă dacă există și finanțare, mai spun reprezentanții Asociației Berarii României. Potrivit acestora, investiția pentru înființarea unei plantații de hamei depășește 45.000 euro. În plus, mai multe plantații ar însemna automat și mai multe locuri de muncă. În momentul de față, conform Asociației Berarilor, peste 7.600 de locuri de muncă sunt asigurate de sectorul producției de bere.

Ce spun autoritățile

Nu doar suprafața cultivată cu hamei a scăzut. Culturile de orz pentru bere s-au micșorat masiv în ultimii 10 ani. De la aproape 516.000 hectare s-a ajuns anul trecut la numai 60.000 de hectare. Scăderea suprafeței este enormă, de peste 88% și a avut loc deși productivitatea la hectar a crescut de peste 3 ori în ultimii 60 de ani, de la 1,64 tone/ha în 1961 la 5,09 tone/ha în 2018.

Și președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu, recunoaște problema. ”Cultura materiilor prime entru bere trebuie nu dar să țină pasul cu necesarul intern, ci să-și asume și obiective mai mari. Sprijinul pentru ca agricultorii români să se integreze în lanţul valoric al berii a existat şi până acum, însă acesta trebuie accelerat, mai ales în actualul context de securitate regională”, spune Chesnoiu.

Măsurile care ar putea ajuta producția de materie primă

Pentru remedierea lipsei de materii prime locale și implicit a importurilor bnecesare, membrii Asociației Berarii României propun autorităților o serie de măsuri de sprijin. Cea mai importantă vizează creșterea disponibilității finanțării pentru fermierii care cultivă hamei și orz de bere. De asemenea, o separare a sectorului hameiului față de cel al strugurilor de masă în cadrul PNS Pilon II ar permine o alocare mai bună a fondurilor. Această evidențiere separată ar trebui făcută și în cazul altor programe de sprijin.

Reprezentanții sectorului de bere au promit și promisiuni din partea autorităților. ” Rămâne să analizăm evidenţierea separată a culturilor de hamei, astfel încât agricultorii din sector să aibă posibilitatea accesării unor fonduri dedicate. În paralel, vom continua schemele de sprijin suplimentare pentru încurajarea acestor culturi”, a declarat secretarul de stat în MADR, Violeta Mușat, conform Agroinfo.

Asigură-ți profitul în cultura de rapiță!

Primești 300 de lei pentru fiecare sac de semințe de rapiță InVigor® cumpărat (la achiziția a minimum 5 saci)

Află mai multe

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!
Mergi sus