Fermierii protestează împotriva rachetelor antigrindină

De ce se tem ei și ce spune Ministerul Agriculturii

Ministerul Agriculturii spune că rachetele antigrindină sunt sigure pentru populație și mediu, după ce fermierii din Prahova și Vrancea au protestat joi, 15 aprilie, la două stații de lansare a acestor rachete, în Valea Călugărească și Focșani.

Fermierii se tem că iodura de argint, principalul ingredient al rachetelor, ar fi o substanță toxică și nu există un studiu de impact, conform Agrointel . Aceștia mai spun că rachetele, deși eficiente împotriva grindinei, aduc de fapt secetă. Fermierii se plâng că autoritățile atacă imediat norii care precipită cu aceste rachete, iar cei de la câmpie nu mai beneficiază decât de ploi superficiale.

Agricultorii prezenți la protest au acuzat și că nu au fost consultați în momentul amplasării stațiilor și solicită o comisie de anchetă parlamentară. Protestele fermierilor vin după ce, luna trecută, guvernul a decis extinderea sistemului antigrindină, alocând 70 de milioane de lei în acest sens.

Ministerul afirmă că rachetele antigrindină sunt sigure

În urma protestelor, ministerul a emis un comunicat și spune că impactul tehnologiei folosite asupra mediului a fost evaluat, iar poluarea produsă de 700 de rachete antigrindină pe an este echivalentă cu cea produsă de șase tractoare care ar parcurge 50.000 de kilometri.

Ministerul afirmă că valorile măsurate sunt mult mai mici decât poluanții rezultați din alte activități industriale și normele admise. ”Exploatarea infrastructurii operaționale din cadrul SNACP nu produce o creștere a emisiilor de poluanți în aer, apă sau sol, deoarece tehnologia aplicată curent în SNACP nu este poluantă și respectă opțiunile de protecția mediului asumate de România în cadrul politicilor europene.

Tehnologia rachetelor antigrindină, utilizată în cadrul SNACP, a fost evaluată din perspectiva impactului asupra mediului prin Bilanțuri de mediu realizate de Universitatea București-Facultatea de Geografie împreună cu Centrul de Cercetare și Consultanță ENVICONS Consulting, SC Electromecanica Ploiești SA și SC Blumenfield SRL. Acestea au evidențiat faptul că activitățile de IAA (Intervenții Active în Atmosferă) nu au nici un efect negativ asupra componentelor de mediu – apă, sol și biodiversitate”, se arată în comunicatul ministerului agriculturii.

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus