Recolta de grâu, peste așteptări. Un nou an, un nou pariu
17.08.2023
EDITORIAL: 2023 se anunță bun, mai ales la recolta de grâu. Bineînțeles, apare eterna dilemă: să vând acum marfa sau să o mai țin?
În fiecare an, când sunt strânse recoltele, apare o mare întrebare în rândul fermierilor: să vând acum sau să mai stau cu marfa în siloz sperând că prețul va crește? Dilema este cu atât mai complexă în acest an cu cât recoltele sunt mai bogate, logic. Atunci când recolta este slabă, presiunea pe creșterea prețurilor este mai mare, iar deciziile sunt mai ușor de luat. Cel puțin teoretic.
Acum, însă, avem un an agricol destul de bun, mai ales dacă vorbim de grâu. Recolta este estimată la circa 10 milioane de tone, aproape de vârful înregistrat în 2021. Cu toate acestea, unii preferă să stocheze marfa, în speranța că vor obține profituri mai mari. În schimb, alții aleg să vândă acum, necrezând într-o evoluție pozitivă în viitorul apropiat, pe principiul ”mai bine câștig mai puțin, decât să risc să pierd”. Doar timpul ne va spune cine va avea dreptate. Și prețul petrolului, desigur.
Recolta este bună, dar complică ecuația
Estimările din piață vorbesc de o recoltă de circa 10 milioane de tone la grâu, dar mai mulți fermieri atrag atenția că la porumb situația este mai puțin bună, cu recolte compromise în anumite zone. Ploile din acest an au venit la fix să salveze niște condiții care amenințau să devină serioase la un moment dat.
Chiar și azi, la ora la care redactez acest articol, există probleme cu seceta în zone din Moldova, Dobrogea și Muntenia. Situația risca să fie mult mai gravă fără ploile semnificative din iulie și august. Însă, în mod paradoxal, un an agricol bun complică deciziile pe care fermierii le au de luat, pentru că o cantitate mai mare de produse existentă în piață pune presiune pe scăderea prețurilor.
Vindem acum sau mai târziu?
Situația de anul trecut este încă vie în mintea multor jucători din piață. La finalul sezonului, mulți au luat decizia să nu vândă marfa și să o stocheze, așteptând o apreciere a stocurilor. Evoluția a fost însă în sens invers, iar cei care nu au vândut rapid au trebuit să marcheze pierderi în multe cazuri. Acum, situația este și mai complicată. Prețul grâului a înregistrat, la nivel global, o scădere semnificativă în ultimul an, ceea ce ar putea duce cu gândul la o consolidare.
La nivel global însă, se așteaptă o recoltă mai crescută în acest an, față de sezonul precedent, potrivit estimărilor Comisiei Europene. În Ucraina, în ciuda tensiunilor de acolo, acordurile încheiate în luna august au rezolvat o mare parte din problemele logistice. În acest context, am putea spune că presiunea pe stagnarea sau scăderea prețurilor este semnificativă, iar motivele pentru a stoca marfa o perioadă mai lungă de timp sunt subțiri.
Argumentele pentru a vinde mai târziu nu sunt de neglijat
De cealaltă parte însă, unii specialiști vorbesc de o revenire a inflației pe măsură ce se apropie iarna, odată cu o scumpire generala a mărfurilor. Iar argumentele lor sunt legate, în principal, de petrol, care se află, de câteva luni, pe un trend ascendent și nu dă semne că ar putea încetini.
Venirea iernii înseamnă, în mod normal, o scumpire în zona de energie și a costurilor legate de transport. Pe această idee, vocile celor care mizează pe o stocare a cerealelor, în ideea unei reveniri a prețurilor la nivelul de la începutul anului, rămân consistente. Doar timpul ne va spune cine va avea dreptate.
Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 17 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum News.ro, Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.