Record de suprafață înscrisă la plată pentru cererile APIA

Agenția a făcut și o serie de plăți pentru subvenții. Pentru ce s-au plătit banii

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a încheiat campania de cereri pentru 2024 cu un nou record de suprafață înscrisă la plată, în timp ce a virat recent în conturile fermierilor peste 97 de milioane de lei. Campania de cereri APIA s-a închis pe 12 iunie, cu un record de suprafață înscrisă pentru plată. Față de 2023, fermierii au solicitat subvenții pentru o suprafață suplimentară de 115.748,46 hectare, deși numărul cererilor a scăzut cu 28.388.

„Pentru campania de cereri 2024, au fost înregistrate 730.395 de cereri ce corespund unei suprafețe de 9.962.884,78 hectare. Este o performanță remarcabilă,” a declarat Adrian Pintea, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, pentru Agrointel . APIA a prelungit termenul de depunere a cererilor, dar și programul centrelor. S-a lucrat inclusiv în weekend pentru a putea înregistra și procesa cererile fermierilor.

APIA a virat 19,5 milioane de euro în conturile fermierilor

Agenția a făcut în perioada 12-14 iunie și o serie de plăți. Sumele au totalizat 97.132.838 lei și sunt aference cererilor din anul 2023. Cea mai mare parte din această sumă, peste 94 de milioane de lei, reprezintă plăți din FEGA. 1,4 milioane de lei au fost plătiți pentru FEADR. Peste 374.000 lei sunt plătiți din Bugetul Național, în timp ce aproape 58.000 lei provin din EURI.

Sumele achitate corespund mai multor intervenții din sectoarele vegetal și zootehnic, inclusiv sprijinul de bază pentru venit, sprijinul redistributiv, sprijinul pentru tinerii fermieri și diverse practici benefice pentru mediu.

Printre intervențiile din sectorul vegetal se numără sprijinul pentru soia, lucernă, leguminoase, cânepă, sămânță de cartof și sfeclă de zahăr. În sectorul zootehnic, plățile au vizat vaci de lapte, carne de vită, bivolițe de lapte și ovine-caprine.

Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT) au fost, de asemenea, incluse, atât pentru sectorul vegetal (plăți pentru culturi în teren arabil) cât și pentru sectorul zootehnic (lapte de vacă, carne de vită și caprine/ovine).

Pentru campania 2023, plățile pentru FEGA și BN se efectuează în lei, la cursul valutar de 4,9735 lei/euro, în timp ce plățile din FEADR, BN1 și EURO se fac la un curs de 4,9495 lei/euro.

Asigură-ți profitul în cultura de rapiță!

Primești 300 de lei pentru fiecare sac de semințe de rapiță InVigor® cumpărat (la achiziția a minimum 5 saci)

Află mai multe

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!
Mergi sus