România a importat de aproape 14 ori mai mult grâu din afara UE față de anul trecut
27.02.2023
În schimb, am exportat de peste 2 ori mai puțin
Balanța comercială cu produse agroalimentare a României are de suferit din cauza conflictului din Ucraina, iar fermierii români se trezesc că rămân cu recoltele nevândute. Conform informațiilor Comisiei Europene, în prima lună din 2023, România a importat din afara UE aproape 78.000 de tone de grâu, de 13.9 ori mai mult comparativ cu perioada similară din anul trecut. În schimb, s-au exportat 327500 de tone, de peste 2.2 ori mai puțin.
Deși am avut producții bune de grâu anul trecut, România a devenit al doilea cel mai mare importator de grâu din UE, după Estonia. Principalul furnizor a fost Ucraina, cu peste 62% din totalul importurilor.
Fermierii locali sunt într-o situație delicată nu doar din cauza intrărilor de cereale din Ucraina ci și din cauza exporturilor care au scăzut foarte mult datorită pragului extrem de mic (de preț n.red.) pe care l-a pus Rusia cerealelor livrate pe Marea Neagră. Rusia a câștigat aproape toate licitațiile pe grâu din Marea Neagră în ultimele șase luni. Astfel, producția locală a rămas la producător și este foarte grav dacă va fi afectat stocul de legătură cu recolta nouă care se anunță a fi una bună”, a explicat Viorel Marin, Președintele Asociației Naționale a Industriilor de Morărit și Panificație din România, conform north_east Economica.net .
Problemele nu sunt doar la grâu, ci și la făină, unde avem un dezechilibru mare între cele peste 25600 tone importate, comparativ cu exporturi de doar 3100 de tone. Mai mult, grâul și făina provenite din Ucraina au și multe defecte, din cauza depozitării îndelungate, conform președintelui Patronatului din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase, Aurel Popescu. ” În România sunt circa 4.500 de producători de pâine, din care să spunem că 500 cumpără făină ucraineană care vine la preț mic, dar calitativ are multe defecte, după ce grâul lor a stat cel puțin un an de zile în silozuri. Aceste cantități de făină influențează piața. Dacă producătorii de pâine nu mai cumpără făină, morile nu mai cumpără grâu iar fermierii stau cu grâul în siloz”, a explicat acesta.