România primește acces la fonduri UE pentru a ajuta fermierii afectați de inundații

Comisia Europeană modifică regulamentele pentru a sprijini fermierii din România și alte state membre afectate de dezastre climatice

Comisia Europeană a anunțat noi măsuri pentru a sprijini statele membre afectate de dezastrele climatice. În urma vizitei președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în Polonia, au fost propuse modificări ale trei regulamente ale Uniunii Europene pentru a facilita mobilizarea rapidă a fondurilor în sprijinul redresării post-dezastru.

Conform agrointel.ro , aceste modificări vizează Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Fondul de Coeziune (FC), Fondul Social European Plus (FSE+) și Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Propunerile urmăresc să permită celor șapte state membre afectate – România, Polonia, Austria, Cehia, Ungaria, Portugalia și Slovacia – să redistribuie până la 18 miliarde de euro pentru gestionarea situațiilor cauzate de inundații și incendii forestiere.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că aceste măsuri oferă un sprijin esențial pentru a ajuta statele membre să repare și să reconstruiască infrastructura afectată, să furnizeze asistență materială de bază și să sprijine schemelor de reducere a timpului de muncă. De asemenea, propunerile includ o prefinanțare suplimentară de 30% și posibilitatea de a finanța până la 100% din măsurile de sprijin fără cofinanțare națională.

Fondurile politicii de coeziune vor fi utilizate pentru a acoperi un procent de până la 10% din resursele alocate pentru perioada 2021-2027. Totodată, modificările propuse la FEADR vor permite statelor membre să ofere asistență de urgență fermierilor și întreprinderilor afectate de dezastrele naturale, inclusiv prin sume forfetare și măsuri de refacere a potențialului de producție al fermelor și pădurilor.

Odată adoptate, statele membre vor decide cum să utilizeze aceste fonduri, iar modificările propuse vor trebui aprobate de Comisia Europeană. Propunerile vin ca răspuns la furtuna „Boris” și incendiile din Portugalia, și acoperă dezastrele naturale înregistrate începând cu 1 ianuarie 2024.

Culturi protejate, recolte bogate

Descoperă pachetele promoționale de la BASF pentru cereale, floarea-soarelui, rapiță, leguminoase și primești banii înapoi

Află mai multe

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care te confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!
Mergi sus