Seceta severă afectează grâul și porumbul în majoritatea regiunilor din țară

Condițiile meteorologice nefavorabile a avut un impact negativ asupra culturilor agricole

Seceta moderată și puternică continuă să se extindă în majoritatea regiunilor țării, afectând semnificativ culturile de grâu de toamnă și porumb. Conform prognozei agrometeo emise de ANM, vremea va fi mai caldă decât normalul perioadei.

Care este situația la grâul de toamnă?

În culturile de grâu de toamnă, umiditatea din sol pe profilul 0-100 cm se va menține la niveluri scăzute, indicând secetă pedologică moderată și chiar extremă în regiuni precum Maramureș, Crișana, Oltenia, Muntenia și Dobrogea. În Moldova, Transilvania și Banat, seceta va afecta suprafețe extinse. Doar în nordul și nord-estul Transilvaniei, vestul Moldovei și nord-estul Banatului se vor înregistra valori satisfăcătoare ale rezervei de apă din sol.

Cum se prezintă starea culturii de porumb?

Pentru porumb, deficitele de umiditate se vor manifesta pe adâncimea de sol 0-100 cm, cu secetă pedologică moderată, puternică și extremă în Maramureș, Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea și Crișana. Local, centrul, sudul și estul Transilvaniei, nordul și vestul Banatului vor înregistra de asemenea deficite de umiditate. Totuși, anumite zone din Transilvania, vestul, centrul, estul și nord-vestul Moldovei, nord-estul Banatului, sud-estul Crișanei și Dobrogea vor avea rezerve de apă în sol la niveluri satisfăcătoare sau apropiate de optim.

În aceste condiții agrometeorologice, procesele de creștere și dezvoltare ale culturilor prășitoare neirigate vor fi temporar stânjenite în cea mai mare parte a țării. Temperaturile ridicate din aer, asociate cu deficitele de umiditate din sol, vor duce la ofilirea temporară și răsucirea frunzelor la porumb și floarea-soarelui în orele de amiază.

Grâul de toamnă va parcurge fazele de maturitate în ceară și deplină în majoritatea zonelor agricole, cu extinderea suprafețelor în curs de recoltare. Cerealele tardive din nordul și centrul țării vor ajunge la maturitate în lapte, ceară și deplină. La rapiță se vor continua lucrările de recoltare, plantele ajungând în fazele de creștere a boabelor și maturitate deplină.

Care sunt condițiile meteorologice și previziunile pentru următoarea perioadă?

Conform stiriagricole.ro , ANM prognozează o temperatură medie diurnă a aerului între 19 și 31 de grade, cu valori maxime între 27 și 38 de grade în toată țara. Temperaturile minime vor varia între 11 și 25 de grade, cu nopți tropicale frecvente. Ploile locale, sub formă de averse și torențiale, vor fi însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, grindină.

În aceste condiții, lucrările agricole de sezon se vor desfășura în condiții bune în cea mai mare parte a zonelor de cultură, însă seceta continuă să reprezinte o provocare majoră pentru fermierii din întreaga țară.

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus