Subvenția APIA pentru legume în 2025: condiții stricte pentru sprijinul cuplat de 1.609 euro/ha
16.01.2025
Noile reguli pentru sprijinul cuplat vegetal în legumicultură: condiții stricte pentru procesare și comercializare din 2025.
Fermierii care doresc să acceseze sprijinul cuplat vegetal pentru legume cultivate în câmp trebuie să respecte, începând cu 1 ianuarie 2025, noi reguli stricte. Conform celei mai recente versiuni a Planului Național Strategic 2023-2027, legumele pot fi comercializate doar către fabricile de procesare sau trebuie procesate direct în fermă, dacă aceasta deține o unitate proprie de procesare.
Sprijinul cuplat vegetal acordat pentru legume destinate procesării industriale, inclusiv pentru tomate, castraveți, ardei și vinete, beneficiază de un cuantum unitar planificat de 1.609 euro/ha pentru anul 2025. Valoarea minimă a subvenției este de 1.448,10 euro/ha, iar cea maximă estimată ajunge la 2.091 euro/ha.
Conform north_east agroinfo.ro , modificarea condițiilor de eligibilitate urmărește să acopere deficitul balanței comerciale din sectorul legumicol prin asigurarea unei cantități suficiente de materie primă pentru procesare. Prin această măsură, România își propune să stimuleze producția de produse procesate, cu valoare adăugată, reducând astfel exportul de materie primă și contribuind la echilibrarea balanței comerciale.
De asemenea, fermierii care dețin unități de procesare în cadrul exploatației vor putea dovedi procesarea prin documente contabile interne, simplificând astfel accesul lor la sprijinul financiar. Această prevedere vine în sprijinul fermierilor care își desfășoară activitatea integrat, oferindu-le șansa de a beneficia de subvenții fără a fi obligați să proceseze în afara fermei.
Noua abordare aplicabilă de la 1 ianuarie 2025 are rolul de a facilita accesul fermierilor la plățile directe cuplate de producție din Pilonul I și de a susține competitivitatea sectorului legumicol. Aceste modificări contribuie, de asemenea, la promovarea unei agriculturi moderne și sustenabile, axată pe producția de calitate și sprijinirea procesării locale.