Subvenții APIA – care este prețul pentru un hectar cultivat cu lucernă?
01.04.2024
Care sunt criteriile pentru ca fermierii să fie eligibili pentru subvenții?
Vești bune pentru fermierii care cultivă minimum un hectar cu lucernă!
Potrivit north_east agroinfo.ro , anul acesta pot primi din partea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sprijinul cuplat pentru venit-lucernă, o subvenție finanțată din fonduri europene. Cerințele de eligibilitate sunt specificate în Ordinul MADR nr. 106 din 19 martie 2024.
Articolul 84 din ordinul MADR nr. 106/19 martie 2024 stabilește condițiile de eligibilitate pentru obținerea sprijinului cuplat destinat lucernei, cunoscut ca intervenția PD-10.
Astfel, fermierii trebuie să îndeplinească următoarele criterii:
- Să fie beneficiari ai BISS și să dețină o suprafață agricolă localizată în România, identificabilă în Sistemul integrat de administrare și control (IACS).
- Să exploateze un teren agricol cu o suprafață minimă de 1 hectar și cu o parcelă agricolă de cel puțin 0,3 hectare.
- Să facă dovada realizării anuale a unei producții minime de 15 tone/ha de masă verde sau 3,75 tone/ha de fân sau produse derivate din fân (precum granule, peleți sau făină) sau 200 de kg de sămânță certificată.
- Să comercializeze producția minimă de masă verde, fân sau produse derivate din fân către exploatații de creștere a animalelor înregistrate în BND și/sau a păsărilor.
- Să demonstreze că producția minimă obținută în fermă a fost stocată pentru consumul animalelor înscrise în BND și/sau al păsărilor deținute.
- Să utilizeze sămânța certificată oficial din categoriile prebază, bază și certificată, conform reglementărilor în vigoare.
Ce mai trebuie să facă fermierii pentru a fi eligibili?
Documentele justificative necesare includ facturi de comercializare, bonuri fiscale, file din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol și documente referitoare la sămânța utilizată.
Verificarea eligibilității pentru sprijinul cuplat se realizează pe baza consumurilor de furaje, calculului efectivului mediu furajat și a producției de lucernă/fân obținute.
Fermierii trebuie să aibă în vedere faptul că termenul limită pentru îndeplinirea acestor condiții și depunerea documentelor la APIA este 31 martie a anului următor celui de cerere.
Documentul de achiziție a semințelor trebuie să fie însoțit de documentul oficial de certificare a lotului de sămânță sau de buletinul de analiză oficială. Acesta trebuie să conțină mențiuni precum "Sămânță admisă pentru însămânțare", sau "Necesar propriu" și "Interzisă comercializarea". În lipsa acestora, fermierul poate prezenta documentul de calitate și conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o țară terță cu echivalență conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE. Utilizarea seminței certificate oficial din producția proprie necesită prezentarea documentului oficial de certificare a lotului de sămânță.
În cazul loturilor semincere de lucernă, fermierul trebuie să prezinte documente justificative, cum ar fi factura, bonul fiscal sau fila din carnetul de comercializare a produselor agricole, care să ateste comercializarea a minimum 200 kg sămânță de lucernă certificată/ha către cultivatori de lucernă ale căror exploatații sunt situate pe teritoriul național. De asemenea, în situația în care factura este emisă pentru servicii de multiplicare a sămânței de lucernă, fermierul trebuie să prezinte și contractul dintre menținătorul și deținătorul soiului.
Dovada utilizării seminței certificate trebuie prezentată de către fermier la APIA în anul de înființare a culturii și este valabilă pentru o perioadă de maximum 5 ani, după care este necesară reînființarea culturii.
Termenul limită pentru depunerea documentelor doveditoare la APIA este 31 martie a anului următor celui de cerere.
Fermierii trebuie să țină minte că, pentru a fi eligibili pentru sprijinul cuplat destinat culturii de lucernă trebuie să respecte criteriile detaliate în Ordinul MADR nr. 106/19 martie 2024. Acestea includ obținerea unei producții minime, utilizarea semințelor certificate oficial, comercializarea producției și depunerea documentelor justificative la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură până la data limită, respectiv 31 martie a anului următor celui de cerere.