Care sunt subvențiile APIA care intră mai repede în conturile fermierilor

APIA autorizează plățile mai rapid

APIA a anunțat că va autoriza plățile mai rapid pentru o parte din schemele de plată destinate fermierilor. Agricultorii vor să știe care dintre schemele de plată autorizate de APIA vor aduce subvențiile mai repede în conturile lor. APIA a furnizat aceste informații direct pe pagina de social media, indicând sumele pe care beneficiarii de subvenții le vor primi în scurt timp în conturi.

Plățile pentru măsurile din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) sunt procesate mai rapid și intră mai rapid în conturi în comparație cu cele din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Acestea din urmă sunt gestionate de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Conform APIA, plățile pentru măsurile din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), precum sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), sprijinul complementari pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), sprijinul cuplat în sectorul zootehnic și sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri (CIS-YF), vor ajunge mai rapid în conturi comparativ cu cele plătite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), precum Măsura 10 care vizează proiectele de Agro-mediu și climă, Măsura 11 care se concentrează pe agricultura ecologică și Măsura 13 care este destinată plăților pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte dificultăți. APIA a subliniat că, deși toate aceste măsuri sunt autorizate printr-o decizie de plată similară, plățile din FEGA sunt mai rapide.

Deși APIA a menționat pe pagina de Facebook că schemele din sectorul zootehnic vor primi plăți mai rapide, nu a emis un comunicat oficial cu privire la renumerația pentru Sprijinul Cuplat la ovine, bovine și caprine.

Conform agrointel.ro , APIA are toate reglementările necesare pentru începerea plăților, după ce Ordinul nr.481/2023 al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale a fost publicat în Monitorul Oficial nr.1015 din 7 noiembrie. Acest ordin aduce modificări și completări la Ordinul nr.447/2023 al ministrului agriculturii și dezvoltării, aprobat pentru realocarea sumelor și stabilirea condițiilor de acordare a avansului pentru plățile directe finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă, în cadrul Planului strategic PAC 2023-2027.

Documentul stabilește cuantumurile pentru campania 2023 la diverse scheme de sprijin cuplat, precum PD-21 pentru vaci de lapte, PD-55 pentru carne de vită, PD-23 pentru bivolițe de lapte și PD-24 pentru ovine-caprine. Plata avansului se finalizează la 30 noiembrie, urmând ca plățile finale pentru campania 2023 să înceapă din decembrie.

Astfel, fermierii pot sta liniștiți, pentru că APIA a anunțat că subvențiile pentru fermieri în 2023 vor fi plătite mai rapid, prioritizând mai ales măsurile din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Cu toate că majoritatea schemelor sunt autorizate în mod similar, plățile din FEGA vor ajunge mai rapid în conturile fermierilor în comparație cu cele din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Documentul oficial a stabilit cuantumurile pentru diversele scheme de sprijin cuplat, iar plățile încep din decembrie, după finalizarea avansului la 30 noiembrie.

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

Recolte bogate cu investiții echilibrate

Profită de promoția BASF la semințele de floarea-soarelui. Cumpără* și primești înapoi 350 de lei!

Află mai multe
Mergi sus