S-au aflat sumele din cea de-a doua tranșă din subvenția APIA care intră în conturile fermierilor
11.12.2023
Schemele valide pentru cea de-a doua tranșă de plată la APIA
Fermierii care au depus cererile de plată anul acesta urmează să primească banii în conturi după ce autorizările la plată se reiau în centrele APIA. Finalizarea acestor subvenții va avea ca termen limită data de 30 iunie 2024.
Conform north_east agrointel.ro , plata integrală a fost demarată pe data de 4 decembrie, după ce funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură au finalizat plata avansului pentru campania APIA 2023. Fermierii care nu au primit prima tranșă vor încasa subvenția integral, iar cei care au primit doar o parte din ea vor primi diferența. La finalul acestui an vor intra bani și în conturile fermierilor care au decizii de plată emise și neîncasate sau au reușit să obțină doar o parte din banii meritați.
Schemele valide pentru cea de-a doua tranșă de plată la APIA
Acum, banii pe care fermierii îi primesc sub formă de ajutoare agricole sunt identici, indiferent dacă primesc un avans sau plata integrală. De exemplu, pentru plățile directe, s-a distribuit deja 70% din sumă, iar pentru cele compensatorii, 85%. Până la finalul anului, nu sunt planificate noi distribuiri de fonduri, lăsând astfel în așteptare anumite ajutoare, cum ar fi cele naționale tranzitorii, sprijinul cuplat vegetal sau ecoschemele.
În plus, este de așteptat ca plățile compensatorii să fie procesate mai rapid, în special cele gestionate de AFIR și plătite de APIA. Fermierii au afirmat că foarte puțini dintre ei au primit deja avansul.
În prezent, plățile pentru programele agricole finanțate de Uniunea Europeană se efectuează în lei, la un curs de schimb de 4,9735 lei pentru fiecare euro în cazul Fondului European de Garantare Agricolă (FEGA) și 4,9495 lei pentru fiecare euro în cazul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).
Aceste plăți vizează diverse categorii de sprijin pentru agricultori, finanțate integral din bugetul FEGA, inclusiv sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS) în valoare de 97,5715 euro pe hectar, sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS) în valoare de 51,1365 euro pe hectar, sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri (CIS-YF) în valoare de 46,00 euro pe hectar, sprijin cuplat pentru venit în cazul vacilor de lapte în valoare de 338,00 euro pe cap de animal, sprijin cuplat pentru venit în cazul cărnii de vită în valoare de 279,00 euro pe cap de animal, sprijin cuplat pentru venit în cazul bivolițelor de lapte în valoare de 169,19 euro pe cap de animal și sprijin cuplat pentru venit în cazul oilor și caprelor în valoare de 16,9448 euro pe cap de animal.
Plățile suplimentare pentru fermieri, distribuite de APIA la finalul procesului de plată
Prin intermediul APIA, fermierii încasează plățile compensatorii din bugetul FEADR, adăugându-se la sumele directe provenite din bugetul FEGA. Aceste plăți reprezintă un sprijin semnificativ, în special pentru cei care dețin pășuni și pentru agricultorii care au optat pentru pachetul P4 Culturi verzi, cu un cuantum de 128 de euro la hectar în acest an. Cu toate că avansul a fost de 85% pentru plățile compensatorii, doar un număr redus de fermieri au fost autorizați până acum, iar majoritatea urmează să beneficieze de ele în plată integrală la final.
Fermierii care au depus cereri de plată vor primi a doua tranșă din subvenția APIA după reluarea autorizărilor la plată. Termenul limită pentru finalizarea acestor plăți este 30 iunie 2024. În același timp, plata integrală a fost inițiată pe 4 decembrie, iar fermierii vor primi suma totală dacă nu au primit prima tranșă. Plățile pentru programele agricole UE se fac în lei, la cursuri specifice pentru FEGA și FEADR. Prin APIA, fermierii încasează și plăți compensatorii din bugetul FEADR, cu avans de 85%, majoritatea urmând să primească suma integrală la final.