Vânzări reduse dar venituri sporite pe piața globală a tractoarelor, în anul 2023

Vânzări reduse dar venituri sporite pe piața globală a tractoarelor, în anul 2023

La nivel global, în anul 2023, piața tractoarelor destinate sectorului agricol a înregistrat o scădere cu 8% față de anul precedent, fiind vândute aproximativ 2,2 milioane de unități. Cu toate acestea, veniturile au crescut cu 2% față de anul precedent, ajungând la 57 de miliarde de dolari. Potrivit datelor publicate de FederUnacoma (Federația Producătorilor de Mașini Agricole din Italia), pentru alte tipuri de utilaje veniturile au fost de 73 de miliarde de dolari (+2%) , iar pentru segmentul de componente mecanice agricole veniturile au ajuns la 34 de miliarde de dolari (+5%). ”În total, veniturile pentru mașinile agricole se ridică la 164 de miliarde de dolari, în creștere cu 3% față de 2022. Această creștere se datorează în primul rând listelor de prețuri mai mari, determinate în principal de inflație și de costul crescut al materiilor prime”, arătau reprezentanții FederUnacoma.

La nivelul piețelor naționale, regionale și locale, în anul 2023 s-a înregistrat o variabilitate semnificativă a tranzacțiilor, în funcție de performanțele recoltelor și de veniturile fermierilor. ”La sfârșitul anului 2023, India a confirmat un total de 915.000 de tractoare vândute, în aceeași linie cu volumele record atinse în anul 2022, în timp ce China s-a plafonat la aproximativ 380.000 de unități, înregistrând o scădere semnificativă față de anul precedent (-28%). Acest declin evidențiază caracterul ciclic al pieței locale care este influențată semnificativ și de politicile de sprijin public.

Statele Unite au înregistrat un total de 250.000 de tractoare, ceea ce reprezintă o scădere cu 8% față de anul precedent. Această scădere este atribuită în principal diminuării veniturilor agricole ale fermierilor, parțial și din cauza reducerii exporturilor de mărfuri pe piața chineză și a creșterii concurenței generate de alte țări producătoare. Europa a înregistrat un total de 158.000 de tractoare tranzacționate, ceea ce reprezintă o scădere cu 5% față de anul precedent, ca o consecință a rentabilității agricole insuficiente, parțial din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile care au afectat anumite culturi”, mai precizau reprezentanții Federației Producătorilor de Mașini Agricole din Italia.

Tendințe diferite au fost înregistrate și în alte regiuni ale lumii. De exemplu, Turcia a crescut vânzările cu 16%, ajungând la aproape 78.000 de tractoare vândute, Canada s-a situat la 28.000 (-10%), iar Rusia a înregistrat 36.000 de unități vândute, un volum similar înmatriculărilor din anul precedent. Vânzările în Japonia au rămas neschimbate, la 34.000 de unități. ”În ultimii ani, tendința din Japonia a arătat o contracție treptată a pieței din cauza scăderii numărului de întreprinderi agricole, compensată de o creștere a puterii și a caracteristicilor tehnologice ale utilajelor”, punctau reprezentanții FederUnacoma.

La nivelul Uniunii Europene, evoluția pieței agro-mecanice în anul 2023, comparativ cu anul 2022, a fost diferită de la țară la țară. ”Franța a prezentat o creștere cu 2%, însumând 36.400 de tractoare înmatriculate, iar Germania rămâne stabilă cu 28.900 de unități. În schimb, piața italiană a scăzut cu 13%, însumând 17.600 de unități, iar piața spaniolă a înregistrat o scădere și mai accentuată de 18%, totalizând 7.700 de unități”, nota FederUnacoma.

În unele țări europene, tendința de scădere a vânzărilor de tractoare s-a menținut și în anul 2024. De exemplu, în Italia, vânzările de tractoare au scăzut cu peste 19% în primele 5 luni ale acestui an. ”Pe piața internă, datele de înregistrare pentru perioada ianuarie-mai, întocmite pe baza evidențelor furnizate de Ministerul Infrastructurii și Transporturilor, indică scăderi semnificative pentru toate tipurile de utilaje. Comparativ cu aceeași perioadă din anul 2023, vânzările de tractoare au scăzut cu 19,2%, fiind vândute 6.750 de unități, în timp ce vânzările de combine au scăzut cu 40%. De asemenea, la tractoarele cu platforme de încărcare se constată o scădere cu 13,3% și la remorci cu 2%. Situația nu a fost net diferită pentru manipulatoarele telescopice, o categorie de utilaje care înregistrase o creștere semnificativă a vânzărilor în anii precedenți, întrucât în prima parte a anului 2024 această producție a fost penalizată de situația economică nefavorabilă. Până la sfârșitul lunii mai, înmatriculările au stagnat la 400 de unități, marcând o scădere de 28,3% față de aceeași perioadă din anul 2023.

Încetinirea pieței interne a tehnicii agricole vine după creșterea puternică înregistrată în perioada 2021-2022, determinată de stimulente publice pentru digitalizarea sectorului primar. Scăderea progresivă a stimulentelor pentru tehnologiile 4.0 — încă disponibile, dar cu condiții de finanțare mai puțin favorabile — și întârzierea implementării instrumentelor de stimulare oferite de PNRR (400 de milioane EUR pentru agricultura de precizie și motoare noi), combinată cu scăderea veniturilor agricole, au avut un impact semnificativ asupra dinamicii sectorului în ultimele 18 luni”, detaliau reprezentanții FederUnacoma.

Rezultatele din ultimul timp de pe piața agro-mecanică demonstrează faptul că aceasta este din ce în ce mai expusă variabilelor climatice și geopolitice, nefiind vorba despre un declin real al cererii. În Italia, de exemplu, cererea de tehnică agricolă a rămas bine definită, dar deocamdată această cerere este satisfăcută în proporție de peste 70% prin intermediul pieței second hand. ”Dintr-un total de 70.000 de tractoare înmatriculate în 2023, până la 53.000 erau la mâna a doua, în timp ce doar restul de 17.000 erau utilaje noi. Acesta este un fenomen care se desfășoară de câțiva ani și este un motiv de îngrijorare, întrucât implică utilaje mai vechi, cu durată de exploatare de peste 22 de ani, incapabile să îndeplinească cele mai avansate standarde de productivitate, siguranță. , și sustenabilitate. Pentru un sector strategic precum agricultura, prezența unui număr atât de mare de mașini învechite este o problemă critică care riscă și să submineze inițiativele recente menite să faciliteze introducerea de practici inovatoare”, a remarcat echipa FederUnacoma.

În România, piaţa de tractoare s-a diminuat cu peste 20%, în anul 2023, față de anul 2022, ceea ce denotă oportunitatea/necesitatea sprijinirii fermierilor, atât pentru compensarea pierderilor de venit determinate de factorii pedo-climatici și geopolitici, cât și pentru îmbunătățirea prin investiții a competitivității și sustenabilității activității agricole.

Previziunile legate de evoluția pieței globale de mașini și tehnologii agricole sunt în general pozitive, dar totul va depinde de variabilele climatice și de factorii geopolitici care influențează inclusiv rutele comerciale și costurile logistice, cu consecințe asupra accesibilității și dinamicii operațiunilor de vânzare/achiziționare de tractoare, mașini, utilaje și echipamente destinate sectorului agro-alimentar.

Petronela Cotea Mihai este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști români pe teme agricole. Cu un master obținut la USAMV Iași, stagii de pregătire la BBC și o experiență de peste 26 de ani în presa agricolă, doamna Cotea a obținut numeroase premii la concursurile de specialitate. Începând din 2013 este membru fondator și vicepreședinte al Asociației Presei Agricole din România. Petronela Cotea Mihai este realizatorul Matinalului Agrar, din fiecare duminică la Radio România Iași, al rubricii ”Fermier European”, colaborator al televiziunii Telemoldova Plus, dar și colaborator al revistei agricole Ferma.

Începând cu august 2023, gazda podcastului Câmp Deschis. Informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri . Ascultă discuțiile captivante despre tehnologii inovatoare, practici sustenabile și sfaturi de la experți pentru recolte bogate și profitabile. Un proiect susținut de BASF Agricultural Solutions România.

Culturi protejate, recolte bogate

Descoperă pachetele promoționale de la BASF pentru cereale, floarea-soarelui, rapiță, leguminoase și primești banii înapoi

Află mai multe

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus