”Viitorul agriculturii este regenerativ!”. De ce și, mai ales, cum?
15.01.2025
Agricultura regenerativă: o soluție pentru soluri mai sănătoase și un mediu protejat
Despre termenul de agricultură regenerativă se discuta din perioada anilor 1980, dar acesta a devenit tot mai prezent în vocabularul de specialitate, în contextul amplificării semnalelor legate de impactul provocărilor climatice, asociat necesității de a se identifica răspunsuri practice adecvate, pentru menținerea echilibrului natural al ecosistemului agricol.
Agricultura regenerativă este considerată o soluție de îmbunătățire a sănătății și fertilității solurilor, de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, de protejare a resurselor de apă și a biodiversității. Acest concept se bazează pe respectarea practică a unui set distinct de principii și norme științifice. Între cei mai importanți piloni, se numără eliminarea lucrărilor de prelucrare intensivă a solului înainte de semănat, pentru conservarea structurii și însușirilor nutritive ale acestuia și pentru a preveni degradarea terenului agricol; diversificarea structurii culturilor din ferme; rotația strategică a culturilor; identificarea și aplicarea metodelor de conservare a apei și a tuturor resurselor.
Unii fermieri din România au adoptat rapid sistemul agricol regenerativ, înțelegându-i mecanismele și agreându-i beneficiile agronomice. Dar, până în anul 2024, ponderea lor a fost destul de redusă. Pentru mulți agricultori europeni (inclusiv, români), nu au fost suficient de convingătoare argumentele economice, legate de perspectivele atragerii unor venituri suplimentare și nici cele derivate din prevederile și ambițiile PAC 2027.
Totuși, anul 2025 pare a debuta sub semnul optimismului, cel puțin din perspectiva interesului fermierilor de a cunoaște mult mai bine principiile, avantajele și beneficiile agriculturii regenerative. ”Recent, am participat la cea de-a doua ediție a unei conferințe internaționale pentru agricultură conservativă, organizată de eAgronom la Riga, Lituania. Acolo, a fost reunită o comunitate inspirată de fermieri, cercetători, factori de decizie și experți din industrie, cu toții argumentând ideea că, prin adoptarea de practici agricole durabile, prin susținerea inovațiilor și prin noi politici care construiesc reziliența, fiecare dintre noi poate face o diferență semnificativă. Împreună, aceste eforturi pot ajuta întregul lanț alimentar să devină mai puternic și mai durabil. Într-o lume în care resursele naturale sunt tot mai amenințate, agricultura regenerativă devine cheia pentru un viitor sustenabil. Această abordare a sistemului de producție nu doar că protejează mediul, ci îl și regenerează, oferindu-ne soluri mai fertile și sănătoase, o biodiversitate crescută în ferme, recolte mai rezistente și sustenabile și, nu în ultimul rând, o reducere a emisiilor de carbon. Fiecare decizie contează, iar fermierii pot să contribuie la refacerea naturii prin metode agricole care hrănesc planeta, nu o epuizează. Viitorul agriculturii este regenerativ!”, sublinia dr.ing. Mariana Enache, Director de Marketing și Dezvoltare Agricrops Chim România, partener eAgronom.
Dacă, inițial, interesul fermierilor pentru agricultura regenerativă se baza pe oportunitatea lor de a atrage stimulentele financiare puse la dispoziție, acum pare a se conștientiza tot mai mult faptul că, în actualele condiții climatice și socio-economice, acest sistem agricol poate reprezenta o soluție optimă pentru îmbunătățirea parametrilor esențiali ai activității. Este vorba despre îmbunătățirea sănătății și fertilității solurilor, creșterea productivității culturilor, consolidarea fluxurilor financiare și, chiar, a mijloacelor de trai ale fermierilor. ”Cu ajutorul sateliților NASA, s-a demonstrat faptul că noțiunea de încălzire globală nu reprezintă un mesaj de marketing, ci o realitate. Au fost colectate date privind evoluția condițiilor climatice și s-a evidențiat faptul că temperatura globală a început să crească în mod constant, încă din anul 1880. Așadar, de mult timp, agricultura se află într-o continuă schimbare. Astăzi, ca niciodată, suntem bombardați de schimbări mult mai complexe. Trecem printr-o tranziție continuă, atât din punct de vedere climatic și geopolitic, cât și legislativ și, chiar, demografic. Se preconizează că, până în anul 2050, populația planetei va crește cu peste 2 miliarde de locuitori. Aceasta chiar este o provocare, în contextul în care aceleași studii arată că producția globală la principalele cereale și plante oleaginoase va scădea cu până la 17 %. Imaginați-vă cu toții ce presiune se va pune pe ecosisteme și câtă responsabilitate au fermierii să asigure hrană suficientă și de calitate. Tocmai de aceea, devine imperios necesar să fim pregătiți și să acționăm în cunoștință de cauză, cu alte cuvinte să ne informăm și să avem curajul de a aplica soluțiile inovative. În ferma noastră experimentală de 250 hectare din Secuieni-Neamț, aplicăm aceste idei. Sunt bucuroasă că tot mai numeroși fermieri vin, văd, se informează și ne urmează. În consecință, privesc cu optimism către anul 2025 și către viitorul agriculturii regenerative, în zona noastră”, menționa dr.ing. Mariana Enache.
La finalul anului 2024, specialiştii Serviciului Copernicus privind schimbările climatice (C3S) al Uniunii Europene au precizat că tocmai se încheia primul an în care temperaturile globale au depăşit pragul de 1,5 grade Celsius, în comparaţie cu epoca preindustrială, potrivit Reuters. ”Temperatura medie a planetei a fost în 2024 cu 1,6 grade Celsius mai ridicată decât în perioada 1850-1900, ”epoca preindustrială”, înainte ca oamenii să înceapă să ardă pe scară largă combustibili fosili care emit CO2. Anul trecut a fost cel mai fierbinte de la debutul măsurătorilor meteorologice, iar fiecare dintre ultimii zece ani a ocupat un loc în topul zece al celor mai călduroşi ani”, au precizat reprezentanții C3S.
În condițiile creșterii temperaturii medii a planetei la niveluri fără precedent, agricultura rămâne un domeniu strategic care poate susține refacerea naturii. Mai mult, potrivit oamenilor de știință, extinderea suprafaței alocate agriculturii regenerative devine un adevărat imperativ. Rămâne de văzut dacă, în mod practic, va reprezenta și o direcție prioritară de investiții, private și publice.
Petronela Cotea Mihai este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști români pe teme agricole. Cu un master obținut la USAMV Iași, stagii de pregătire la BBC și o experiență de peste 27 de ani în presa agricolă, doamna Cotea a obținut numeroase premii la concursurile de specialitate. Începând din 2013 este membru fondator și vicepreședinte al Asociației Presei Agricole din România. Petronela Cotea Mihai este realizatorul Matinalului Agrar, din fiecare duminică la Radio România Iași, al rubricii ”Fermier European”, colaborator al televiziunii Telemoldova Plus, dar și colaborator al revistei agricole Ferma.
Începând cu august 2023, gazda podcastului Câmp Deschis. Informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri . Ascultă discuțiile captivante despre tehnologii inovatoare, practici sustenabile și sfaturi de la experți pentru recolte bogate și profitabile. Un proiect susținut de BASF Agricultural Solutions România.
Câmp deschis Podcast | Ep. #15 | Obținerea certificatelor și creditelor de carbon