SCAPA de ambalajele provenite de la produsele pentru protecția plantelor

Participați la campania de colectare a ambalajelor provenite de la produsele de protecție a plantelor și ajutați la protejarea naturii, îndeplinind în același timp obligațiile legale.

Conform prevederilor legale în vigoare, nereturnarea ambalajelor de la produsele de protecție a plantelor de către producătorii agricoli și prestatorii de servicii fitosanitare la furnizorii produselor și neefectuarea operației de clătire de trei ori a ambalajelor după utilizarea produsului, constituie contravenție și se sancționează cu amendă.

Un mediu mai curat începe cu tine. Colectează și reciclează cu SCAPA

Noul operator al sistemului SCAPA, derulat de AIPROM, este compania Ecorec Recycling SRL. Infrastructura pentru gestionarea ambalajelor de la produsele pentru protecția plantelor este bine dezvoltată în ceea ce privește colectarea și reciclarea. SCAPA și Ecorec Recycling ajută fermierii prin preluarea directă a deșeurilor de ambalaje de la toți generatorii din domeniul agricol, în baza unor condiții de preluare prestabilite.

Află mai multe despre programul SCAPA și perioada derulării sale!

Sistemul de Colectare a Ambalajelor de Pesticide (SCAPA) este un program dezvoltat de Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România pentru colectarea, transportul și valorificarea deșeurilor de ambalaje din plastic, metal și hârtie, provenite de la produsele de protecție a plantelor. Începând din 2008, acestea pot fi colectate la nivel național, indiferent dacă au fost importate, sau produse în România de companiile care susțin financiar programul SCAPA.

Toate serviciile de colectare a ambalajelor prin programul SCAPA sunt gratuite

Gratuitatea preluării ambalajelor se aplică atât pentru fermieri, cât și pentru distribuitori. Este important de precizat însă că trebuie respectate condițiile de preluare.

Prin programul SCAPA se preiau gratuit de la utilizatori numai ambalajele produse de companiile participante la sistem și se asigură preluarea cantităților mai mari de 30 de metri cubi direct de la ferme. Nerespectarea condițiilor de preluare va conduce la neacceptarea ambalajelor.

Suplimentar, fermierii pot beneficia și de sistemul pilot SCAPAmobil, prin care pot preda deșeurile de ambalaje direct de acasă, către camionul SCAPA. Acesta va trece prin localitatea ta conform programului prestabilit.

Responsabilii SCAPA vor emite documente justificative de preluare a deșeurilor nepericuloase. Acestea trebuie să fie clasificate de către generatori cu codul 15.01.01 pentru hârtie şi carton, 15.01.02 pentru plastic și 15.01.04 pentru metal, conform HG 856/2002.

Fermierii care utilizează sau distribuitorii care comercializează produse pentru protecția plantelor, provenite de la companiile membre SCAPA vor putea preda ambalajele gratuit pe perioada celor două campanii anuale de colectare, la Centrele de Colectare SCAPA.

Cele două campanii de colectare au loc în lunile mai-iunie și octombrie-noiembrie. Ambalajele pot fi preluate în afara perioadei de colectare doar de la clienții direcți ai Centrelor de Colectare SCAPA. Transporturile directe pentru cantitățile mai mari de 30mc se pot organiza dacă sunați la 0800 800 211 (apel telefonic gratuit) sau trimiteți un e-mail la scapa@ecorecycling.ro, însă doar după ce condițiile de colectare au fost inspectate în prealabil.


Colectarea deșeurilor de ambalaje

Ambalajele din metal sau plastic trebuie decontaminate prin tripla clătire, trebuie să fie golite de conținut, uscate, curate și separate de capace. Ambalajele din hârtie, sacii sau cutiile trebuie să fie curățate și compactate.

Tripla clătire este procedura de decontaminare a produselor pentru protecția plantelor. Ambalajele bine clătite reprezintă un pericol mai mic, atât pentru oameni, cât și pentru mediul înconjurător.

Tripla clătire se efectuează astfel:

  • Golește tot conținutul recipientului în rezervorul echipamentului de stropit.
  • Umple ambalajul cu apă la ¼ (un sfert) din volumul său.
  • Pune capacul și agită bine câteva secunde.
  • Golește apa de clătire în rezervorul echipamentului de stropit.
  • Repetă pașii 2 și patru de încă două ori; fă recipientul inutilizabil, de preferat fără a-i deteriora eticheta, separă capacul de ambalaj și pune-l în sacii special destinați colectării ambalajelor.

Urmărește clipul video de mai jos pentru a vedea cum clătești corect ambalajele

Reține: Conform OUG 41/22.08.2017, privind comercializarea PPP, utilizatorii de pesticide au obligația de a efectua tripla clătire a ambalajelor imediat după utilizarea produsului și de a returna aceste ambalaje la furnizorii produselor.

Clătirea ambalajelor nu este doar o cerință inutilă ci, dimpotrivă, aduce multe beneficii:

  • Economice: un ambalaj care nu este clătit mai poate conține până la 5% produs.
  • Pentru eficiență: Eficiența tratamentului se mărește. Prin clătirea ambalajelor se folosește întreaga cantitate de produs, în concentrația corectă pentru tratarea culturii.
  • Pentru siguranță: un ambalaj bine clătit nu mai conține reziduuri. Astfel, se evită riscurile de intoxicație sau alte accidente.
  • Pentru mediu: un ambalaj care a fost clătit de 3 ori nu va contamina mediul înconjurător.

Legislație

Programul SCAPA funcționează în baza următoarelor acte legislative, cu modificările și completările ulterioare:

  • OG 41/2007 pentru comercializarea produselor de protecția plantelor;
  • Legea 211/2011 privind regimul deșeurilor;
  • HG 621/2005 privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje.

Aceste acte legislative impun producătorilor, importatorilor, comercianților și distribuitorilor de produse pentru protecția plantelor obligația de a recupera ambalajele goale de PPP, iar utilizatorilor de pesticide obligația de a efectua operațiunea de triplă clătire a ambalajelor după utilizarea produsului și de a returna ambalajele astfel clătite la furnizorii produselor.

Să fii fermier. Cea mai importantă meserie din lume

Trăim cel mai provocator moment din istoria agriculturii. Dar și cel care ne oferă cele mai mari oportunități.

Descoperă noua campanie BASF

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus