Sănătatea populației


Există o vorbă faimoasă, ”Doza face otrava”, valabilă în orice, inclusiv în folosirea produselor din viața de zi cu zi, cum ar fi vinul, sarea, cafeaua, etc. Chiar dacă produsele de protecție a culturilor sunt supuse proceselor elaborate de omologare într-un mod similar produselor farmaceutice, pentru a asigura siguranța consumatorilor, bunele practici agricole sunt încă necesare.

Produsele de protecție a culturilor sunt concentrate și destinate a fi aplicate împreună cu un volum mare de apă pentru a trata suprafețe vaste. Prin urmare, purtarea echipamentului individual de protecție reduce șansele de expunere. Pregătirea pentru aplicarea protecției plantelor începe cu mult înainte de a deschide un recipient de pesticide.

Nu faceți niciodată compromisuri în ceea ce privește siguranța

97% din expunerea la pesticide în timpul aplicării este pe cale cutanată. Atunci când se lucrează cu pesticide, este imperativ să se utilizeze echipamentul de protecție adecvat pentru a preveni contactul accidental cu produsele de protecție a plantelor.

Folosiți responsabil produsele de protecție a plantelor:

  • Citiți întotdeauna cu atenție eticheta și urmați instrucțiunile de siguranță. De exemplu, lichidele pe bază de ulei (concentrate emulsionabile), pot fi ușor absorbite prin piele, necesitând o protecție sporită a pielii, în timp ce produsele sub formă de prafuri și granule pot fi ușor de inhalat și necesită măști respiratorii.
  • Purtați mănuși cu eticheta "foarte rezistent la produse chimice"! Acest lucru este deosebit de important atunci când manipulați, amestecați și încărcați produsul de protecție a plantelor nediluat. Chiar și mânușile foarte rezistente chimic trebuie să fie clătite în pauze, în cazul în care are loc contactul cu pesticidele.
  • Purtați mânecile în afara mănușii dacă pulverizați sub nivelul umerilor. În cazul în care se efectuează pulverizarea deasupra nivelului capului, mănușile trebuie să fie în afara mânecii. Dacă pulverizarea se face atât deasupra capului cât și sub umeri, poate fi folosită bandă adezivă pentru a sigila temporar zona în care mănușile ating mânecile. Mănușile lungi până la cot protejează mai bine și sunt necesare pentru anumite activități.
  • Hainele obișnuite de lucru oferă o oarecare protecție. Cu toate acestea, echipamentele de protecția plantelor special concepute pentru rezistență la lichide și la substanțe chimice vă vor oferi mult mai multă protecție. Pentru o minimă protecție, atunci când manipulați sau aplicați pesticide, folosiți următoarele:
    • Haine de lucru cu pantaloni lungi și mâneci lungi
    • Mănuși rezistente la lichide și chimicale
    • Pantofi și șosete
    • Dacă amestecați, încărcați sau manipulați soluții de protecție a plantelor, purtați un șorț rezistent la chimicale peste hainele de lucru.
    • Chiar și așa, în cazul manipulării pesticidelor, nu purtați hainele de lucru pentru mai mult de o zi fără a le spăla.

Cum se folosește corect echipamentul individual de protecție

Folosește ghidul ECPA pentru a învăța cum să utilizezi în siguranță echipamentele de protecție

Asociația Europeană de Protecția Culturilor (ECPA) recunoaște necesitatea ca toți fermierii să folosească în siguranță atât produsele de protecție a plantelor, cât și echipamentele de protecție. De aceea, ECPA a dezvoltat un ghid ușor de parcurs și de înțeles pentru toți fermierii.

Parte a Inițiativei de Utilizare în Siguranță a Produselor de Protecția Plantelor, proiectul a fost demarat și în România cu sprijinul AIPROM și a companiilor membre, între care se numără și BASF. Luând în considerare profilul fermierilor români, ECPA a creat o platformă online care să îi ajute pe agricultori și utilizatorii de produse de protecție a plantelor să identifice echipamentul de protecție optim, în funcție de tipul lucrărilor sau produsele de protecție aplicate.


ACCESEAZĂ GHIDUL PENTRU FOLOSIREA ÎN SIGURANȚĂ A ECHIPAMENTULUI INDIVIDUAL DE PROTECȚIE

Mergi sus