Orz
Cultivarea orzului nu presupune o tehnologie mult diferită față de cea pentru grâu. În România, orzul este una dintre plantele de bază pentru rotația culturilor, fiind printre cele mai frecvent întâlnite culturi de toamnă.
Respectarea pașilor tehnologici este, însă foarte importantă, întrucât fără o recoltă de calitate, valorificarea orzului se face la prețuri mai mici – fabricile de bere, spre exemplu, caută orz calitativ, rămânând doar soluția folosirii orzului ca furaj dacă acesta nu are parametri buni (masa hectolitrică, conținut proteină).
Primele 10 județe care au avut cele mai mari producții medii la hectar de orz, din ultimii ani, au fost: Constanța, Ialomița, Bihor, Brăila, Arad, Timiș, Călărași, Mehedinți, Dolj și Ilfov.
Aceste județe, împreună cu rezultatele de top, au strânsă legătură cu zonele din România favorabile pentru cultivarea orzului:
Zone foarte favorabile culturii de orz și orzoaică:
Pentru orz și orzoaică de toamnă
- Câmpia de Vest (Câmpia Crișurilor, Câmpia Banatului)
- Câmpia din Sudul Olteniei și Sudul Munteniei, Bărăgan, Sudul Dobrogei
- Nord-estul Moldovei
- Câmpia de Vest, Transilvania (Țara Bârsei, depresiunile Someșului si Mureșului)
- Nord-estul Moldovei
- Vestul și Sudul Moldovei
- Câmpia Transilvaniei
- Lunca Mureșului, Târnavelor, Someșului