Căpșun [Fragaria x ananassa]
Cultura căpșunului (Fragaria x ananassa) are nevoie de respectarea strictă a tehnologiei de cultură pentru a se obține o recoltă bogată.
Dacă ai decis să pui bazele unei culturi de căpșuni, trebuie să ai în vedere cerințele acesteia:
- Temperaturi optime: 10-25 grade Celsius.
- Evită terenul umbros, lumina este importantă pentru această cultură.
- Soluri potrivite: reavene, bogate în materie organică, afânate și bine drenate.
- Ia în calcul irigarea prin picurare.
Moduri de plantare:
- Manual
- Mecanizat
- Dintre bolile căpșunului enumerăm: Putregaiul cenușiu, Pătarea albă a frunzelor, Mana coletului, Antracnoza, Putregaiul umed și Făinarea Căpșunului.
- Dăunătorii culturii de căpșuni: afide, acarieni, cărăbușul de mai, viermii sârmă, gândacul păros, nematozii, limaxul cenușiu.