Rapiță

Cererea mare de pe piață i-a făcut pe agricultori să-și îndrepte atenția către rapiță. Înainte de a o cultiva, e nevoie de o documentare temeinică, așa că îți oferim câteva informații utile pentru orice persoană care este interesată de cultivarea ei.

Rapița este o plantă care în țara noastră a câștigat teren, la propriu, în ultimul deceniu. Cererea este mare și în continuă creștere, deoarece din această plantă se produce un ulei de calitate, dar și biodiesel, un combustibil tot mai căutat. Noile tehnologii de cultură și hibrizii noi au permis cultivarea ei cu succes în condițiile climatice din țara noastră, însă este o cultură cu propriile ei particularități ce trebuie tratate ca atare.

Importanța culturii de rapiță

Suprafața semănată cu rapiță în România, în sezonul 2016-2017 este cea mai mare de după anul 2010, ajungând la peste 460.000 de hectare în 2017, față de 412.000 în 2016, notează publicația Economica.net. Motivul pentru care tot mai mulți agricultori aleg să cultive rapiță sunt simple – este o plantă cu o mulțime de utilizări și nicio altă cultură nu are o poveste de un succes similar.

Rapița este o plantă foarte profitabilă pentru fermieri, care nu ridică probleme în ceea ce privește lucrările, deoarece este 100% mecanizată, dar și ușor de integrat în rotația culturilor. Rapița ridică fertilitatea solului și împiedică eroziunea pe terenurile în pantă, fiind în același timp și o bună plantă meliferă.

Utilizările rapiței

În prezent există o cerere crescută de ulei de rapiță pentru hrană, biodiesel, sau nutreț pentru hrana animalelor. Nu trebuie să uităm faptul că industria biodiesel este în continuă dezvoltare, fiind în același timp și unul dintre marii consumatori de rapiță. De altfel, această industrie prelucrează aproape jumătate din uleiul de rapiță produs în Europa, deoarece este un carburant mai economic decât motorina, biodegradabil și de ajutor în limitarea poluării atmosferice.

Uleiul de rapiță este utilizat și în industria textilă, industria pielăriei, a materialelor plastice, lacurilor, vopselelor, cernelurilor, detergenților, în industria poligrafică, la iluminat sau ca lubrifiant, ulei pentru pictură, lumânări, la fabricarea agenților antipraf, ca adjuvant pentru pesticide, ca fluid hidraulic. Paiele acestor plante pot fi utilizate la fabricarea plăcilor aglomerate.

În același timp, semințele conțin 42-48% ulei, utilizat atât în alimentația oamenilor, la prepararea unor margarine, cât și în industrie. Uleiul de rapiță este folosit în alimentația umană, fiind considerat un aliment foarte sănătos. Consumat în mod regulat, uleiul de rapiță are efect antiinflamator asupra vaselor de sânge și are un rol esențial în buna funcționare a creierului. De asemenea, el contribuie la scăderea hipertensiunii, a nivelului de colesterol, la prevenirea formării cheagurilor de sânge pe artere și la diminuarea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare.

Resturile de rapiță rezultate din presarea semințelor sunt o sursă excelentă de proteine pentru animale. Planta poate fi utilizată și ca nutreț verde toamna târziu și primăvara devreme, deoarece din 100 kg semințe de rapiță se obțin 30-35 kg ulei și 50-55 kg de șroturi.

Soiuri și hibrizi de rapiță

În catalogul oficial al soiurilor de plante din România sunt înregistrate 24 de soiuri de rapiță. Hibrizii sunt preferați altor soiuri de rapiță, deoarece au toleranță ridicată la secetă și utilizează mai eficient substanțele nutritive. Marii cultivatori se bazează pe hibrizi bine adaptați la condițiile de climă și cu un potențial de producție mare. Pe piață există zeci de hibrizi de rapiță, din două categorii: Convenționali și de tip Clearfield®.

Rapița (Brassica napus oleifera) este o plantă cu flori galbene și tulpină bine ramificată, cultivată pentru semințele din care se face ulei.

Dacă plănuiești înființarea unei culturi de rapiță de toamnă, trebuie să ai în vedere faptul că la intrarea în iarnă plantele trebuie să dezvolte între 8-12 frunze, să aibă lungimea vârfului de creștere de maxim 2 cm, diametrul tulpinei la colet de minim 8-10 mm și un sistem radicular bine dezvoltat.

Această cultură se poate cultiva pe orice fel de sol, dar preferă solurile bogate, mijlocii, profunde. Cele mai bune premergătoare ale culturii de rapiță sunt cerealele de toamnă.

Lucrări de pregătire a terenului:

  • Arat sau lucrările minime ale solului
  • Discuit / lucrări cu cultivatorul
  • Tăvălugire

Principalele lucrări de întreținere:

  • Irigare
  • Fertilizare
  • Combaterea buruienilor, a bolilor și a dăunătorilor
  • Aplicarea de regulatori de creștere
  • Recoltarea

Combaterea buruienilor joacă un rol esențial pentru o producție de calitate.

  • Principalele buruieni care se regăsesc în culturile de rapiță sunt: mușețelul, romanița, turița, muștarul salbatic, știr sălbatic, traista ciobanului, samulastra de cereale, macul.
  • Principalele boli ale acestei culturi sunt: putregaiul negru, alternarioza, putregaiul cenușiu, făinarea, putregaiul alb.
  • Dăunătorii întâlniți în cultura de rapiță: viespea rapiței, puricii rapiței, gărgărița tulpinilor, păduchele cenușiu al cruciferelor, gărgărița semințelor.

BASF are experiența și soluțiile pentru a-ți proteja investiția în această cultură. Pe măsură ce lucrezi pentru atingerea obiectivelor de producție, poți avea încredere că potențialul de randament ridicat și calitatea cea mai înaltă îți sunt la îndemână.

Află mai multe despre hibrizii InVigor cu tehnologie de reducere a scuturării

Gama de hibrizi de rapiță InVigor ® cuprinde atât semințe convenționale, cât și semințe Clearfield®. Hibrizii InVigor de la BASF sunt constant sursa unora dintre cele mai productive și profitabile recolte de rapiță. În fiecare an BASF ridică astfel ștacheta, devenind un etalon după care fermierii evaluează calitatea semințelor de rapiță.

Tehnologia de reducere a scuturării

Caracteristică a hibrizilor InVigor, rezistența genetică la scuturare își permite să alegi tu momentul optim al recoltării, fără a mai fi nevoit să recoltezi mai devreme din teama că vei pierde din producție din cauza scuturării silicvelor. Astfel, vei putea atinge potențialul de producție, crescând calitatea și cantitatea optimă de ulei acumulat de semințe. De asemenea, tehnologia de reducere a scuturării îți va permite un management mai bun al buruienilor.

Grație acestei noi tehnologii, vei putea să:

  • Îți protejezi producția de efectele negative ale furtunilor de vară
  • Reduci semnificativ pierderile de recoltă cauzate de scuturare
  • Crești calitatea și cantitatea recoltei
  • Reduci presiunea samulastrei de rapiță din cultura următoare
  • Gestionezi durabil culturile
  • Ai flexibilitate la recoltare și să alegi tu momentul potrivit

Semințe de rapiță InVigor®. Semințe pline de vigoare!

  • InV1166CL - Hibrid de rapiță Clearfield®, cu producții foarte ridicate, bine adaptat la climatul din România, rezistent la vremea rece, cu vigoare mare, cu o bună toleranță la Phoma, foarte bună toleranță la scuturare și conținut ridicat de ulei.
  • InV1266CL - Este un hibrid de rapiță Clearfield® pentru toți. Este foarte robust și bine adaptat la agroclimatul din România. Oferă producții foarte ridicate, vigoare mare în toamnă, toleranță excelentă la temperaturi scăzute în condiții severe, conținut ridicat de ulei, bună toleranță la Phoma și toleranță foarte bună la scuturare.
  • InV1165 - Hibrid convențional de rapiță, cu o bună răsărire în toamnă, potențial foarte ridicat de producție, stabilitate excelentă și toleranță bună la Phoma. Se dezvoltă rapid în primele faze de creștere, este robust și rezistă bine la frig, are foarte bună toleranță la Phoma și la scuturare.
  • InV1170 – Hibrid convențional de rapiță de toamnă, foarte performant, cu toleranță ridicată la boli, în special la Phoma și Verticillium. Are o tulpină viguroasă, cu ramificare puternică, vigoare bună în primăvară chiar și în condiții de iarnă dificilă și o toleranță foarte bună la scuturare.
  • InV1188 – Hibrid convențional nou, care oferă înmcrederea unui potențial ridicat de producție. Are o foarte bună stabilitate a producției indiferent de tipul de sol (chiar și pe cele ușoare), bună toleranță la frig, dar și la Phoma, deoarece conține gena Rlm7. De asemenea, are o toleranță foarte bună la scuturare.
  • NOU: InV1310 - Hibrid performant, cu un spectru larg de toleranțe la boli

Descoperă produsele BASF pentru protecția rapiței

Tratament semințe

  • Integral® Pro: Nou biofungicid în gama BASF, pentru tratamentul semințelor. Combate cu succes putregaiul negru și stimulează în mod natural sistemul de apărare al plantei împotriva puricilor. Plantele vor răsări uniform, vor avea o vigoare mai mare, maximizându-ți astfel producția.

Erbicide

  • Sistemul Clearfield®: Combină un erbicid eficient și inovator cu hibrizi de ultimă generație, cu potențial ridicat de producție, pentru o combatere mai bună și mai ușoară a buruienilor.
  • Cleranda® + Dash® HC: Erbicid pe bază de imazamox, pentru rapița Clearfield® ce stabilește noi standarde în combaterea buruienilor mono și dicotile printr-o singură aplicare.
  • Cleravo® + Dash® HC: Erbicid pe bază de imazamox și quinmerac, exclusiv pentru rapița Clearfield, cu spectru larg de combatere, ce poate fi aplicat în toamnă sau în primăvară.
  • Butisan® Avant: Cel mai nou produs din seria de arbicide Butisan® a companiei BASF. Efectul combi și conținutul ridicat de metazaclor oferă eficiență sporită în combaterea buruienilor, comparativ cu soluțiile standard.
  • Stratos® Ultra: Erbicid pe bază de cicloxidim, ce oferă eficacitate maximă în controlul samulastrei de cereale și al monocotilelor. Acționează rapid, este flexibil și selectiv, salvând umiditatea și rezervele de nutrienți pentru cultura de rapiță.
  • Effigo S: Erbicid nou, pe bază de clopiralid, picloram și aminopiralid, cu spectru larg de combatere a buruienilor dicotile în postemergență și selectivitate foarte bună pentru cultura de rapiță. Poate fi aplicat toamna sau primăvara. (Effigo S - mărci comerciale ale Corteva Agrisciences și ale companiilor afiliate)

Fungicide

  • Caramba® Turbo: Primul produs care combină substanța activă a unui fungicid cu cea a unui regulator de creștere, sporind producția și profitul.
  • Pictor®: Ofera garanția celei mai bune combateri a putregaiului alb - sclerotinia sclerotiorum
  • Pictor® Active: Fungicid nou de la BASF, pe bază de boscalid și piraclostrobin, cu spectru larg de combatere și eficacitate excelentă împotriva Sclerotinia. Doza de aplicare este flexibilă, în funcție de presiunea de infecție.

Folosește instrumentul AgSolutions Finder pentru a primi cele mai bune sfaturi pentru probleme specifice legate de protecția culturii de rapiță.

Mergi sus