Totul despre combaterea ambroziei din culturi. Care sunt cele mai bune metode de control a buruienii
06.11.2017
Expertul BASF, Bogdan Gheorghescu, explică cele mai eficiente scheme de tratament împotriva ambroziei
Ambrozia creează probleme din ce în ce mai mari în România, în special în zona de vest. Este una dintre buruienile dificil de combătut, deoarece necesită un complex de măsuri, care să includă tratamente cu produse specifice de combatere, rotația adecvată a culturilor și menținerea unor tehnologii agricole bune. De aceea, pentru a combate ambrozia cu eficiență, se impune utilizarea unei scheme de erbicidare care să includă atât erbicide preemergente, cât și postemergente.
Cea mai mare problemă legată de această buruiană invazivă este faptul că provoacă alergii severe. De altfel, autoritățile pregătesc intrarea în vigoare a unui nou act normativ în acest sens. Legea Ambroziei a fost votată de Senat și prevede amenzi drastice pentru toți cei care nu iau toate măsurile necesare pentru combaterea buruienii respective, de pe terenurile pe care le dețin sau administrează.
Cum a devenit ambrozia buruiană de carantină
Ambrozia se mai numește popular ”iarba pârloagelor”. Apărea pe terenurile nelucrate. În urmă cu 10 ani de zile existau foarte puține detalii despre infestarea cu ambrozie în culturi. Nu era o buruiană invazivă și, mai mult, nu era considerată o buruiană problemă în județele din vestul României. Un motiv este că la vremea respectivă suprafețele de floarea-soarelui sau soia erau mult mai mici.
Răspândirea ambroziei în România
Ambrozia apare, în primul rând, în culturile de floarea soarelui și soia, acestea sunt foarte sensibile la infestare. Ambrozie apare și în porumb, dar acolo fermierii au posibilități mult mai mari de combatere, deoarece și gama de erbicide utilizate în cultura porumbului este mult mai mare. Acum, ambrozia este o buruiană întâlnită în toată țara, nu doar în Transilvania.
Personal, în ultimii trei ani, am descoperit infestări cu ambrozie inclusiv în județe precum Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Timiș, Arad și Satu Mare. Sunt județe în care fermierii pot spune deja că au probleme cu ambrozia. Însă ambrozia nu pune probleme la fel de mari fermierilor din restul țării. Cel puțin, în sud, am identificat foarte puține zone de răspândire, poate prin Tulcea, Slobozia dar, repet, foarte puțin.
Această buruiană a venit în România de la granița de vest, din Ungaria. Problema ambroziei a fost mult mai gravă acolo, deoarece vecinii noștri au început să cultive intensiv floarea-soarelui cu mult înaintea fermierilor români. De altfel, se pare că tocmai cultura de floarea-soarelui a fost și motivul pentru care ambrozia a început să devină buruiană invazivă. Se cultivau hibrizi convenționali de floarea-soarelui și existau foarte puține erbicide care combăteau ambrozia. Până să apară sisteme precum Clearfield® sau cel pe bază de erbicide sulfonil ureice nu exista o gamă largă de erbicidare a ambroziei în cultura de floarea-soarelui.
Ambrozia poate produce pagube de până la 80% din producție
Ambrosia artemisiifolia este o buruiană termofilă. Răsare cam după 15 aprilie. Solul trebuie să aibă o temperatură de 10-12°C, pentru a porni în vegetație. Însă ambrozia iubește cel mai mult o temperatură a solului de aproximativ 15-20°C. Această temperatură coincide cu temperatura de germinație la floarea-soarelui și la soia. Însă ambrozia este mult mai viguroasă și mai puternică decât planta de cultură. Dacă avem, de exemplu, o densitate de 20-25 de plante de ambrozie pe metrul pătrat, acestea vor ajunge să sufoce plantele de cultură. Ca să înțelegeți, pe un metru pătrat vom avea aproximativ 6 plante de floarea-soarelui și 25 de ambrozie. Iar acestea se vor dezvolta mult mai repede și mult mai bine, ducând la pierderi de producție de până la 80%.
Ambrozia nu este o buruiană specifică culturilor de cereale. Dacă totuși apare în solele cu cereale, îi va fi foarte greu să supraviețuiască, deoarece este o buruiană iubitoare de spațiu. Acolo unde are spațiu mult, se va dezvolta foarte puternic. Ambrozia atinge frecvent înălțimi de 1,5 metri, dar poate ajunge și la 2 metri înălțime. Iar diametrul unei plante de ambrozie poate atinge 100 cm.
O singură plantă de ambrozie produce mii de semințe
Mulți fermieri vor să facă economii la erbicid. Dar, în cazul ambroziei, dacă nu folosești și un erbicid preemergent și unul postemergent, nu poți avea o combatere bună. Poți atinge, să spunem, un procent de eficacitate de 70-80%, dar nu 100%. Adevărata problemă este că, în momentul respectiv, dacă planta nu a fost combătută complet, ea va ramifica, deoarece este distrus doar vârful de creștere prin care ambrozia își alungește tija principală.
Atunci când vârful de creștere moare, planta începe să ramifice de la bază și produce în continuare semințe, continuând ciclul evolutiv. Acesta începe cam pe la 15 aprilie (în funcție de condițiile meteorologice). Dacă ambrozia nu a fost erbicidată sau eliminată mecanic până la 15 Iulie, vom ajunge la perioada în care începe să își scuture semințele, în funcție de cultura pe care a infestat-o. Și vorbim de mii sau zeci de mii de semințe.
Combaterea ambroziei în cultura de floarea-soarelui
Noi, în cadrul BASF, desfășurăm mai multe programe de sustenabilitate, prin care monitorizăm evoluția buruienilor. Motivul este simplu. O plantă care nu a fost combătută 100% va produce semințe. Se poate întâmpla ca, din 1.000 de semințe, să spunem, una singură să conțină și să transmită mai departe o genă de rezistență la un anumit mod de acțiune al erbicidelor. Asistăm astfel la apariția unui biotip al ambroziei.
Avantajele sistemului Clearfield® Plus în combaterea ambroziei
Există mai multe sisteme de culturi de floarea-soarelui: convențional, sulfonil ureic, Clearfield® și sistemul Clearfield® Plus , cele două din urmă fiind de la BASF. Cel mai nou sistem de producție la floarea-soarelui, Clearfield® Plus, oferă un plus de eficacitate, în special împotriva ambroziei. Folosind sistemul Clearfield® Plus veți combate aproape de 100% ambrozia. Sistemul Clearfield® are o eficacitate de 90% în timp ce sistemul sulfonil ureic oferă un grad de control între 70-85%.
Un plus de 10% al sistemului Clearfield® Plus în combaterea ambroziei înseamnă eliminarea acesteia din cultură și îți oferă o siguranță mult mai mare față de alte sisteme. Dacă ai aplica doar un erbicid postemergent, acesta ți poate combate în proporție de 80-90 % ambrozia de până la 8 centimetri înălțime. De aceea, sistemul dezvoltat de BASF poate fi numit un sistem complet de control la ambrozie.
Schema de erbicidare a ambroziei în sistemul Clearfield® Plus
- Schema de erbicidare este simplă. Se aplică erbicidul Wing® P în preemergență, în doza recomandată de 3 – 3,5 l/ha. Ulterior, în postemergență, la stadiul de 4-6 frunze al plantei de floarea-soarelui, se va aplica erbicidul Pulsar® Plus, în funcție de dezvoltarea ambroziei. Dacă aceasta este sub 5 cm înălțime, eu consider că este suficientă o doză de 1,6 l/ha de Pulsar® Plus.
- Dacă ambrozia are între 5-10 cm înălțime, este recomandat să folosiți doza maximă de 2 l/ha de erbicid Pulsar® Plus . Dacă nu utilizați sistemul de combatere preemergentă, cu Wing® P, sau alte produse este obligatoriu să folosiți o doză de 2 l/ha de Pulsar® Plus, până la stadiul de 6 frunze ale buruienii de ambrozie, când planta are maximum 8 cm. Un singur centimetru în plus la înălțimea ambroziei înseamnă 10 procente în minus în ceea ce privește combaterea ei.
Alte metode de combatere a ambroziei la floarea-soarelui
Ar fi ideal dacă ambrozia ar putea fi combătută biologic. Dar deocamdată nu s-a descoperit vreun parazit al ambroziei, fie insectă sau agent patogen. Din moment ce nu putem vorbi despre asta deocamdată, pe lângă combaterea chimică a ambroziei mai rămâne metoda clasică, de combatere mecanică a ambroziei.
Combaterea mecanică la ambrozie se realizează din păcate o singură dată pe sezon (la aplicarea îngrășămintelor în vegetatie), deoarece, din punct de vedere financiar și al controlului ambroziei nu rentează mai multe treceri. Și, personal, nici nu cunosc câte ferme au o asemenea infrastructură încât să își permită ca un utilaj, tractor și prășitoare, să fie ținute doar pentru floarea soarelui și porumb pentru a efectua treceri la fiecare apariție a ambroziei. Mai mult, la soia nici nu poți combate mecanic ambrozia sau daca se poate implica echipamente speciale, implicit costuri mai mari și timp prețios alocat efectuării lucrărilor mecanice.
Avantajele combaterii chimice față de combaterea mecanică a ambroziei
Sistemul de combatere chimică a ambroziei îți oferă control și pe spațiul dintre rânduri, și de-a lungul rândului. La combaterea mecanică există un spațiu de 10 cm de-o parte și de alta, de care nu te poți atinge, deoarece acolo se găsește sistemul radicular al plantei de cultură. De aceea, eu nu susțin combaterea doar mecanică pentru ambrozie, dar nici pentru alte buruieni de talie mare , precum Chenopodium, Xanthium, Datura, Abuthilon, Amaranthus... și lista poate continua.
Imaginați-vă că reușiți să combateți ambrozia de pe cei 50 de centimetri dintre rânduri, dar mai rămân alți 20 de centimetri. Este suficient să supraviețuiască o singură plantă de ambrozie pe cei 10 cm de lângă plantele de cultură, pentru a sufoca planta respectivă, din cauza ramificării foarte puternice. Combaterea mecanică își are rostul doar atunci când nu s-a putut realiza combaterea chimică completă, în scopul de a mai salva ceva.
Combaterea ambroziei în cultura de soia
Dacă producția la floarea-soarelui poate să scadă cu până la 80%, la soia pierderile cauzate de ambrozie pot fi de 100%. În cultura de soia se seamănă rânduri mai dese, cu o distanță între ele de la 25 cm până la 75 cm. Cel mai de întâlnit sistem este la 38-40 cm. Mai mult, soia este foarte sensibilă la îmburuienarea timpurie. Atunci când planta de soia are 5-10 cm înălțime și ambrozia are tot 5-10 cm. Și atunci ambrozia sufocă soia, din cauza creșterii explozive.
De aceea, în funcție de gradul de îmburuienare, ambrozia poate provoca pierderea completă a culturii de soia. Sunt situații excepționale, dar am întâlnit și cazuri în județul Timiș, în care fermierii nu au recoltat nimic de pe lanul de soia din cauza infestării excesive cu ambrozie. Efectiv, nu se mai vedea că are soia în sola respectivă.
Schema de combatere a ambroziei în cultura de soia
Soluția BASF pentru erbicidarea ambroziei din soia constă în aplicarea preemergentă a produsului Wing® P, în doza de 3 – 3,5 l/ha, doza în funcție de textura solului, regimul pluvial din perioada respectivă sau cât de mare știți că este gradul de infestare al solei.
Astfel, cultivând soia și utilizând sistemul de erbicidare cu Wing® P puteți înlătura treptat ambrozia de pe terenurile cultivabile. Semințele din primii 3 cm de sol germinează când temperatura acestuia atinge 12-14 grade. Peste 2-3 săptămâni, odată cu creșterea temperaturilor, solul se încălzește și în profunzime, apărând astfel valul doi de buruieni.
Combaterea ambroziei de pe marginea terenurilor
În cazul în care observați ambrozie pe marginea terenurilor lucrate, se recomandă distrugerea acestei buruieni, inclusiv combaterea chimică a acesteia, folosind erbicide totale omologate și unde legislația permite. De asemenea, se pot efectua și lucrări mecanice, de smulgere și distrugere a ambroziei.
Nu lăsați plantele de ambrozie să se dezvolte în zonele adiacente solelor. Chiar dacă acestea nu se dezvoltă inițial în perimetrul solei, în culturi, semințele se vor răspândi în culturi. Aici veți vedea că plantele de ambrozie vor ajunge să se dezvolte mult mai repede decât pe terenurile adiacente, din cauza spațiului liber mai mare și a lipsei concurenței cu alte buruieni sau flora spontană, specifică zonelor de lângă marginile drumurilor sau a solelor.
Alte recomandări pentru fermieri
- Folosiți în mod inteligent rotația culturilor, astfel încât să puteți utiliza erbicide cu eficacitate cât mai mare asupra ambroziei. De exemplu, dacă în acest an ați cultivat soia, următoarea cultură din asolament este recomandată să fie cea de porumb, deoarece aici dispuneți de o gamă mai largă de produse de protecție a plantelor, mult mai multe erbicide omologate, în special produse pe baza de dicamba. Puteți folosi, de exemplu, erbicidul Akris®, în preemergență sau postemergență timpurie.. Ulterior, în anul al treilea, puteți cultiva floarea-soarelui în asolament, deoarece aici aveți sistemul Clearfield® Plus. Astfel, asigurați 3 ani consecutivi de combatere ideală a ambroziei.
- În acest exemplu de rotație nu este bine să introduceți cultura de grâu, deoarece ambrozia nu va răsări. În luna mai, când plantele de ambrozie ar trebui să răsară, grâul acoperă deja 90% din suprafața solului, sistemul radicular al plantelor și compactarea solului nu favorizează germinarea semințelor de ambrozie. Acestea rezistă foarte bine până în anul următor, când vor răsări în forță și va trebui să reluați de la zero întregul proces de combatere.
- O altă metodă de combatere pe care o puteți folosi, este să utilizați erbicide totale omologate în miriște, după recoltarea cerealelor. Motivul este simplu. Ambrozia apare imediat după recoltarea cerealelor, deoarece se eliberează spațiul necesar. Erbicidarea totală, în acest moment, va da rezultate bune, alături de celelalte măsuri de combatere a ambroziei.
- Utilizați un sistem performant de producție la floarea-soarelui , precum Clearfield® Plus
- Nu faceți rabat și folosiți atât erbicidarea preemergentă, cât și postemergentă
- Întotdeauna utilizați erbicide omologate și care au un grad de combatere cât mai mare și cât mai completă a ambroziei.
În final, ca fermier, ar trebui să priviți procesul de combatere a ambroziei drept unul integrat, ca și rotația culturii. Este o investiție pe termen lung, care va da rezultatele scontate, chiar dacă uneori poate implica un cost suplimentar. Efectele pozitive le veți observa însă cu siguranță în profitul obținut, mai exact în faptul că veți evita pierderile semnificative de producție, cauzate de infestarea cu ambrozie.
Rezultatele obținute pot varia in funcție de condițiile meteorologice, temperatura la care sunt aplicate tratamentele de protecție a plantelor si utilajele de aplicare a acestor tratamente.
Bogdan Gheorghescu
Ing. Bogdan Gheorghescu, Development Specialist, BASF
Activează de aproape 10 ani în domeniul cercetării și dezvoltării produselor de protecția plantelor. Din anul 2015 s-a alăturat echipei BASF contribuind la dezvoltarea produselor de protecția plantelor.