Totul despre agricultura de precizie: soluții tehnologice disponibile
18.04.2022
Practicarea agriculturii de precizie este cel mai bun pas către progres. Află cum poate fi schimbat viitorul agriculturii din România
Inovația și progresele tehnologice se remarcă tot mai mult în practicile agricole ale fermierilor. Integrarea tehnologiei în agricultură simplifică viețile oamenilor și îmbunătățește constant productivitatea activităților agricole. Transformările constante prin care a trecut agricultura în ultimii ani au arătat că implementarea unui sistem de management agricol contribuie la o producție eficientă, durabilă și profitabilă.
Conceptul de agricultură de precizie înglobează diferite tehnologii digitale care permit monitorizarea precisă a culturilor. Practicarea acestui concept reprezintă, în momentul de față, cel mai important pas către progres pentru fermele din România.
Tehnologiile din domeniu, de la sisteme GPS automatizate, senzori pentru sol, soluții inteligente de pulverizare până la aplicații inovatoare, îi ajută pe cei care lucrează în sectorul agricol să obțină cele mai bune rezultate într-un mod mai simplu și eficient, fără să risipească resursele. Tocmai din acest motiv, analizăm pe larg cât de inteligentă este agricultura de precizie, care sunt avantajele și caracteristicile acesteia și cum îi poate ajuta pe fermieri să-și atingă obiectivele.
- Ce înseamnă agricultura de precizie
- Rolul agriculturii de precizie
- Ce avantaje și dezavantaje are agricultura de precizie
- 5 etape definitorii pentru agricultura de precizie
- 8 instrumente și tehnologii de bază folosite în agricultura de precizie
- Soluții inovatoare AGRO BASF pentru agricultura viitorului
- Momentul optim de aplicare a produselor
Ce înseamnă agricultura de precizie
Pe scurt, agricultura de precizie (AP) este cel mai inteligent sistem de management agricol. AP, cunoscută sub denumirea de agricultură prin satelit sau agricultură 4.0, presupune introducerea unui set de instrumente, tehnologii și utilaje performante pentru eficientizarea procesului agricol, reducerea costurilor și asigurarea controlului producției.
Această metodă modernă îi ajută pe fermieri să-și cunoască mai bine zonele de cultivare și să identifice atât solurile cu potențial, cât și prezența buruienilor ori semnele unei boli sau ale atacurilor dăunătorilor. Analiza factorilor de mediu într-un mod complet și detaliat, în diferite etape ale procesului de producție (aplicarea îngrășămintelor, plantarea, pulverizarea și recoltarea), va eficientiza întregul proces agricol.
Rolul agriculturii de precizie
Rolul acesteia este să ofere proceselor agricole precizie, pentru obținerea celor mai bune rezultate. Acest tip de agricultură satisface diferite nevoi ale fermierilor și îi ajută să își gestioneze eficient resursele, să folosească tehnologia pentru a-și ușura munca, dar și să obțină în timp real informații despre culturile lor.
Agricultura de precizie a atras atenția fermierilor, datorită capacității de a oferi, printre altele, informații exacte privind analiza climei și a solului (variații ale tipului de sol, nivel de compactare), controlul dăunătorilor și al bolilor. Cu o estimare cât mai reală a costurilor, un fermier știe dacă merită sau nu să investească într-o cultură dintr-o anumită zonă.
Ce avantaje și dezavantaje are agricultura de precizie
Agricultura de precizie implică strategii bazate pe examinări concrete ale condițiilor de mediu, cu ajutorul instrumentelor și tehnologiilor inteligente. Construirea unui plan de management agricol care abordează agricultura de precizie poate ajuta agricultura din România să facă progrese considerabile.
Avantajele agriculturii de precizie
- Deși în România conceptul este relativ nou, agricultura de precizie a început cu tehnologiile utilajelor echipate cu GPS. Coordonatele obținute cu ajutorul GPS-ului le permit fermierilor să localizeze un anumit punct în câmp. Asocierea coordonatelor cu senzorii de sol permite obținerea unor hărți de productivitate. Aceste hărți identifică zonele care necesită o atenție deosebită, pentru a fi corectate.
- Accelerarea dezvoltării agricole, îmbunătățirea calității produselor, creșterea productivității și reducerea impactului asupra mediului sunt câteva dintre principalele motive pentru a adopta un model de agricultură nou și competitiv. În contextul în care piața globală a agriculturii digitale este în continuă creștere, Agricultura 4.0 prezintă abordări diferite față de agricultura convențională. Digitalizarea agriculturii, în următorii ani, poate contribui cu succes la provocări precum: reducerea foametei, schimbările în dezvoltarea tiparelor alimentare, speranța de viață mai lungă.
- Utilizarea tehnologiilor digitale și automatizarea proceselor agricole dezvoltă noi oportunități în agricultura inteligentă. Aplicațiile informatice și soluțiile inteligente de pulverizare îi ajută pe fermieri să anticipeze problemele pe care le pot întâmpina, pregătind din timp soluții eficiente pentru minimizarea eventualelor daune. Seceta sau, dimpotrivă, ploile abundente, dăunătorii ori bolile plantelor sunt doar câteva dintre situațiile care pot duce la distrugerea unei recolte.
- Fertilizarea de precizie utilizată în AP le permite fermierilor să împartă suprafața ca pe o tablă de șah. Astfel, utilajul va ști exact unde să fertilizeze și ce să facă.
- Inspecția culturii cu drone facilitează culegerea informațiilor în timp redus. Rapoartele cu date referitoare la calitatea solului pot fi livrate în aproximativ 20–30 de minute.
- Practicând agricultura de precizie, fermierul poate lua cele mai bune decizii, în funcție de condițiile disponibile, și poate diminua riscul apariției unor probleme ale culturilor. În felul acesta, calitatea recoltei este asigurată, iar fermierii își pot estima producția de la finalul sezonului.
- Mai mult decât atât, mecanizarea agriculturii este o metodă de lucru prietenoasă cu mediul, pentru că asigură controlul tuturor elementelor implicate în proces și efectele lor asupra naturii.
- Noua politică agricolă comună pune accent pe protecția mediului. Într-o agricultură BIO, solul nu este distrus din cauza unor culturi nepotrivite, îngrășămintele, erbicidele, fungicidele și insecticidele sunt bine dozate și aplicate după scheme precise, doar acolo unde e necesar, astfel încât să ajute cultura, fără să dăuneze solurilor. Cât despre resursele de apă, acestea sunt atent gestionate, pentru a nu fi irosite.
- Conform unui raport euractiv.eu numit north_east Tackling ammonia emissions from agriculture , noile tehnologii utilizate în agricultură sunt instrumentele de care fermierii au nevoie pentru a reduce folosirea excesivă și, adesea, nejustificată a fertilizatorilor și pentru a regândi în mod eficient procesul agricol.
- De asemenea, agricultura de precizie este mult mai simplă și poate fi gestionată, în unele cazuri, de pe smartphone. Altfel spus, anumite procese pot fi setate fără a fi nevoie ca fermierii să se deplaseze la fața locului și să verifice evoluția culturilor.
- Agricultura poate beneficia de toate avansurile tehnologice. Avantajele vin ca urmare a colaborării dintre firmele de telecomunicații și companiile agricole pentru a folosi cât mai multe tehnologii inteligente. Tehnologia 5G poate transmite un număr mai mare de date sau informații într-un timp foarte scurt.
- Nu în ultimul rând, avantajul agriculturii de precizie este faptul că, pe termen lung, aceasta devine cea mai economică metodă de abordare a procesului agricol. Atunci când există toate datele problemei și fiecare pas este bine stabilit, nu apar probleme care necesită costuri suplimentare. Investiția este estimată de la început, la fel și profitul.
- Posibilitatea interconectării aplicațiilor informatice utilizate de pe diferite dispozitive oferă fermierilor informații corecte, complexe și utile și le permite să aibă cel mai rapid timp de răspuns la îmbunătățirea planului de management agricol. Predictibilitatea proceselor de producție generează garanții pe termen lung și costuri reduse.
Dezavantajele agriculturii de precizie
Dezavantajele acestei metode, în schimb, țin mai degrabă de receptivitatea părților implicate, în frunte cu fermierii. Tehnologiile folosite pentru a ușura și eficientiza lucrările agricole pot reprezenta în unele cazuri un buget important (ca orice alt produs nou ce intră pe piață), iar asta înseamnă costuri mari, la început. Chiar dacă investiția se amortizează în timp, nu este la îndemâna oricui să achiziționeze utilaje noi și să asigure instruirea personalului în vederea punerii în funcțiune a tuturor sistemelor. În România, agricultura de precizie face pași mici, dar siguri. În state precum Olanda și Belgia, această metodă este deja una des întâlnită, iar situația se va schimba în următorii ani și în țara noastră, unde există toate condițiile pentru a practica agricultura de precizie.
5 etape definitorii pentru agricultura de precizie
Oricât de modernă pare agricultura de precizie, înainte să încerci o nouă metodă, este important să-ți faci o viziune de ansamblu și să știi care sunt etapele pe care trebuie să le urmezi:
Etapa 1 – Agricultură de precizie sau tradițională
Una dintre principalele caracteristici ale agriculturii de precizie este utilizarea tehnologiilor care permit controlul și gestionarea de la distanță a terenurilor. Aceste tehnologii includ senzori și drone agricole, pentru a monitoriza și a menține un control cât mai precis al culturilor. Determinarea obiectivului este primul pas în dezvoltarea unui plan agricol de precizie. În funcție de acest obiectiv, fiecare cultivator poate face distincția între agricultura tradițională și agricultura de precizie, stabilind cu ajutorul căreia dintre ele își poate gestiona mai bine procesele agricole. Există și fermieri reticenți la schimbare, însă avantajele vizibile obținute în scurt timp le schimbă atitudinea, perspectiva și viziunea.
Etapa a 2-a – Realizează măsurătorile necesare
Determină variabilitatea spațială și temporală a unității de producție, înainte de achiziționarea utilajelor agricole. Măsurarea eficientă a terenurilor:
- permite o exploatare mai controlată și mai precisă a culturilor agricole;
- îmbunătățește procesul decisional;
- contribuie la creșterea productivității culturilor în fiecare sezon;
- ajută la reducerea impactului asupra mediului.
Pentru a lua decizii profitabile în agricultură, poți aplica tehnologii de precizie care utilizează software specializat. Acesta te ajută să obții hărți de randament, de conductivitate a solului și de elevație.
Etapa a 3-a – Construiește un plan de management agricol
Conceptul de „agricultură de precizie“ este unul foarte vast, așa că următorul pas important este să stabilești care sunt instrumentele, modelele și metodele esențiale pentru obținerea unui management agricol eficient. Practic, poți structura un plan în funcție de pașii pe care îi implică:
- 1. Controlul instrumentelor, tehnologiilor și al aplicațiilor mobile.
- 2. Colectarea, analizarea și interpretarea datelor din teren.
- 3. Identificarea factorilor de risc și implementarea măsurilor de corecție.
- 4. Implementarea și monitorizarea strategiei.
- 5. Evaluarea costurilor de producție și îmbunătățirea imaginii producătorului pe piața agricolă.
Pentru fiecare pas ar trebui desemnată o persoană responsabilă sau o echipă specializată. În felul acesta, va exista un control eficient asupra întregului proces și nu vor fi deficiențe de procedură.
Etapa a 4-a – Fii pregătit pentru situații neprevăzute și gândește-te la un plan B
Fiind vorba de agricultură de precizie, obținerea informațiilor se poate face în timp real. Tehnologia te anunță imediat despre problemele apărute, cu scopul de a găsi soluții eficiente din timp. De exemplu, dacă într-o săptămână se anunță că vor fi mai puține precipitații, iar recolta este în pericol, poți reprograma sistemul de irigații, pentru a suplimenta necesarul de apă.
În acest sens, soluțiile digitale Agro BASF sunt ideale pentru a furniza servicii agricole și tehnologice la timp. Prin intermediul tabletelor sau al telefoanelor inteligente, poți afla mai multe detalii despre prognozele meteo sau dăunători, oriunde și oricând.
Etapa a 5-a – Evaluează recoltele și vezi ce poți îmbunătăți
Fii meticulos și evaluează periodic modul de implementare a planului agricol. Există posibilitatea să nu vezi o evoluție imediată, însă, așa cum se întâmplă în orice domeniu, testările și examinările sunt esențiale pentru un succes garantat. Dacă îți definești foarte clar obiectivele încă de la început, îți va fi ușor să identifici care sunt metodologiile și instrumentele la care poți recurge pentru a avea o recoltă mai bună.
Cu cât explorezi mai multe tehnologii existente în domeniul agriculturii de precizie, cu atât abordezi mai multe oportunități digitale în agricultura inteligentă.
8 instrumente și tehnologii de bază folosite în agricultura de precizie
Agricultura de precizie nu înseamnă doar gestionarea atentă a resurselor pentru eficientizarea proceselor agricole. Agricultura 4.0 folosește mai multe instrumente, proceduri și tehnologii care vizează optimizarea producției, atât din punct de vedere calitativ, cât și calitativ, în funcție de nevoile fermierilor. În ultimul timp, au fost căutate noi metode de creștere a productivității culturilor, concomitent cu simplificarea proceselor agricole. Acest tip de inițiativă este tot mai adoptat, ca urmare a creșterii numărului de persoane și a scăderii spațiilor destinate activităților agricole.
1. Dronele agricole
Dronele sau vehiculele aeriene fără pilot (UAV) sunt un instrument de înaltă tehnologie pentru o agricultură eficientă. Pe lângă faptul că îi ajută pe agricultori să-și evalueze terenurile fără a se deplasa efectiv până la ele, dronele îndeplinesc mai multe funcții în agricultură:
- cartografierea pe teren;
- supravegherea și monitorizarea culturilor extinse;
- supravegherea dăunătorilor și bolilor;
- eficiența irigațiilor și aplicarea pesticidelor;
- transmiterea în timp real a unor informații privind stadiul culturilor, posibilele anomalii, necesarul de apă.
Costul unei drone este între 4000–8000 euro, însă e bine de știut că, în funcție de echipamentul care se pune pe aceasta, prețul dronei cu cameră spectrală poate crește până la 40.000 euro.
Instrument des utilizat în agricultura de precizie, dronele au revoluționat sectorul agricol în tot mai multe regiuni. Conform cadrului legislativ din România, dronele trebuie înregistrate la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, respectând legislația în vigoare.
2. Coordonarea lucrărilor mecanice prin GPS
Avantajul sistemelor GPS este că pot fi instalate pe orice utilaj agricol dotat cu servodirecție. De regulă, acest sistem cuprinde un monitor și un receptor cu ajutorul cărora se pot controla utilajele. Tot ce trebuie să faci este să monitorizezi telemetria procesului.
Această tehnologie de poziționare globală permite:
- executarea diferitelor lucrări agricole (însămânțarea pământului, aplicarea îngrășămintelor chimice etc.) cu maximă acuratețe;
- localizarea exactă a probelor de sol;
- colectarea și analiza datelor plantațiilor;
- cartografierea câmpului sau a plantației;
- monitorizarea și inspecția recoltării;
- cartografierea producției.
Utilizarea GPS-ului în agricultură permite fermierilor să lucreze în condiții dure sau cu vizibilitate redusă, fiind considerată o practică eficientă ce nu are costuri ridicate pentru aplicare.
3. Folosirea aplicațiilor agricole
Tehnologia informației este prezentă peste tot în agricultura de precizie. Aplicațiile agricole îi ajută pe fermieri să își gestioneze lucrările cu un minim de forță de muncă. Monitorizarea procedurilor aplicate, cantitățile de produse folosite, starea solurilor și a vremii, pe lângă altele, sunt informații importante, obținute cu ajutorul aplicațiilor.
De asemenea, prin intermediul acestor aplicații, pot fi controlate procesele coordonate prin GPS, sporind calitatea serviciilor și proceselor de plantare și rezultând produse mai competitive pe piață.
4. Mecanizarea plantării
Odată cu mecanizarea agricolă, diverse sarcini ale agricultorilor au fost facilitate, începând să fie efectuate cu ajutorul utilajelor performante. O practică des întâlnită în agricultura de precizie este utilizarea unor mașini de plantat, care ușurează munca fermierilor și îi ajută să economisească timp prețios. Plantarea mecanizată implică folosirea unor tractoare de mici dimensiuni, destinate tuturor tipurilor de culturi.
Aceste utilaje au un sistem ce asigură plantarea, cu ajutorul unui disc, la o distanță corespunzătoare, astfel încât să se obțină mai multe rânduri pe suprafața unui teren. Totodată, tractoarele de plantare mecanizată dispun de butoaie de apă pentru irigarea culturilor.
O nouă tehnologie de plantare mecanizată, care a revoluționat sectorul agricol, este tehnologia line-by-line. Acest sistem electronic permite monitorizarea și controlul dozei de semințe la o rată fixă și o rată variabilă în fiecare linie de plantare. Cu alte cuvinte, cu ajutorul acestei tehnologii, poți configura parametrii și cantitatea de semințe, asigurându-te că doza de semințe pe metrul pătrat rămâne întotdeauna uniformă.
5. Fertilizarea inteligentă
Cu ajutorul tehnologiei de fertilizare inteligentă poți obține o rată de fertilizare variabilă, fără o aplicare în exces și în locurile în care nu este necesar. Prin fertilizare, plantele primesc elementele nutritive necesare dezvoltării lor. În general, fertilizarea este realizată prin împrăștierea îngrășămintelor pe suprafața cultivată, însă această regulă poate fi aplicată numai în cazul unor grădini sau zone mici.
Pentru suprafețele mari, utilajele de fertilizare eficientizează acest proces, asigurând pătrunderea îngrășămintelor exact în zonele în care este nevoie, amplificându-se, astfel, efectul lor. Procesul este unul foarte eficient: mai întâi se iau probe de sol pentru a fi identificate necesitățile pământului, iar apoi, cu ajutorul comenzilor primite prin GPS, utilajul distribuie cantități și tipuri de îngrășământ în funcție de suprafața tratată.
Procesul poate efectua și analize macro și micronutrienți și granulometrice, la adâncimi de până la 40 de centimetri. Pentru aceasta, este necesară o cartografiere a fertilității solului, care se face cu o rețea de eșantionare între 1 și 2 hectare.
6. Aplicarea controlată a produselor pentru combaterea dăunătorilor și a buruienilor
Buruienile au fost întotdeauna una dintre principalele probleme ale fermierilor, în special în culturile de cereale (porumb sau grâu), deoarece sunt culturi anuale și necesită o atenție deosebită. În unele cazuri, deși condițiile naturale sunt optime, favorizând dezvoltarea culturilor, se întâmplă să apară dăunători care să afecteze calitatea recoltelor.
După cum notează și Ion Boubătrân în cartea sa, „Combaterea bolilor și dăunătorilor în plantațiile pomicole” (2002), plantele, în special speciile semințoase și sâmburoase, au adesea de suferit din cauza dăunătorilor. Printre cei care provoacă cele mai mari probleme se numără dăunătorii de sol (larvele de cărăbuși, viermii-sârmă, viermi-sârmă falși etc.).
Agricultura de precizie vine și de această dată în sprijinul fermierilor și combate dăunătorii culturilor agricole prin aplicarea controlată a insecticidelor, fungicidelor și a tratamentelor, chiar în zonele afectate. În primul rând, analiza și monitorizarea continuă a culturilor îi ajută pe agricultori să știe exact când este momentul pentru a acționa.
Totodată, utilajele controlate prin sistemele GPS pot distribui cantități diferite de pesticide, în funcție de nevoile culturilor, după ce se scanează întreaga zonă și sunt stabilite părțile afectate.
Precizia în combaterea dăunătorilor și a buruienilor îi ajută pe fermieri să economisească resurse importante (timp, combustibil, pesticide), dar și să protejeze mai bine recoltele.
7. Folosirea unor sisteme de analiză a solului
Acesta este un alt instrument utilizat în agricultura de precizie, care îi ajută pe fermieri încă de la primele etape ale proceselor agricole. Concret, aceste pachete includ, de regulă:
- prelevatoare de sol;
- tensiometre;
- senzori de umiditate a solului;
- dispozitive pentru monitorizarea eroziunii solurilor;
- penetrometre - aparate care măsoară nivelul de compactare a solurilor.
Sistemele de analiză oferă date importante despre starea solurilor, astfel încât agricultorii să știe de la bun început dacă acestea sunt potrivite nevoilor și culturilor pe care le au. De exemplu, în solurile tasate/compactate, apa pătrunde cu greutate și nu ajunge cum trebuie la rădăcina plantei, ceea ce poate avea un impact negativ în dezvoltarea acesteia și, implicit, în planurile de recoltă ale fermierilor.
8. Sisteme de irigații inteligente, cu monitorizarea folosirii resurselor
Atunci când vorbim despre agricultură, apa rămâne cea mai importantă resursă, iar gestionarea ei eficientă, în condițiile în care se consumă cantități uriașe, este un câștig semnificativ pentru mediu.
Tehnologia irigației de precizie permite:
- monitorizarea umidității solurilor;
- planificarea stropirii culturilor, în funcție de condițiile meteo;
- folosirea ratei variable și controlul utilajelor, astfel încât apa să fie distribuită în funcție de nevoile apărute în anumite zone ale suprafeței agricole.
Acționarea/coordonarea sistemului de irigații prin GPS se poate face direct de pe smartphone.
O altă tehnică a agriculturii de precizie este irigația prin picurare. Această metodă este recomandată mai ales pentru culturile de legume și presupune picurarea unei cantități reduse de apă, exact la baza plantei. În felul acesta, apa ajunge unde trebuie, fără a exista alte pierderi de apă.
Într-o țară precum România, agricultura de precizie este la început de drum, dar, în viitorul apropiat, tehnologiile sale vor fi întâlnite din ce în ce mai des. Potențialul agricol al țării a existat dintotdeauna, însă acum, cu ajutorul tehnologiilor noi, ar putea atinge un nivel și mai ridicat.
Politica agricolă comună abordează doi piloni agricoli europeni: subvențiile directe și dezvoltarea rurală. Dacă există achiziții de tehnologii inteligente la prețuri prea ridicate, se pot descoperi zone de finanțare.
Soluții inovatoare Agro BASF pentru agricultura viitorului
Domeniul agricol este într-o continuă dezvoltare; de aceea, posibilitatea monitorizării culturilor agricole cu ajutorul aplicațiilor digitale reprezintă un pas important în agricultura de precizie.
Soluții digitale Agro BASF
Condițiile meteo și riscurile de apariție a bolilor sunt problemele cu care te confrunți zilnic? Pentru a răspunde nevoilor fermierilor, compania BASF vine cu soluții intuitive pentru protejarea culturilor. Noua aplicație AgAssist este o soluție mobilă care oferă numeroase informații prețioase legate de: produsele BASF, recomandările agronomice regionale, condițiile meteorologice (inclusiv avertismentele de vreme extremă), alertele de boli și dăunători, recomandările specifice produsului pentru locație și altele. Pe lângă faptul că poți transforma aplicația într-un asistent digital, îți poți personaliza interfața astfel încât accesul la informații să fie ușor și rapid.
xarvio® SCOUTING este utilizată de fermierii din România pentru a crește eficiența culturilor, optimizând randamentul producției și contribuind la o agricultură durabilă și sustenabilă.
Dacă îți este greu să depistezi problemele cu care te confrunți în culturile agricole, xarvio® SCOUTING este mai mult decât o soluție digitală. Această aplicație este un asistent virtual ce îți permite să urmărești în detaliu performanța într-un mod cât mai profesionist. De acum, ai posibilitatea să utilizezi loturile agricole la capacitate maximă și, în același timp, să scapi de grija buruienilor, agenților patogeni și a dăunătorilor. Utilizând o singură fotografie, poți identifica imediat problemele din teren.
Instrumente de suport, informare, educare
Pe lângă soluțiile digitale, Agro BASF propune diferite instrumente și soluții utile pentru un management de succes al recoltei:
- Prognoze meteo detaliate, pentru o planificare agricolă eficientă;
- Ghidul interactiv, pentru diagnosticarea agenților patogeni;
- Calculatorul Dagonis, pentru identificarea dozei optime;
- Calculatorul necesarului de semințe și al normei de semănat;
- Cotații bursiere actualizate periodic.
Un alt instrument dezvoltat de Agro BASF care vine în sprijinul fermierilor este AgSolutions Finder . Acesta îți oferă cele mai bune recomandări, în funcție de specificul culturii tale. Tot ce trebuie să faci este să introduci câteva informații despre cultură și, în cel mai scurt timp, vei obține sfaturi personalizate legate de protecția culturilor și a semințelor.
Dacă vrei să primești periodic informații personalizate privind soluțiile BASF, activează informarile prin WhatsApp , în câțiva pași simpli.
Profită de informațiile pe care ți le oferim în cadrul secțiunii „Serviciile mele” și fii la curent cu cele mai noi recomandări ale specialiștilor BASF. Utilizatorii abonați beneficiază de conținut premium privind tehnicile avansate de protecție a plantelor, precum și de scheme recomandate de tratament pentru culturi.
Parteneriate strategice pentru digitalizare completă - cum funcționează AGRIVI
Început ca un proiect pilot, parteneriatul complex BASF și AGRIVI oferă acces fermierilor români la unul dintre cele mai complexe programe computerizate de gestionare a fermelor din lume.
Platforma digitală AGRIVI este destinată profesioniștilor din agricultură care își doresc performanță, profit, eficiență și sustenabilitate. Proiectul AGRIVI și BASF reunește elementele ce țin de managementul terenurilor și al culturilor (cartografia parcelelor și a suprafețelor cultivate, hărțile de prescripție cu doze de aplicare, indicatorii de vegetație și boli, rotația culturilor) cu cele administrative.
Soluția AGRIVI permite accesul nu doar la informații tehnice și agroeconomice. Punctul forte îl constituie secțiunea de management al fermei, ce implică analize și documente financiare (bugete, bilanțuri, urmărirea creanțelor și termenelor de plată, registrul de clienți și furnizori, analiza randamentului fermei și culturilor, consumul și costul inputurilor). Rapoartele generate de platformă sunt în formatul cerut de autoritățile din România.
Pentru fermierii interesați de această soluție, BASF vine cu oferte speciale. Pentru detalii, contactează pe reprezentantul BASF din zona ta .
Momentul optim de aplicare a produselor
În prezent, una dintre principalele problemele ale producției agricole este aplicarea necorespunzătoare a produselor, întrucât fermierul are dificultăți în a identifica momentul ideal al condițiilor climatice. Pentru a avea garanția că nu există pierderi în procesul de aplicare a produselor, este important să se stabilească modul de calcul al momentului optim de aplicare.
De cele mai multe ori, condițiile climatice influențează absorbția produselor în plante.
Temperatura, viteza vântului, umiditatea relativă și luminozitatea pot compromite eficacitatea produselor, chiar dacă metoda de aplicare atinge o acoperire mare a culturilor.
Există practici agricole în care aplicarea produselor se face la o temperatură sub 30°C, cu o viteză a vântului între 3 și 10 km/h și o umiditate relativă de peste 55%.
Prin urmare, este necesar să se utilizeze o aplicație sau un program inteligent de aplicare, ce, în baza unui istoric, poate prezenta condițiile ideale pentru o aplicare eficientă.
Dacă nu știi cum să stabilești doza corectă de aplicare a produsului la pomii fructiferi și să optimizezi tratamentul în fiecare sezon, Dagonis® îți vine în ajutor.
Dagonis® este primul fungicid la care se poate calcula doza optimă în funcție de suprafața peretelui foliar (LWA = Leaf Wall Area). Acesta este un nou concept în industria produselor pentru protecția plantelor. Practic, doza optimă de produs poate fi calculată per hectar. La fiecare aplicare vei optimiza costul tratamentelor, asigurând eficacitatea produsului pe durata întregului sezon.
Frontier Forte
north_east Frontier® Forte este un erbicid ce are la bază substanța activă dimetenamid-P. Este un produs eficace, cu un nivel ridicat de solubilitate, însă, dacă vrei să știi mai bine care este momentul optim de aplicare a erbicidului, accesează instrumentul de prognoză pentru Frontier® Forte.
Revystar
Pentru o performanță stabilă a culturii la temperaturi scăzute, este important să aplici un fungicid cu un spectru larg. Pe lângă faptul că are o acțiune rapidă și de lungă durată, fungicidul north_east Revystar® conține cel mai nou triazol, Revysol® - primul izopropanol – azol care oferă o eficacitate unică împotriva unui spectru larg de boli care nu sunt ușor de controlat de către azolii deja existenți. Este eficient pentru culturile de grâu și orz.
Revycare
Dacă vrei să beneficiezi de o schimbare revoluționară în lupta contra bolilor și agenților patogeni, alege fungicidul Revycare®.
Revycare® este un fungicid revoluționar de la BASF, care protejează frunza stindard și spicul cu cel mai nou triazol de la BASF. Bazat pe noua substanță activă, Revysol® poate fi utilizat ca al doilea tratament la cereale, asigurând protecție maximă împotriva bolilor foliare și ale spicului. Plantele tale vor fi mai rezistente la condițiile meteo severe, precum seceta sau canicula, datorită efectelor AgCelence®.
Agricultura de precizie este o alternativă inteligentă pentru cei care caută un management eficient al culturilor, crescându-și veniturile. Prin urmare, dacă vrei să obții mai multă fiabilitate în planificarea și luarea deciziilor, este timpul să-ți optimizezi întregul proces de producție, cu ajutorul soluțiilor inovatoare.