Bolile ardeiului: simptome, prevenire și combatere
03.08.2023
Ardeiul este o plantă profitabilă pentru legumicultori, iar combaterea bolilor este esențială pentru o cultură sănătoasă și o recoltă bogată.
Ardeiul se poate consuma atât în stare proaspătă, cât și sub formă de preparate, inclusiv în industria conservelor sau pentru a prepara boiaua de ardei. Pentru obținerea unor culturi de calitate, este necesar să se adopte măsuri de prevenție împotriva bolilor ardeilor. De asemenea, se impune o gestionare atentă a buruienilor și a dăunătorilor care pot afecta recolta. În continuare, vei descoperi soluții inovatoare de protecție a culturii împotriva bolilor.
- Bolile ardeiului - tehnologii moderne de protecție a culturii
- Prevenirea bolilor - cele mai importante lucrări agrofitotehnice
- Bolile ardeilor - de ce sunt o provocare
Bolile ardeiului - tehnologii moderne de protecție a culturii
Fermierii se confruntă cu provocări legate de protecția fitosanitară a culturii de ardei și au nevoie de tehnologii moderne și eficiente, pentru combaterea agenților patogeni.
Dacă produsele pe care le utilizezi nu sunt de calitate, există riscul pierderilor semnificative în producție. Pentru a evita această situație, poți alege soluțiile oferite de BASF, care se găsesc într-o gamă completă de tehnologii, numită Smart Technology.
Prin intermediul Smart Technology, BASF îți pune la dispoziție mai multe produse omologate, adaptate pentru cultura de ardei. Aceasta permite optimizarea tratamentelor prin alternarea fungicidelor cu moduri diferite de acțiune. Astfel, vei putea proteja cultura fără să te bazezi pe o singură metodă de combatere a bolilor, ceea ce ar putea duce la dezvoltarea formelor de rezistență.
Soluții inovatoare de combatere a bolilor la ardei
Deoarece există mai multe tipuri de agenți patogeni, BASF a dezvoltat soluții de încredere, atât pentru culturile din câmp deschis, cât și pentru cele din sere sau solarii. Astfel, ai mai multă flexibilitate în gestionarea protecției fitosanitare, iar acest lucru contribuie la obținerea unei producții bogate și sănătoase.
De exemplu, pentru combaterea putregaiului cenușiu, una dintre cele mai păgubitoare boli în cultura de ardei, BASF recomandă utilizarea fungicidului Scala®. Acesta oferă eficiență ridicată datorită modului său complex de acțiune: de contact, activitate translaminară și acțiune sub formă de vapori. Produsul are capacitatea de a inhiba diferitele stadii de dezvoltare ale agentului patogen, inclusiv germinarea sporilor, creșterea tubului germinativ și dezvoltarea miceliului. De asemenea, prezintă o performanță superioară într-un spectru larg de temperaturi. Fungicidul Scala® are o formulă lichidă, pe bază de 400 g/l pirimetanil, și, datorită formulării superioare, permite o acțiune rapidă. Se aplică în perioada de vegetație cuprinsă între stadiile BBCH 50-89, iar numărul maxim de tratamente care pot fi aplicate este de 2 pe sezon, cu un interval de 10 zile între aplicări.
Fungicidul Signum® este un produs inovator din gama AgCelence®, ce are o combinație unică de două substanțe active, cu moduri de acțiune diferite. Acestea sunt:
- boscalid - face parte din grupa carboxamide;
- piraclostrobin - o substanţă activă renumită, din grupa strobilurinelor.
Acest tratament pentru ardei are acțiune dublă în interiorul plantei: translaminară și acropetală, sistemică locală. Signum® acționează prin inhibarea germinării sporilor și a creșterii tubului germinativ, precum și prin reducerea sporulării. Datorită substanțelor active și efectului lor de combinare, se obține un spectru larg de acțiune împotriva agenților patogeni. Aplicarea timpurie a produsului, în special în mod preventiv, este esențială pentru obținerea unei eficacități excelente împotriva patogenilor. Acesta se folosește împotriva făinării și putregaiului cenușiu și se aplică în perioada de vegetație BBCH 51-87, de la apariția inflorescenței până apare culoarea tipică a coacerii fructelor, în proporție de 70%. Pot fi efectuate maximum 3 tratamente, cu un interval de 7-14 zile între ele.
Pentru combaterea alternariozei și făinării, poți folosi fungicidul polivalent Dagonis®. Acesta combină proprietățile a două substanțe active:
- fluxapiroxad - 75 g/l;
- difenoconazol - 50 g/l.
Fluxapiroxad prezintă o structură moleculară flexibilă, capabilă să adopte 2 conformații distincte, una hidrofilă și una lipofilă. Această caracteristică oferă produsului o mobilitate excepțională în interiorul plantei.
Difenoconazol este un triazol sistemic, ce oferă control asupra unui spectru larg de boli foliare și de boli transmise prin sol, la nivelul semințelor. În plus, asigură un control eficient asupra bolilor, atât preventiv, cât și curativ, pentru o perioadă îndelungată.
Acesta se aplică pe perioada BBCH 14-89, de la 4 frunze până la coacerea deplină a fructelor. Se pot efectua maximum 2 tratamente, cu un interval de 7 zile între ele.
Urmărește materialul video, pentru a descoperi cum funcționează tratamentul performant Dagonis®
Schemă tratament ardei
Boală | Agent patogen | Fungicid | Doză recomandată | Timp de repaus |
---|---|---|---|---|
Făinare | Leveillula taurica | Dagonis® Signum® | 0,6 l/ha 1,5 kg/ha | 3 zile 3 zile |
Alternarioza | Alternaria solani | Dagonis® | 1 l/ha | 3 zile |
Putregaiul cenușiu | Botrytis cinerea | Signum® Scala® | 1,5 kg/ha 2 l/ha | 3 zile 3 zile |
Tehnologii de protecție
Pentru asigurarea unei protecții eficiente pe termen lung a culturii de ardei împotriva agenților patogeni și dăunătorilor, este necesar să se aplice un management integrat. Acesta cuprinde atât utilizarea unor fungicide eficiente, cât și a altor măsuri de prevenție, precum erbicidele și insecticidele.
Combaterea dăunătorilor este la fel de importantă precum protecția împotriva bolilor. Spre exemplu, Omida fructelor (Helicoverpa Armigera) produce pagube semnificative în cultură. Atât omida, cât și stadiile larvare ale moliei se hrănesc cu frunzele plantelor, în special în etapele de dezvoltare care survin după eclozare. În plus, ele pot pătrunde în fructe, formând galerii, aspect care facilitează infecția cu alți agenți patogeni. În acest sens, utilizarea unor insecticide pentru ardei reprezintă soluția ideală. Alverde® este un insecticid pe bază de metaflumizon, ce acționează asupra sistemului nervos al insectelor și le inhibă impulsurile nervoase.
Evitarea îmburuienării este esențială pentru o dezvoltare sănătoasă a culturii și pentru prevenirea problemelor fitosanitare. Buruienile se află în concurență cu plantele de ardei, pentru resurse precum nutrienții, lumina și apa și pot acționa ca gazde pentru agenții patogeni și pentru dăunători (Omida Fructificațiilor, de exemplu), contribuind la răspândirea lor.
Una dintre cele mai eficiente soluții pentru combaterea buruienilor este erbicidarea. Stomp® Aqua este un erbicid pe bază de pendimetalin, care te ajută să combați eficient buruienile monocotiledonate anuale și pe unele dicotiledonate anuale, din semințe.
Tehnologia de protecție a culturii de ardei - schemă
Prevenirea bolilor - cele mai importante lucrări agrofitotehnice
Dăunătorii pot provoca diverse leziuni plantelor, iar acestea pot deveni vulnerabile la infecții. Leziunile cauzate pot acționa sub forma unui portal de intrare pentru agenții patogeni și, astfel, le oferă acces la țesuturile interne ale plantei.
Pentru a preveni și a controla problemele cauzate de dăunători și de agenții patogeni, se pot realiza lucrări agrofitotehnice care pot reduce semnificativ dezvoltarea și răspândirea acestora. Iată câteva exemple de astfel de lucrări:
- rotația culturilor - potrivit lucrării „Tratat de legumicultură”, Ruxandra Ciofu, 2004, plantele premergătoare foarte bune sunt mazărea, fasolea, lucerna, trifoiul, dar ardeiul poate fi cultivat și după rădăcinoase, bulboase și bostănoase;
- lucrări de îngrijire ale ardeilor - acestea implică irigarea, tăierile de fructificare, polenizarea suplimentară (pentru culturile plantate în decembrie-ianuare), fertilizarea fazială, prășitul și aratul adânc al solului;
- utilizarea unui material săditor de calitate - pentru a asigura o bună germinare și plante sănătoase;
- realizarea lucrărilor de pregătire a solului - acesta trebuie să fie curat, fără resturi vegetale, deoarece acestea pot deveni adăpost pentru dăunători sau pentru agenții patogeni;
- eliminarea plantelor bolnave - pentru a opri răspândirea bolii în cultură.
Bolile ardeilor - de ce sunt o provocare
Ardeiul ocupă un loc important în culturile preferate de legumicultori, deoarece este una dintre cele mai consumate legume din țara noastră. Însă această cultură se confruntă cu o serie de provocări cauzate de diverse boli, care amenință să afecteze producția, calitatea și profitabilitatea recoltei.
Pentru că bolile pot compromite în mod semnificativ producția, fermierii folosesc fungicide pentru ardei, cu scopul de a le controla. Este important ca acestea să fie utilizate corect, deoarece agenții patogeni pot căpăta rezistență la ele.
Pe lângă utilizarea corectă, specialiștii recomandă o abordare simplă și eficientă pentru prevenirea apariției rezistenței, și anume utilizarea alternativă a produselor cu moduri diferite de acțiune. Iată care sunt principalele boli ale ardeilor:
Fuzarioza la ardei (Fusarium oxysporum)
Fuzarioza la ardei afectează culturile din sere, solarii și din câmp, mai ales în perioadele cu precipitații abundente. Plantele se ofilesc treptat și apar pete umede, de culoare maro-cenușie în jurul caliciului fructelor, care, în timp, se extind pe toată suprafața.
Mana la ardei (Phytophthora capsici)
Agentul patogen atacă rădăcinile, frunzele, florile și fructele ardeilor și cauzează ofilirea plantelor, leziuni ale tulpinii, pătarea frunzelor și putrezirea fructelor. Fructele infectate dezvoltă pete mari, cu un aspect apos, care apoi devin brune și sunt înconjurate de o zonă mai deschisă. Ulterior, petele cresc și cuprind întregul fruct.
Alternarioza sau Putrezirea fructelor de ardei (Alternaria solani sau Alternaria tenuis)
Se manifestă prin apariția pe fructe a unor pete umede și moi, de culoare galben-verzuie. Ulterior, țesuturile afectate se degradează, se brunifică și se adâncesc, iar pe suprafața petelor se formează un puf negru-cenușiu.
Antracnoza la ardei (Colletotrichum piperatum și C. capsici)
Această boală a ardeilor se manifestă prin apariția unor pete circulare, adâncite, pe suprafața fructelor. Apariția sa este favorizată de umiditate și de temperaturile ridicate (peste 30 de grade Celsius).
Putregaiul umed la ardei (Erwinia carotovora)
Această boală cauzează putrezirea ardeilor și a gogoșarilor, după recoltare. Acționează rapid și le transformă într-o masă moale, acoperită cu o pâslă cenușie, negricioasă.
Putregaiul cenușiu la ardei (Botrytis cinerea)
Apare la culturile de ardei din sere, solarii și în câmp, în anii cu precipitații abundente. Atacul se prezintă sub formă de pete adâncite, umede, de culoare brună, cu forme și mărimi neregulate. Pe suprafața petelor se poate dezvolta un puf cenușiu, în condiții de umiditate ridicată.
Virozele ardeiului
Virozele sunt boli provocate de virusuri, ce afectează atât plantele, cât și producția. Cele mai întâlnire viroze la ardei sunt:
- Mozaicul ardeiului (Tobacco mosaic virus in peppers - TMV);
- Piticirea și îndesirea ardeiului (Cucumber mosaic virus in peppers - CMV);
- Boala Petelor de bronz la ardei (Tomato spotted wilt virus on peppers - TSWV).
Bacterioza la ardei sau Pătarea frunzelor și bășicarea fructelor de ardei (Xanthomonas campestris pv. Vesicatoria)
Această boală a ardeilor apare indiferent de locul în care se află cultura (sere, solarii, câmp) și este una dintre cele mai întâlnite și periculoase boli. Provoacă pagube însemnate și apare în răsadnițe, la răsad.
Bacterioza este favorizată de umiditatea crescută, de peste 80%, de picăturile de apă prezente în plantă și de vânt, temperaturile optime fiind între 24-30 de grade Celsius.
Căderea răsadurilor la ardei (Pythium spp.)
Apare la răsadurile de ardei și provoacă putrezirea tulpinii acestora. Apariția sa este favorizată de temperaturile de peste 20 de grade Celsius și de umiditatea mare din sol.
Făinarea la ardei (Leveillula taurica)
Această boală a ardeilor apare cel mai des în culturile din sere și solarii. Semnele acesteia se manifestă pe partea inferioară a frunzelor, cu un debut sub forma unor pete de culoare verde-deschis, acoperite cu un puf alb, care, ulterior, acoperă întreaga frunză.
Verticilioza la ardei (Verticillium dahliae)
Infectarea plantelor are loc încă din faza de răsad, dar se observă abia în perioada înfloririi. Plantele afectate prezintă creșteri slabe, fructe mici și deshidratate.
Putregaiul negru al tulpinilor de ardei (Didymella lycopersici)
Apare adesea în culturile de ardei din sere și solarii, iar în câmp apare foarte rar. Se manifestă prin apariția unor pete de culoare maro-închis, la baza tulpinilor de ardei.
Putrezirea vârfului fructelor de ardei
Aceasta este o boală a ardeilor neparazitară, cauzată, în principal, de lipsa calciului din sol, în perioada de formare a fructelor. Se manifestă prin apariția unor pete mici, umede, în vârful fructelor, care apoi devin brun-negricioase și se extind, acoperind, uneori, mai mult de jumătate din suprafața fructului.
Îngălbenirea răsadului de ardei
Principalele motive pentru care răsadurile îngălbenesc sunt:
- lipsa ori excesul de umiditate;
- iluminarea slabă;
- temperatura scăzută a aerului sau fluctuațiile puternice de temperatură;
- lipsa nutrienților necesari;
- infestarea cu dăunători.
Combaterea bolilor ardeilor este esențială pentru obținerea unor recolte bogate și sănătoase. Aplică un management integrat de protecție a culturii, iar dacă ai nevoie de ajutor, nu ezita să soliciți ajutorul unui specialist.