Calendarul lucrărilor agricole în luna martie. Ce ai de făcut pe câmp la început de primăvară
09.03.2016
Temperaturile mari din ultima perioadă grăbesc intrarea în vegetație și prioritizarea lucrărilor
Primele două luni ale anului au avut printre cele mai ridicate temperaturi din istorie. Căldura a favorizat reintrarea în vegetație a plantelor, ceea ce îi înseamnă că fermierii ar trebui pe fermieri să își prioritizeze lucrările de pe câmp din luna martie.
În majoritatea sectoarelor agricole, luna martie echivalează cu pregătirea terenului pentru semănat și debutul campaniei de însămânțare pentru culturile de primăvară. Fermierii care nu au putut intra cu utilajele pe câmp din cauza precipitațiilor sau a umidității ar trebui să finalizeze acum lucrările pe terenurile rămase nearate. Atenție însă! Terenul trebuie să fie la umiditatea optimă, pentru a nu se tasa. Terenurile afectate sau îmburuienate pot fi prelucrate prin lucrări superficiale ale solului, efectuate în mod repetat. Totodată, în martie trebuie finalizate și celelalte lucrări de pregătire a terenului, dar se mai poate trece la tăvălugirea culturilor descălțate în prealabil și graparea celor viguroase.
Ce ai de făcut pe câmp în martie
Agricultorii care au înființat culturi de cereale păioase pot trece la fertilizarea acestora, dacă nu au aplicat îngrășăminte la finalul lunii februarie.. Tot în această lună se poate începe semănatul și la culturile din epoca I, care germinează la o temperatură minimă între 1°-5°C, precum grâul de primăvară, ovăzul, orzoaica de primăvară, mazărea, borceagul, lucerna sau trifoiul. Pregătirea terenului pentru semănat se mai face acum și pentru culturile de floarea soarelui, porumb și soia, în timp ce fermierii care cultivă rapiță pot trece la fertilizare, controlul infestării cu dăunători și dacă este necesar, aplicarea tratamentelor cu insecticid, pentru prevenirea atacurilor gărgăriței tulpinilor de rapiță.
Legumicultorii pot înființa culturile de plante rădăcinoase, după ce au finalizat pregătirile terenurilor. În martie se pot semăna: varza timpurie, mazărea, verdețuri, ceapă, usturoi, praz, sau conopida timpurie. Și cartofii, ai căror tuberculi Link catre_Fii în control! Când ai verificat ultima dată produsele din depozit? , sunt aproape de momentul plantării, nu înainte ca terenul să fie pregătit pentru plantare. Morcovii, ceapa, ridichile, spanacul și pătrunjelul pot fi plantate la temperaturi în sol de 2-4°C, sfecla roșie la temperaturi de 4-6°C, iar fasolea și roșiile la peste 8°C sau în a doua parte a lunii martie.
Răsadurile deja înființate au nevoie de îngrijiri în această lună, iar unde este cazul, se aplică tratamentele fitosanitare specifice. Vremea caldă permite acum și semănarea roșiilor de vară, a ardeilor sau a vinetelor în răsadnițe. Cei care au pregătit în februarie răsadurile , pot începe acum să planteze legume precum castraveții în sere și solarii, presupunând că acestea au fost revizuite și acoperite cu folie.
Lucrări de primăvară în pomicultură și viticultură
În pomicultură se continuă tăierile de rodire sau formare a coroanei și întreținerea pomilor sau arbuștilor. Excepție fac piersicii și caișii, care trebuie tăiați spre finalul lunii, după ce riscul brumei târzii a dispărut. Pomicultorii care nu au tratat pomii în iarnă pot aplica acum produsele fitosanitare și cele destinate fazei de umflare a mugurelui. La avertizare se pot face tratamente pentru combaterea făinării, a rapanului sau a afidelor. Solul din livezi poate fi acum fertilizat (de preferat cu gunoi de grajd), după care se poate trece la plantarea de primăvară a pomilor fructiferi.
Printre primele lucrări pe care trebuie să le facă viticultorii sunt Link catre_Ce facem cu vița de vie în luna februarie , pentru stabilirea pierderilor de ochi. Ulterior, se poate trece la revizuirea spalierilor, a sârmelor și a bolțarilor. Odată materialul de susținere pus la punct, viticultorii pot face și lucrările de copcit a altoilor sau tăierile în uscat, pentru reglarea creșterii, a rodirii și menținerea unei producții constante. Coardele lăsate la tăiere vor fi dirijate pe materialul de susținere. Afânarea solului și dezmușuroitul sunt printre celelalte lucrări care trebuie efectuate în martie de către viticultori.